Elavbrott – så gör du med maten i kylskåpet

På den här sidan får du råd om hur du ska hantera maten i kylskåpet före, under och efter ett elavbrott. Här listas också vilka livsmedel som du kan titta, lukta och eventuellt smaka på för att avgöra om de är okej att äta under och efter ett elavbrott.

​Förbered dig och rädda maten

När elen försvinner stiger sakta temperaturen i kylskåpet. Efter ett tag kan det bli så pass varmt att bakterier börjar öka i antal. En del bakterier förstör maten, andra kan göra dig sjuk. Hur fort det går beror bland annat på hur kallt det är i kylskåpet innan elavbrottet börjar. Hur snabbt kylskåpet värms upp påverkas också av dess storlek, hur välisolerat det är, hur välfyllt det är och hur varmt det är i rummet där kylskåpet står.

​Råd vid elavbrott

Elavbrott kan komma plötsligt. Genom att följa nedanstående råd kan du förbereda dig för att förlänga tiden som maten i kylskåpet hålls kall, få stöd med vad du bör göra under själva avbrottet och få hjälp att avgöra om maten fortfarande kan ätas efter ett längre elavbrott.

Före – Ha kallt och ha koll på temperaturen även utan el

  • Ha 4 °C i kylskåpet.
  • Ha en kyltermometer som är oberoende av el i kylskåpet.
  • Lägg in kylklampar och eller plastflaskor fyllda med vatten i frysen.

Under – Bromsa temperaturstigningen och ha koll på tiden

  • Notera, om möjligt, tidpunkten när elavbrottet börjar.
  • Öppna inte kylskåpsdörren i onödan, håll dörren öppen så kort tid som möjligt.
  • Fyll upp kylen med frysta kylklampar, frysta vattenflaskor eller mat från frysen.

Efter – Använd dina sinnen under de första timmarna

Du kan titta, lukta och eventuellt smaka på all mat i kylskåpet för att avgöra om de går att äta om elavbrottet varat

  • högst 7 timmar och om temperaturen i kylskåpet från början var 4 °C
  • högst 4 timmar och om temperaturen i kylskåpet från början var 8 °C.

​Låg temperatur i kylen är en bra start

Att ha 4 °C i kylskåpet har många fördelar. I ett fungerande kylskåp håller sig maten fräsch länge och du minskar risken för att bli magsjuk. Vid elavbrott tar det dessutom längre tid innan bakterier börjar föröka sig ju kallare det är i kylskåpet från start. I ett kylskåp som håller 4 °C i stället för 8 °C före elavbrottet tar det flera timmar längre innan det blir så varmt att bakterier i maten börjar öka i antal.

​Mat som kan räddas även vid långa elavbrott 

Elavbrott kan pågå i flera timmar och ibland flera dagar. Då kan maten uppnå rumstemperatur. Vid långvariga elavbrott kan personer med normalt fungerande immunförsvar själva avgöra om det är okej att äta nedanstående kylvaror genom att titta, lukta och smaka:

  • Bladgrönsaker (även färdigskurna)
  • Mjölk, grädde, smör, fil/yoghurt och andra syrade mejeriprodukter
  • Ostar
  • Råa ägg (i sitt skal)
  • Dressing, vinägrett, senap och ketchup
  • Salami och rökt medvurst
  • Fisk och grönsaker inlagd i ättikslag (enligt beprövade recept)
  • Juice
  • Skuren frukt
  • Sylt och marmelad

Det är mycket troligt att mjölk och grädde är ofräscha och oaptitliga efter något dygn i för varm temperatur. Men eftersom det är väldigt ovanligt att de innehåller bakterier som kan göra sjuk kan du själv avgöra om de är okej från fall till fall.

För personer som är känsliga för listeriabakterien, det vill säga sköra äldre personer, personer med nedsatt immunförsvar och gravida, finns särskilda råd. Läs mer om Listeria via länken nedan samt i fördjupningsdelen på denna webbsida.

​Håll koll på temperatur och avbrottstid

För att kunna avgöra om maten i kylskåpet kan ätas under eller efter elavbrottet behöver du veta aktuell temperatur i kylskåpet och hur många timmar som gått sedan elen försvann. Om det är möjligt, är det därför bra att skriva ner tidpunkten för när elavbrottet började.

Det kan vara 12 °C i kylskåpet i ungefär ett dygn och ändå vara låg risk för att du blir sjuk. Det beror på att bakterier förökar sig långsamt. Det går då bra att själv avgöra om maten i kylskåpet är okej att äta genom att titta, lukta och eventuellt smaka. En kyltermometer som inte är beroende av el hjälper dig att hålla koll på den aktuella temperaturen i kylskåpet även under elavbrott.

