Nya livsmedel

För att skydda konsumenter ska alla nya livsmedel granskas och godkännas innan de får säljas. Exempel på nya livsmedel är labbodlat kött, insekter och vissa örter. Nya livsmedel, eller ”novel food” som det heter på engelska, är samlingsnamnet inom EU för livsmedel som inte har ätits i någon större omfattning inom EU före 1997.

Sedan nästan 30 år finns det en lag om så kallade nya livsmedel inom EU. Enligt den måste livsmedel och livsmedelsingredienser, som vi inom EU inte ätit i någon större utsträckning innan dess, granskas och godkännas innan de kan börja säljas. Även livsmedel som tagits fram med nya metoder och teknologier för att framställa eller förädla livsmedel kan behöva granskas och godkännas.

Granskning skyddar konsumenten

Orsaken till att livsmedlen måste granskas och godkännas är att den mat som säljs ska vara säker och att du som konsument ska veta vad du köper. Exempelvis kan många växter innehålla naturliga gifter. Det är den oberoende europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa som granskar livsmedlen. Om de anser att ett livsmedel är säkert, är det sedan EU-kommissionen som godkänner att livsmedlet får börja säljas inom EU.

Nya livsmedel måste godkännas

När ett företag ansöker om godkännande för ett nytt livsmedel ska de visa att livsmedlet är säkert att äta. Efsa utvärderar ansökan och EU-kommissionen tar utifrån Efsas utlåtande ställning till om livsmedlet ska godkännas.

Ett godkänt nytt livsmedel får tillverkas och säljas av alla företag så länge produkten uppfyller villkoren i godkännandet. I enstaka fall har företag ansökt om och beviljats uppgiftsskydd – i så fall har de ensamrätt till godkännandet under fem år.

Exempel på nya livsmedel

Några exempel på godkända nya livsmedel, som alltså inte har ätits inom EU i någon större omfattning före årtalet 1997 men som genomgått en säkerhetsvärdering och befunnits säkra, är

  • oljor som är framställda ur mikroalger
  • krillolja
  • chiafrön  
  • några arter av insekter (exempelvis mjölmask och hussyrsa)
  • en rad växter och örter som ofta ingår i kosttillskott och sportpreparat

Ett exempel på ett nytt livsmedel som ännu inte har godkänts är labbodlat kött. Det tillverkas genom att ett litet prov från ko eller gris odlas upp i en tank. Då bildas en köttmassa som ser ut som och smakar som kött från slaktade djur. Det finns ansökningar om godkännande av labbodlat kött som är under granskning.

Nya livsmedel kan väcka känslor

Eftersom nya livsmedel är just nya, kan de väcka en hel del känslor. Vissa kanske tycker att tanken på att äta labbodlat kött, olja av krill eller pulver gjort av insekter är motbjudande, medan andra tycker att de är exempel på teknologiska framsteg och nytänkade inom livsmedelsindustrin. Nya livsmedel, efter att de blivit godkända, omfattas av precis samma märknings- och hygienkrav som alla andra livsmedel. Det betyder att de ska vara korrekt utmärkta i ingrediensförteckningen och att tillverkningen av dem ska ske på ett sätt som uppfyller livsmedelslagstiftningens krav på bland annat hygien och djurvälfärd.

Senast granskad 2024-03-15