Kött och köttprodukter

Ostekta köttbullar som ligger på en vit tallrik

Nyckelhålet på obearbetat kött innebär att mängden fett är begränsad. När det gäller köttprodukter, till exempel leverpastej och rökt skinka, är även mängden salt och socker begränsad. En del av köttet får ersättas med grönsaker, baljväxter eller rotfrukter.

 

Produktgrupp

Produkter som omfattas Kriterier
23 Kött som är obearbetat, till exempel rå filé och rå köttfärs
  • fett högst 10 g/100 g
24 Produkter framställda av minst 50 % kött. Köttandelen får delvis ersättas med spannmål (100 % fullkorn), grönsaker (utom potatis), baljväxter (utom jordnötter) eller rotfrukter. Men innehållet av kött ska dock vara minst 20 % av produkten. Produkterna får innehålla sås eller spad, och de får vara panerade (om tillagningsanvisningen inte innebär att produkten tillförs fett). För exempel se a-c nedan.  
24a Råa produkter av hela eller utskurna köttstycken som är marinerade eller kryddade, till exempel barbecuemarinerad kyckling
  • sockerarter högst 3 g/100 g
  • salt högst 1,0 g/100 g
  • fett högst 10 g/100 g
  Injektionssaltat kött, till exempel rå sticksaltad filé och stek av till exempel nöt, fläsk eller kyckling
  • sockerarter högst 3 g/100 g
  • salt högst 0,5 g/100 g
  • fett högst 10 g/100 g
24b Råa eller ätfärdiga produkter av hackat eller malet kött, till exempel köttbullar, blodpudding, mortadella och köttbiffar med inslag av bönor. För leverpastej är kravet minst 35% kött.
  • tillsatta sockerarter högst 3 g/100 g
  • salt högst 1,7 g/100 g
  • fett högst 10 g/100 g
  Korvar
  • tillsatta sockerarter högst 3 g/100 g
  • salt högst 2,0 g/100 g
  • fett högst 10 g/100 g
  Påläggskorvar
  • tillsatta sockerarter högst 3 g/100 g
  • salt högst 2,2 g/100 g
  • fett högst 10 g/100 g
  Malet kött där endast salt och vatten är tillsatt
  • sockerarter högst 3 g/100 g
  • salt högst 1 g/100 g
  • fett högst 10 g/100 g
24c Konsumtionsfärdiga eller rökta produkter, till exempel stekt nötkött och rökt skinka
  • tillsatta sockerarter högst 3 g/100 g
  • salt högst 2,0 g/100 g
  • fett högst 10 g/100 g
  Påläggsprodukter
  • tillsatta sockerarter högst 3 g/100 g
  • salt högst 2,5 g/100 g
  • fett högst 10 g/100 g

Nyckelhålsregler

Senast granskad 2022-09-07