​Bromsa temperaturökningen

Du kan delvis själv påverka hur kylskåpet bibehåller kylan. Ett sätt är att öppna kylskåpet så få gånger som möjligt under ett elavbrott och hålla dörren öppen under kort tid varje gång. Då håller kylan längre. Att undvika det helt är förstås svårt. Men när du öppnar kylskåpet för att ta mat, passa då på att samtidigt läsa av temperaturen.

Ett annat sätt är att se till att kylskåpet är fullt. Matvarorna kyler varandra. Därför ökar temperaturen långsammare ju mer fyllt kylskåpet är. Är det halvfullt kan du sakta ner temperaturökningen genom att lägga in frysta kylklampar eller plastflaskor med dricksvatten. Det går också bra att lägga in frysta matvaror i kylskåpet. När vattnet i flaskorna och livsmedlen tinat kan dricksvattnet drickas och maten tillagas.

Ett tredje sätt att hålla maten kall vid långvariga elavbrott är att förvara maten utomhus. En förutsättning är förstås att det är kallt ute, några plusgrader eller kallare. Men skydda maten väl från fåglar och andra djur. Om det är väldigt kallt ute kan du behöva lägga maten i en kylväska eller på annat sätt se till så att den inte fryser.

Temperaturen varierar i kylskåpet

Var det är kallast i ett kylskåp kan variera mellan olika kylskåp, men det är oftast kallast i den nedre delen och varmast högst upp samt i dörrhyllorna. Kontrollera därför gärna temperaturen på olika ställen i ditt kylskåp och ställ kylvaror som bakterier kan föröka sig snabbt i där det är som kallast.

​Fördjupning

Bakteriers förökning – en kombination av temperatur och tid

Bakterier behöver ha det tillräckligt varmt för att de ska kunna föröka sig i maten. Temperaturen är alltså viktig. Men det tar också en viss tid för bakterierna att bli så många att maten förstörs eller att du i värsta fall blir sjuk om du äter den. Den tiden kan variera väldigt mycket beroende på hur varmt det är. Den är förhållandevis kort vid 25–30 °C och mycket längre vid 12 °C.

I temperaturer upp till cirka 12 °C förökar sig de flesta bakterier långsamt eller inte alls. Därför kan maten förvaras vid 12 °C åtminstone upp till ett dygn utan att den riskerar att bli hälsofarlig eller blir oaptitlig. Om det blir varmare än 12 °C förökar sig bakterierna snabbare för varje grad. Förökningshastigheten ökar ända upp till den temperatur där de förökar sig som snabbast. För bakterier vi kan bli sjuka av brukar det oftast vara mellan 30 och 40 °C.

Bakterier förökar sig dock olika snabbt och trivs dessutom olika bra i olika livsmedel. Det finns därför ingen exakt tid som alltid gäller för hur länge maten i ett kylskåp utan el förblir säker.

Upphettning funkar oftast, men inte alltid 

En del mat, som till exempel rått kött och fågelkött kan innehålla bakterier som förstör köttet och ibland som sådana som kan göra dig sjuk, till exempel salmonella, ehec, campylobacter. Kött bör därför alltid värmebehandlas. Dessa bakterier kan föröka sig ganska snabbt om köttet förvaras varmt, men de dör vid upphettning.

Ibland är köttet förorenat med bakterier som bildar gifter. Gifterna kan orsaka matförgiftning. Vissa gifter är värmetåliga och förstörs inte även om köttet upphettas. Bakterier som bildar sådana gifter, till exempel Staphylococcus aureus och Bacillus cereus, kan också finnas i bland annat pålägg av rökt skinka och kalkon, skaldjur samt olika slags lagade maträtter. Det behövs i de flesta fall väldigt många av dessa bakterier i maten för att det ska bildas så mycket gift att man kan bli matförgiftad.

Bakterierna kan börja bilda gifter vid 10–12 °C. Men då går det väldigt långsamt. Bakterierna behöver därför många timmar på sig för att bilda så mycket gift att man kan bli sjuk. Om temperaturen i kylskåpet har varit högst 12 °C upp till ett dygn är det inte troligt att det hunnit bildas värmetåliga gifter i maten. Då kan du avgöra med syn och lukt och i vissa fall smak om maten är okej att äta. Det är inte lämpligt att smaka på rått rött kött och fågelkött. Det räcker att titta och lukta på det råa köttet för att avgöra om det är okej att tillaga.

