Färgglad pastasallad med fläskfilé

Den här rätten kan varieras i det oändliga, genom att byta ut grönsaker efter smak och säsong. Paprika, sojabönor, broccoli, blomkål och palsternacka är också gott i.

4 port

Tid: 30 min.

Du behöver

  • 1 fläskfilé eller kycklingfilé, motsvarande 500 g
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt (med jod)
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk rapsolja
  • 250 g fullkornspasta
  • 200 g sockerärtor eller haricotsverts
  • 4 morötter
  • 0,5 gurka
  • 200 g tomater, små eller stora

Dressing

  • 3 msk olivolja eller kallpressad rapsolja
  • 1 msk äppel- eller vitvinsvinäger
  • 3 msk hackad basilika, persilja eller purjolök
  • 1 tsk salt (med jod), peppar

Tillbehör

  • 200 g Nyckelhålsmärkt bröd eller hembakat fullkornsbröd

Gör så här

  • Putsa köttet från senor och hinnor. Skär det i 2 cm tjocka bitar. Blanda vetemjöl, salt och peppar och vänd köttet i det.
  • Bryn köttet på båda sidor i en medelvarm panna. Stek dem därefter 2-3 minuter tills köttet är genomstekt. 
  • Koka pastan enligt anvisning på paketet, men utan salt, eftersom rätten i övrigt ger så mycket smak. Låt sockerärter eller haricotsverts koka med sista 2-3 minuterna. Häll av i durkslag och skölj med kallt vatten. 
  • Riv morötterna. Skär gurkan i tärningar och tomaterna i bitar. Blanda alla grönsaker med pastan.
  • Blanda dressingen och häll över. Fördela köttet över salladen och servera med bröd.

Tips!

Det är också gott att byta ut köttet mot räkor eller vegetariska alternativ som quorn eller vegobitar.

Köttrecept

Senast granskad 2021-08-26