Hur tas näringsvärden fram
Av olika skäl görs beräkningar för vissa näringsvärden i Livsmedelsdatabasen.
För fett används faktorer för att beräkna innehållet av fettsyror i vissa livsmedel, proteinhalten beräknas från det analyserade kväveinnehållet och för olika vitaminer görs en summering utifrån vad olika former och källor bidrar med. Nedan beskrivs hur dessa beräkningar görs.
Fett
I livsmedelsdatabasen anges värden för totalfett, kolesterol, summorna för mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror samt för flertalet fettsyror. Summan av de enskilda fettsyrorna utgör, som framgår av tabellen nedan, i regel 90-95 procent av fettinnehållet. Resten består huvudsakligen av glycerol, men även av fosfolipider och steroler. Det finns små mängder mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror som inte redovisas separat i databasen.
Se nedanstående tabell för faktorer som använts för beräkning av fettsyror.
Faktorer för beräkning av mängd fettsyror i totalfett
Livsmedel | Faktor | Livsmedel | Faktor |
Fisk, mager | 0,70 | Vete, korn och råg: | |
Fisk, fet | 0,90 | Fullkorn | 0,72 |
Ägg | 0,83 | Siktat mjöl | 0,67 |
Mjölk och mjölkprodukter | 0,945 | Kli | 0,82 |
Fågel i allmänhet | 0,945 | Grodd | 0,93 |
And | 0,729 | Havre | 0,94 |
Anka | 0,774 | Majs | 0,86 |
Ripa | 0,832 | Ris, råris | 0,92 |
Griskött, magert | 0,91 | Ris, polerat | 0,85 |
Griskött, fett | 0,953 | Fetter och oljor, exkl. kokosfett | 0,956 |
Nötkött, magert | 0,916 | Kokosfett | 0,942 |
Nötkött, fett | 0,953 | Grönsaker, frukt exklusive avokado | 0,80 |
Kalvkött | 0,916 | Avokado | 0,956 |
Lammkött | 0,916 | Nötter | 0,956 |
Hjärta, alla djur | 0,789 | ||
Njure, alla djur | 0,747 | ||
Lever, alla djur | 0,741 |
Referens Greenfield H och Southgate DAT, Food Composition Data production, management and use. (2003) Rom: FAO, INFOODS.
Kolhydrater
Kolhydratvärdena i livsmedelsdatabasen beräknas som rest utifrån följande formel:
100 - (vatten + aska + protein + fett + kostfibrer + alkohol) = kolhydrat
När kolhydraterna beräknas som rest med denna formel ingår både eventuella organiska syror och sockeralkoholer men inte kostfibrer. Kostfibrer är framförallt analyserade enligt NMKL 129/AOAC 985.29. I livsmedel där det förväntas finnas en större mängd oligosackarider används framförallt AOAC 2009.01. Mängden stärkelse, mono- och disackarider är oftast analyserade.
Protein
Värdena för protein i livsmedelsdatabasen grundar sig på analyser av kväveinnehållet. Vid beräkning av mängden protein i ett livsmedel har den analyserade mängden kväve multiplicerats med respektive faktor i tabellen nedan. Livsmedelsproducenter å andra sidan använder sig alltid av den generella faktorn 6,25 oavsett livsmedelsgrupp vilket gör att beräkningen av protein skiljer sig åt i livsmedelsdatabasen jämfört med produktmärkning.
Faktorer för beräkning av mängd protein från kväve
Livsmedel | Faktor | Livsmedel | Faktor |
Baljväxter (ärter, bönor) | 6,25 | Gelatin | 5,55 |
Sojabönor | 5,71 | Vete, fullkorn | 5,83 |
Frön | 5,30 | Vetemjöl, siktade mjöler | 5,70 |
Mandel | 5,18 | Vetekli | 6,31 |
Jordnötter, paranötter | 5,46 | Havre, korn, råg, bovete, hirs | 5,83 |
Nötter, övriga | 5,30 | Majs, majsflingor | 6,25 |
Mjölk | 6,38 | Ris | 5,95 |
Kött | 6,25 | Mjöl- och flingblandningar | 5,83 |
Fisk | 6,25 | Övriga livsmedel | 6,2 |
Ägg | 6,25 |
Referens Jones, D. B. (1931). Factors for converting percentages of nitrogen in foods and feeds into percentages of proteins (No. 183). US Department of Agriculture.
Fettlösliga vitaminer
Retinolekvivalenter (RE)
Retinolekvivalenter i livsmedelsdatabasen beräknas enligt
RE = µg retinol + µg betakaroten/12 + µg andra karotenoider/24
En retinolekvivalent i livsmedelsdatabasen följer den definition som anges i Nordiska näringsrekommendationer, NNR 2012:
1 mikrogram | retinol |
12 mikrogram | beta-karoten |
24 mikrogram | alfa-karoten eller beta-kryptoxantin |
D-vitamin
Livsmedelsdatabasens värde för D-vitamin omfattar både vitamin D3 (kolekalciferol) och vitamin D2 (ergokalciferol).
D-vitamin anges ibland i internationella enheter (IE). Omvandlingsfaktorerna mellan de två enheterna är:
1 IE = 0,025 mikrogram D-vitamin
1 mikrogram D-vitamin = 40 IE
E-vitamin
Enligt NNR 2012 beräknas att endast alfa-tokoferol ha E-vitaminaktivitet. I livsmedelsdatabaen används därför beräkningen:
1 mikrogram vitamin E = 1 mikrogram alfa-tokoferol
Vattenlösliga vitaminer
Niacinekvivalenter (NE)
Tillförseln av niacin omfattar både det niacin som finns ursprungligt (preformerat) i maten och det niacin som bildas i kroppen av aminosyran tryptofan vid intag av proteininnehållande livsmedel - 60 mg tryptofan motsvarar 1 (NE) eller 1 mg niacin.
I livsmedelsdatabasen uppges både ursprungligt niacin och totala niacinekvivalenter (NE). Om tryptofanvärden saknas antar man att 1 g protein i genomsnitt innehåller 1 procent tryptofan eller 0,166 NE.
Önskas noggrannare skattning av tryptofaninnehållet i ett livsmedels protein kan följande procentsatser användas.
Livsmedel | Procent tryptofan | Livsmedel | Procent tryptofan |
Mjölk | 1,4 | Majs- och majsprodukter | 0,6 |
Ägg | 1,5 | Övriga sädesslag, frukt och grönsaker | 1,0 |
Kött | 1,1 |
Exempel på beräkningar av niacinekvivalenter:
100 g potatis innehåller 1,7 g protein och 1,6 mg niacin.
1,6 mg niacin + (1700 mg protein x 1,0/100) / 60 mg tryptofan = 1,9 niacinekvivalenter
eller: 1,6 mg niacin + 1,7 x 0,166 NE = 1,9 niacinekvivalenter