Blomkålspaj

Ett ägg i pajdegen gör skalet sprött och gott.

4 port

Tillagningstid: 1 timme och 15 min, varav 30 min arbetstid.

Du behöver:

Deg

  • 2,5 msk rapsolja
  • 2 dl grahamsmjöl eller annat fullkornsmjöl (120 g)
  • 1,5 dl vetemjöl (90 g)
  • 0,25 tsk salt (med jod)
  • 1 ägg
  • 3,5 msk vatten

Fyllning

  • 1 blomkål eller broccoli (ca 400 g rensad vikt)
  • 2 stora lökar eller 1 stor purjolök (200 g rensad vikt)
  • 3 ägg
  • 1,5 dl lättmjölk
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt (med jod)
  • peppar
  • 75 g riven god ost, (max 17 % fett)
  • 1 bunt persilja (ca 40 gram)

Tillbehör

  • Nyckelhålsmärkt bröd eller hembakt fullkornsbröd
  • 4 morötter i stavar

Gör så här:

  • Pensla en pajform med 1 tsk olja. Häll resten av oljan i en skål tillsammans med mjöl och salt. Tillsätt ägg och vatten och arbeta ihop till en deg. Snabbast går det med en matberedare. Tryck ut degen i pajformen och ställ 30 minuter i kylskåpet. 
  • Sätt ugnen på 175 grader och förgrädda pajformen 10 minuter i mitten av ugnen.
  • Dela blomkålen i små buketter och stocken i tärningar. Hacka löken. Koka blomkål och lök i osaltat vatten ca 5 minuter och låt rinna av i ett durkslag.
  • Vispa ihop ägg, mjölk, vetemjöl, salt, peppar och ost i en skål. Blanda ner blomkål, lök och persilja. Häll i pajformen och grädda pajformen i mitten av ugnen i ca 45 minuter, tills den "stannat" och är gyllenbrun.
  • Låt pajen stå en stund och svalna och servera sedan med fullkornsbröd och morotsstavar.

Vegetariska recept

Senast granskad 2021-08-26