Fosfor

Närbild på jordnötter.

Fosfor är ett livsnödvändigt grundämne. Den största mängden finns lagrad i skelettet. Fosfor samverkar med kalcium vid bildning och stärkning av ben av tänder. Fosfor är även viktigt för syra-bas balansen i kroppen och energiproduktion till kroppens alla energikrävande funktioner.

Hur får vi i oss fosfor?

Fosfor (som fosfat) finns främst i proteinrika livsmedel, exempelvis i mejeriprodukter, kött, fisk, fullkornsspannmål och baljväxter.

Hur mycket fosfor behöver vi?

I de Nordiska Näringsrekommendationerna 2023 anges inget rekommenderat intag (RI) för fosfor, eftersom det saknas underlag för att fastställa det.  Däremot har man satt ett tillräckligt intag (Adequate Intake (AI)) för fosfor baserat på RI för kalcium. Det tillräckliga intaget per dag skiljer sig mellan olika åldersgrupper:

Kön/Grupp/Ålder Tillräckligt intag
Spädbarn 6-11 månader 170 milligram
Barn 1-3 år 250 milligram
Barn 4-6 år 440 milligram
Barn 7-10 år 440 milligram
Barn och tonåringar 11-17 år 640 milligram
Vuxna 18-24 år 550 milligram
Vuxna över 25 år 520 milligram
Gravida och ammande 530 milligram

Fosforbrist

Brist på fosfor är mycket ovanligt. Brist kan leda till urkalkning av skelettet, försämra njurfunktionen och ge nerv- och muskelproblem. Högkonsumenter av alkohol kan få brist på fosfor.

Kan man få i sig för mycket fosfor?

Ett för högt intag av fosfor kan skada njurarna och påverka skelettet så att kalcium läcker ut och leder till problem med blodcirkulationen. 

Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (Efsa) ha satt en övre gräns för säkert intag (UL, upper level) för vuxna till 3 000 mg per dag.

Fosfor eller fosfat som tillsats i livsmedel

Tillsatsen fosfor eller fosfater får användas i många olika livsmedel till exempel i coladrycker, en del ostar, glass, desserter, kakor, soppor och såser, frukostflingor, kött- och fiskprodukter samt djupfryst fisk.

Vad är skillnaden mellan fosfor och fosfat?

Fosfor är ett grundämne och framställs ur naturligt förekommande mineraler. I maten och kroppen förekommer fosfor som olika fosfatföreningar. Fosfor som tillsats förekommer ofta i kombination med till exempel natrium och kalcium och bildar då salter. Salterna kallas fosfater.

Vilken funktion har tillsatser med fosfor/fosfat?

Fosfat används ofta för att göra till exempel kött mörare och saftigare. Fosfaterna används bland annat som klumpförebyggande medel, som surhetsreglerande medel och för att ge syrlig smak. Kalium- och natriumfosfat ingår i bakpulver.

Hur vet man om maten innehåller tillsatser med fosfater?

Tillsatser ska anges i innehållsförteckningen. Några vanligt förekommande tillsatser med fosfor/fosfat är E 338 (fosforsyra, som finns i bland annat coladrycker) och fosfaterna E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E451 och E 452, som främst används som stabiliseringsmedel, för att förbättra konsistensen och för att binda vatten. Det finns ytterligare några tillsatser med mer begränsad användning.

Vad gör Livsmedelsverket angående fosfat i livsmedel?

Livsmedelsverket tycker att det är bra att begränsa användningen av tillsatser som inte är nödvändiga. I EU har Livsmedelsverket arbetat framgångsrikt för att onödiga fosfattillsatser i exempelvis hamburgare och färdigmarinerat kött inte ska tillåtas.

Salt och mineraler

Senast granskad 2024-03-05