Frågor och svar om insekter som mat

Sedan några år tillbaka är det tillåtet att sälja vissa insekter som mat i EU. Vissa tycker att tanken på att äta insekter är motbjudande, medan andra ser dem som intressanta källor till exempelvis protein. Precis som alla livsmedel måste insekter stå med i ingrediensförteckningen om de ingår i en produkt. Här kan du läsa svar på frågor om insekter som mat. 

Varför behöver insekter genomgå ett speciellt godkännande i EU innan de får säljas som mat?

Insekter är exempel på så kallade ”nya livsmedel” (novel food på engelska) inom EU, och dessa måste alltid genomgå en säkerhetsvärdering och godkännande innan de får börja säljas i EU. Detta för att all mat i EU ska vara säker att äta. Som nya livsmedel räknas livsmedel som inte ätits i någon större omfattning inom EU före år 1997, då lagstiftningen trädde i kraft.  Även om många insektsarter har ätits länge på andra håll i världen så gäller de här reglerna eftersom de inte varit en del av kosten inom EU. Exempel på andra nya livsmedel som godkänts är chiafrön, olja från krill och vissa örter som ingår i kosttillskott.

Vem vill äta insekter i mat?

Man måste skilja på insekter som skadedjur och insekter som är tillsatta för att de ska tillföra ett värde. Ingen vill äta mat som innehåller insekter som kommit in för att förhållandena i produktionen eller lagringen är ohygieniska. Men det finns de som vill äta insekter som ett alternativ till exempelvis kött. Det har man gjort i andra delar av världen under lång tid. Då är det bara vissa insekter som är intressanta ur näringssynpunkt, och de måste vara odlade under kontrollerade och hygieniska former, precis som vid uppfödningen av till exempel kor eller grisar. Uppfödarna måste till exempel visa att inga farliga ämnen bildas av insekterna. Alla insekter som avsiktligt säljs som mat är avdödade och kan varken växa till eller lägga ägg.

Hur vet man om ett livsmedel innehåller insekter?

Om ett livsmedel innehåller insekter ska det stå i ingrediensförteckningen. Ofta ser du det redan i namnet på livsmedlet, till exempel Syrsbröd eller Torkad mjölmask. Även om det inte framgår av namnet så står det alltså i ingrediensförteckningen. Där listas alla ingredienser som finns i livsmedlet. Den ingrediens som det finns mest av (i vikt räknat) står först och sedan står resten i fallande ordning. Alla ingredienser finns med här, även om det skulle vara bara väldigt lite av något. För insekter gäller det att namnet på den aktuella insektsarten ska stå utskrivet, till exempel ”hussyrsa” eller ”europeisk vandringsgräshoppa”. Alla godkända livsmedel med insekter måste märkas med insektens namn på svenska och artnamn på latin.

Livsmedel som innehåller insekter ska dessutom ha en märkning där det står att det finns risk för korsallergiska reaktioner för den som är allergisk mot skaldjur eller dammkvalster.

Hur märks insekter ut i ingrediensförteckningen?

I dagsläget är fyra insektsarter godkända som livsmedel i EU. Om någon av dem skulle ingå i ett livsmedel ska hela namnet på insekten i fråga stå i ingrediensförteckningen, både på svenska och latin. Det skulle till exempel kunna stå ”torkad Tenebrio molitor-larv (vanlig mjölbagge)”. Ansökningar om att få godkänt att sälja insekter i mat kommer fortlöpande in till EU-kommissionen.

De insekter som är godkända är:

  • Mjölmask 
  • Hussyrsa
  • Europeisk vandringsgräshoppa
  • Buffalolarv

Det är också tillåtet att under en övergångsperiod sälja drönarpuppa av honungsbin.

Extra tydlig märkning för skaldjursallergiker

Det finns risk för att personer som är allergiska mot skaldjur eller dammkvalster kan få allergiska reaktioner också mot insekter. Därför ska det finnas en information om det på förpackningen, i anslutning till ingrediensförteckningen.

Kan en insektsart stå som E-nummer istället för med hela sitt namn i ingrediensförteckningen?

Nej. De fyra insektsarter som godkänts som livsmedel är just livsmedel, inte tillsatser. Det är bara tillsatser som kan ha E-nummer. Därför har de godkända insektsarterna inga E-nummer, utan ska stå i ingrediensförteckningen på samma sätt som andra vanliga ingredienser. Tillsatser är ämnen som tillförs livsmedel för att ha en teknisk funktion, exempelvis som färgämne, konserveringsmedel, konsistensgivare, klumpförebyggande medel eller ytbehandling.

Finns det några tillsatser som är tillverkade av insekter?

Ja, tillsatser kan utvinnas på olika sätt, till exempel från frukt och grönsaker, men även från djur eller till exempel oljor. Det finns tre tillsatser som utvinns ur insekter: Karmin (E120), ett färgämne som tas fram från koschenillsköldlusen, Bivax (E901), som kommer från bivaxkakor samt Shellack (E904) från den indiska lacksköldlusen. De sistnämnda är båda ytbehandlingsmedel som kan användas på till exempel vissa frukter, nötter och kosttillskott.

Tillsatser måste säkerhetsvärderas och godkännas innan de får användas i livsmedel inom EU. En tillsats som godkänts får också ett E-nummer.

Kan det finnas insekter i maten trots att det inte står?

Nej. Om ett företag använder insekter som en ingrediens i livsmedel måste det stå med i innehållsförteckningen, precis som alla andra ingredienser.

Vissa undrar om det skulle kunna finnas insektsrester i annan mat, som kommit dit av misstag under tillverkningen. Där är svaret att det för alla livsmedel finns en mängd hygienregler som företag måste uppfylla vid tillverkning och tillagning, som bland annat ska förhindra just att sådant som inte ska vara i maten hamnar där. Det är en grundläggande del av hela matsäkerhetssystemet.

Senast granskad 2025-02-27