Pantotensyra

Närbild på fullkornsbröd.

Pantotensyra, förr kallad vitamin B5, behövs för omsättningen av kolhydrater och fett. Namnet kommer från det grekiska ordet 'pantos' som betyder överallt och precis som namnet antyder finns pantotensyra i de flesta livsmedel.

Hur får vi i oss pantotensyra?

Pantotensyra finns i de flesta livsmedel. Bra källor är kött, baljväxter och fullkornsprodukter.

Hur mycket pantotensyra behöver vi?

Grupp/Ålder

Tillräckligt intag per dag

Spädbarn 7–11 månader

3 milligram

Barn 1–10 år

4 milligram

Flickor 11–17 år

5 milligram

Pojkar 11–17 år

5 milligram

Kvinnor över 18 år

5 milligram

Gravida

5 milligram

Ammande

7 milligram

Män över 18 år

5 milligram

Brist på pantotensyra

Brist av vitaminet är mycket sällsynt.

Kan man få i sig för mycket pantotensyra?

Pantotensyra har mycket låg giftighet. I dag saknas dock information för att kunna säga vilken nivå av vitaminet som eventuellt skulle kunna vara skadlig.

Vitaminer och antioxidanter

Senast granskad 2024-06-14