Skogsbrand - så kan dricksvattnet påverkas

En skogsbrand där allt har brunnit upp, elden brinner fortfarande närmast kameran

Vid en skogsbrand kan ämnen från mark och växtlighet som brinner påverka dricksvattnet. Du som fastighetsägare till en brunn eller annan liten dricksvattenanläggning för privat bruk ansvarar själv för att kontrollera dricksvattnets kvalitet efter en skogsbrand.

Det är viktigt att ha koll på vattenkvaliteten om en brand har inträffat i närheten av en dricksvattentäkt. Ibland märks inte förändringen direkt så var uppmärksam på förändringar i dricksvattnets kvalitet över tid.  

Använd inte dricksvatten till dryck och i matlagning om det är färgat eller har främmande lukt och smak.

​Provta ditt vatten

Även om vattnet inte är missfärgat, smakar eller luktar illa bör du testa vattnet från din dricksvattenanläggning efter en skogsbrand.

Vissa föroreningar kan fördröjas. Därför bör du ta två prover, ett efter skogsbranden och ett senare efter en period med regn eller snösmältning.

Be att få analys av alla mikroorganismer och ämnen som normalt rekommenderas för liten dricksvattenanläggning för privat bruk. Dessa kan öka i halt till följd av bränder. Be även att få de ämnen som listas i tabellen nedan analyserade. Flera av ämnena finns normalt inte i brunnar, ytvattentäkter och källor, men kan uppträda efter skogsbrand. 

Riktvärdena som anges i tabellen är huvudsakligen Livsmedelsverkets. För barium och zink är riktvärdena hämtade från världshälsoorganisationens (WHOs) dricksvattenguide.

Tabell. Ämnen som kan behöva analyseras i samband med skogsbrand.

Ämne Riktvärde Kommentar
Aluminium 500 µg/l Tjänligt med anmärkning. Var uppmärksam på förändringar
Barium 1,3 mg/l WHO 2022. Guidelines for drinking water quality
Bens(a)pyren 0,010 µg/l Otjänligt. Baserat på gränsvärdet i Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten, LIVSFS 2022:12 
Cyanid, total 50 µg/l Otjänligt. Var uppmärksam på förändringar
Krom 50 µg/l Otjänligt. Var uppmärksam på förändringar
Kvicksilver 1,0 µg/l Otjänligt. Var uppmärksam på förändringar
Lukt Främmande Otjänligt
PAH 0,10 µg/l Otjänligt
Smak Främmande Otjänligt
Zink 3–4 mg/l Vid detta värde kan vattnets smak påverkas. WHO 2022. Guidelines for drinking water quality

​Kontakta kommunens miljökontor och räddningstjänsten

Ta kontakt med miljökontoret i din kommun för hjälp och stöd. De kan ha kunskap om det finns industrier, jordbruk eller liknande som också har brunnit. Dessa kan ha förorenat mark och vatten med andra kemiska ämnen nära din dricksvattenanläggning. Kontrollera också om räddningstjänsten använt brandskum vid släckningsarbetet. I så fall kan det vara aktuellt att även undersöka vattnet för ämnen som kan finnas i brandskum, till exempel PFAS.

​Orsaker och risker

Skogsbränder kan få allvarliga konsekvenser för dricksvattenförsörjningen.

Förutom att bränder kan slå ut elförsörjningen eller förstöra konstruktionen av dricksvattenanläggningen kan dricksvattnet förorenas med många oönskade ämnen.

Brandrester som aska, kol, kemikalier och näringsämnen kan förorena vattnet och påverka vattnets lukt, smak, färg och grumlighet. Branden kan öka avrinningen till vattentäkter. Vattnets pH-värde kan både sänkas till följd av ökade sulfathalter och höjas till följd av den basiska askan. Förändringar i pH kan leda till högre halter av metaller som järn, mangan, krom och arsenik.

I grävda brunnar och ytvattentäkter kan dricksvattnet påverkas snabbt. Särskilt om det regnar eller släckvatten för med sig frigjorda ämnen ner till grundvattnet eller ytvattentäkten.

I bergborrade brunnar kan dricksvattnet påverkas både snabbt och efter en tid, till exempel efter mycket regn eller efter snösmältning.

Har det sprutats mycket släckvatten i närområdet kan bakterier och oönskade kemiska ämnen ha kommit in i brunnen.

​Så kan du förbereda dig

  • Ha alltid extra dricksvatten i dunk – det hjälper dig den första tiden. Räkna med 3–5 liter per person och dygn.
  • Ta reda på var du kan hämta dricksvatten om ditt eget vatten inte går att dricka.
Senast granskad 2023-12-05