Aktiva och intelligenta förpackningar

Förpackning med mat

Under senare år har mycket hänt när det gäller matförpackningar. Krav på längre hållbarhet har gjort att nya typer har tagits fram. De kallas ofta aktiva, smarta eller intelligenta och används framför allt i Japan, USA och Australien.

Bakgrund

Sättet att sälja mat förändras och många företag strävar efter att sälja konserverade och halvfärdiga livsmedel som är fräscha, hälsosamma och naturliga. Det gäller även om transportvägen för livsmedlen är lång. Företagen vill också minska sina kostnader för färdiglagade rätter.

Aktiva förpackningar

Det finns olika slags aktiva förpackningar. Vissa är gjorda av material som gör det möjligt att öka säkerheten eller bevara och öka livsmedlets kvalitet. Andra innehåller syre eller andra ämnen som gör att gaser, dålig lukt och annat absorberas så att kvaliteten bevaras under hela hållbarhetstiden.

En del förpackningar innehåller så kallad modifierad atmosfär med olika blandningar av syrgas, kvävgas och koldioxid för att förlänga hållbarheten. Mat som förpackas i modifierad atmosfär måste märkas med orden "förpackad i en skyddande atmosfär".

 I vissa mikrovågsförpackningar (till exempel för popcorn) används teknik för att temperaturen ska kunna höjas lokalt.

Intelligenta förpackningar

Intelligenta förpackningar har en yttre eller inre indikator som berättar om livsmedlets historia och kvalitet. Vanligast är indikatorer för tid och temperatur, andra är indikatorer för och syrgas och koldioxid. Det finns även färdigknappar som visar när till exempel en tillagning är klar. Ansträngningar har också gjorts att utveckla indikatorer för förruttnelse och kvalitet.

Vad säger lagen?

 

 

 

 

 

Förpackningar och köksredskap

Senast granskad 2025-03-17