Potatisgratäng med ryggbiff och apelsinstekta bönor

Ägg och parmesanost ger den här potatisgratängen både smak och konsistens. Bönsalladen med apelsin blir ett friskt tillbehör till köttet.

4 port

Tillagningstid: 1,5 timmar.

Du behöver:

Gratäng

  • 2 ägg
  • 2 msk potatismjöl
  • 6 dl mellanmjölk
  • 40 g riven parmesanost
  • 0,5 tsk stött muskotnöt
  • 1 tsk salt (med jod) 
  • 1-2 krm nymald svartpeppar
  • 1 kg potatis
  • 1-2 gula lökar

Bönsallad

  • 2 apelsiner
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 stora rödlökar
  • 2 msk raps- eller olivolja
  • 500 g gröna bönor
  • 2 tsk timjan (färsk eller torkad)
  • 1-2 tsk honung
  • peppar och salt med jod (max 1 tsk salt)

Biffar

  • 4 skivor ryggbiff à 150 g (eller annat magert nötkött)
  • nymald svartpeppar

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg, potatismjöl, mjölk, parmesan, muskot, salt och peppar. 
  • Skala potatisen och skär löken i tunna skivor. Varva i en ugnsfast form, slå över äggsmeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
  • Skala apelsinerna och skär dem i mindre bitar. Hacka vitlöksklyftorna och skär rödlöken i tunna klyftor.
  • Värm olja i en panna och fräs lök, vitlök, gröna bönor, timjan och honung ca 5 minuter. Vänd ner apelsinbitarna och smaka av med peppar och salt.
  • Krydda biffarna med peppar och bryn dem i olja på båda sidorna i en het stekpanna. När de fått färg, sänk värmen och stek färdigt på svag värme i ett par minuter på vardera sida, beroende på hur genomstekta de önskas.

Köttrecept

Senast granskad 2021-08-26