Kosttillskott

För de allra flesta räcker det med vanlig mat för att få i sig det kroppen behöver. Ibland behövs ett kosttillskott av ett vitamin eller mineral för att komplettera kosten.

Vitaminer och mineraler i koncentrerad form kallas kosttillskott. Kosttillskott är tänkta att komplettera den vanliga kosten och säljs i form av kapslar, tabletter, pulver, ampuller med vätska, droppflaskor eller liknande.

Även aminosyror, essentiella fettsyror, fibrer, olika örter och växtextrakt i koncentrerad form, och som är avsedda att tas i små mängder, kan säljas som kosttillskott.

Men att äta kosttillskott är inte alltid nyttigt. Tvärtom kan det vara onödigt eller farligt. Kosttillskott är ofta en mycket koncentrerad form av ett ämne, en växt eller något annat.

Äldre man med småbarn på armen

Vanlig mat räcker

De allra flesta får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler genom den vanliga maten. För dem finns det alltså inget behov av extra kosttillskott. Men det finns några viktiga undantag.
Kosttillskott

Efedrin och synefrin

En del kosttillskott är till för att höja den fysiska prestationen. Men det finns sällan någon vetenskap kring medlens effekter och biverkningar. Allvarliga bieffekter har till exempel rapporterats både för efedrin och synefrin.
Energidryck

Koffein

Att det finns koffein naturligt i kaffe vet de flesta, men det är också koffein som gör dig pigg av energidrycker. Dricker du för mycket av vissa sorter kan du bli koffeinförgiftad.
Senast granskad 2022-08-15