Chili sin carne

Alla typer av bönor passar i en chili. Prova att byta ut kidneybönorna mot svarta eller vita bönor - eller blanda olika sorter!

4 port

Tillagningstid: 45 min, varav 30 min arbetstid.

Du behöver

  • 300 g fullkornsris (rå vikt)
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 morötter
  • 6 stjälkar bladselleri, ¼ rotselleri eller 2 persiljerötter (totalt 200 g skalat)
  • 2 msk rapsolja
  • 2 förpackningar kidneybönor eller svarta bönor (6-7 dl kokta)
  • 3 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • chilipulver, spiskummin, peppar och salt efter smak (max 0,75 tsk salt)

Guacamole

  • 3 avokador
  • 3 stänger vårlök
  • 0,5-1 färsk jalapeño
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liten tomat
  • limejuice efter smak
  • salt efter smak (max 0,5 tsk)

Eventuellt färsk koriander och lime att garnera med

Gör så här

  • Koka riset enligt anvisning på förpackningen, men utan salt eftersom resten av rätten ger så mycket smak. 
  • Hacka lök och vitlök. Skala och skär morötter och selleri i små tärningar.
  • Fräs lök, morötter och selleri ett par minuter i olja i en gryta. Tillsätt bönor, vatten, buljongtärning, krossad tomat, tomatpuré och kok ihop 10 minuter. Rör då och då och smaka av med chili, peppar och salt.
  • Mosa avokado. Hacka vårlök, jalapeño, vitlök och tomat och rör ihop. Mixa om du vill ha en helt slät guacamole. Smaka av med lime och lite salt.

Vegetariska recept

Senast granskad 2019-01-07