Olika förutsättningar för bakterier i olika slags mat

Bakterier växer olika fort i olika slags mat. Det beror på att olika sorters mat har olika egenskaper som påverkar hur bra bakterierna trivs. När de trivs, förökar de sig och blir fler. 

Mat som bakterier inte trivs i

Bakterier trivs dåligt i mat som är sur, torr, salt, väldigt söt eller har en kombination av någon av dessa egenskaper. En del mat är naturligt sur, till exempel frukt, bär och juice. Annan mat blir sur när man tillsätter till exempel ättika, vinäger eller mjölksyrabakterier vid tillverkningen. Exempel på sådan mat är inlagda fiskar och grönsaker, dressingar, senap, ketchup, fil och yoghurt, rökt medvurst och ostar av olika slag. Torkning, saltning och tillsats av socker bidrar också till att mat klarar av att förvaras i rumstemperatur i många timmar utan att bakterier förökar sig nämnvärt. Några exempel på sådan mat är salami, sylt, marmelad och smör.

Mat som mycket sällan innehåller bakterier som kan göra dig sjuk

Även om bakterier trivs och kan föröka sig om de hamnar i mjölk, grädde, rå fisk och på färdigskurna bladgrönsaker och skuren melon, är det väldigt ovanligt att det är bakterier som kan göra dig sjuk. Det är mer troligt att det är sådana som förstör utseende, konsistens, lukt och smak. Mest troligt har dessa livsmedel börjat lukta och smaka illa efter ett elavbrott som pågått ett drygt dygn. Då kan du själv avgöra om de är okej att äta genom att titta, lukta och eventuellt smaka.

Råa ägg i sitt skal har god hållbarhet i rumstemperatur, även om de håller ännu längre i kylskåp. Så länge de luktar och ser ut som de ska går de bra att äta.

Långa elavbrott - bedömning från fall till fall

Det tar i regel cirka 7 timmar för temperaturen i ett kylskåp att stiga från 4 °C till 12 °C och cirka 4 timmar från 8 °C till 12 °C. Vid elavbrott som inte varat längre än så kan du därför titta, lukta och eventuellt smaka på all mat i kylen för att avgöra om den är okej att äta.

Men om elavbrottet har pågått längre kan viss mat ätas efter att du har bedömt att den är okej genom att först titta, lukta och eventuellt smaka på den. I vissa fall behöver du upphetta maten först. Eftersom bakterier förökar sig olika fort i olika slags mat vid en och samma temperatur, behöver du göra en bedömning från fall till fall.

Bedömningen beror på

  • vad det är för slags mat
  • hur många timmar som elen varit borta
  • aktuell temperatur i kylskåpet

Om du vill rädda mat, men inte vet vilken temperatur det är i kylskåpet eller hur länge elen varit borta behöver du utgå från ett värsta-fall scenario där temperaturen stigit till rumstemperatur, det vill säga ungefär 20 °C, och att elavbrottet varat åtminstone ett dygn.

Om du vill se en lista över vilka livsmedel du kan äta vid elavbrott, kika på bilagan till rapporten:

Mikrobiologiska risker med kylvaror vid elavbrott - Riskhanteringsrapport


Personer som är känsliga för listeria-bakterien

Vissa personer riskerar att bli allvarligt sjuka av bakterien Listeria monocytogenes om de äter mat som innehåller tillräckligt höga halter av bakterien. Personer som tillhör riskgrupp för listeria-infektion är sköra äldre personer, personer med nedsatt immunförsvar samt gravida. Personer med normalt fungerande immunförsvar blir i regel inte sjuka.

Listeria kan föröka sig i viss mat. När det blir varmare än kylskåpstemperatur kan förökningen gå snabbare. Bakterien dör vid upphettning. Livsmedelsverket har råd till personer som tillhör riskgrupp för listeria-infektion, se länk nedan.

Personer som tillhör riskgrupp för listeria bör alltid antingen undvika eller alltid upphetta mögel- och kittostar. Vid elavbrott som varat mer än 10 timmar och temperaturen är 15 °C eller mer bör personer som tillhör någon riskgrupp för listeria även upphetta eller undvika följande kylvaror:

  • Bladgrönt (färdigskurna i påse)
  • Hård - och fetaost   
  • Gravad eller rökt fisk
  • Räkor i lake
  • Rökt eller kokt chark, skivad och i bit 
  • Skuren melon
Senast granskad 2025-09-24