Ultraprocessad mat

Personer med kundvagnar som står vid frysdiskar

Begreppet ultraprocessad mat togs fram av en grupp forskare för att beskriva hur olika typer av livsmedel kan påverka hälsan. Forskarna delade in mat i fyra grupper, från mat som är minimalt processad till det de kallade ultraprocessad.

Ultraprocessad mat är industriell tillverkad mat där råvaror ofta brutits ned till små delar som ändras kemiskt och sedan sätts samman. Syftet är att öka hållbarheten och vanligtvis även ändra på färg, smak och konsistens. Begreppet ultraprocessad mat säger inget om hur mycket näring maten innehåller.

Vilka livsmedel är ultraprocessade?

Det är svårt att se på livsmedel om de är ultraprocessade eller inte. Några exempel på ultraprocessade livsmedel är chicken nuggets, läsk, glass, chips, kakor, godis och pulversoppor. De är livsmedel som har genomgått många processer som förändrar råvarornas utseende och textur kraftigt.

Men även livsmedel som fylld pasta, grönsaksburgare, smaksatt färskost, tunnbröd, sojafärs, vissa fullkornsbröd och bönor i tomatsås kan räknas till ultraprocessade beroende på vilka ingredienser de innehåller och hur produkten tillverkas.

Är ultraprocessad mat dåligt för hälsan

Det finns studier som visar att risken för vissa sjukdomar ökar om man äter mycket ultraprocessad mat. Samtidigt är det mycket svårt att veta om det beror på att maten har processats mycket, eller på att man fått i sig för mycket kalorier (energi), socker och fett och för lite fullkorn och grönsaker.

Bland de livsmedel som räknas till ultraprocessade finns många som ger oss mycket kalorier genom socker och fett, och samtidigt lite näring, till exempel läsk, ostbågar och glass.

Bland de livsmedel som räknas som mindre processade finns många som vi vet är bra för hälsan, till exempel grönsaker, frukt, fisk, ägg, havregryn, fullkornspasta och rapsolja.

Kostråden uppmuntrar till att äta mer fisk, fullkorn, grönsaker, frukt och mindre processat kött, läsk, godis, glass, bakverk, chips. 

Finns det oprocessad mat? 

Helt oprocessad mat är ovanligt. Maten vi äter är processad på många olika sätt för att till exempel öka matens säkerhet, öka hållbarheten - och minska matsvinn - och göra maten godare.

Till kategorin minimalt eller oprocessad mat räknas färska grönsaker, frukt, fisk och kött, och livsmedel som exempelvis filmjölk, frysta grönsaker, kaffebönor och ris. Dessa har behandlats genom frysning, torkning, rostning, fermentering, vakuumförpackning eller pastörisering. Inget annat tillsätts, inte ens fett eller salt. I praktiken är det ofta livsmedel med bara en ingrediens. 

Vad gör Livsmedelsverket?

Senast granskad 2022-04-22