Kravspecifikationer för kommunala digitala tjänster för registrering och ändring av livsmedelsverksamheter

På den här sidan listar vi aktuella kravspecifikationer som gäller för e-tjänst enligt ny riskklassningsmodell för nya eller ändrade livsmedelsverksamheter. Dokumenten är framtagna för dig som arbetar inom verksamhetsutveckling eller digitalisering på kommunen, som stöd vid utveckling och implementering av e-tjänsten. Versionerna uppdateras enligt en ändringshanteringprocess. 

Aktuella kravspecifikationer för Registrering och Ändringstjänst 

Ramdokument_Registrering_ändring_v1.2.docx
Processmodell_Registrering_ändring_ v1.0.pdf
Informationsspecifikation_Registrering_ändring_v1.0.xlsx
Användningsfall_Registrering_ändring_v1.0.docx
API Registrering_andring_v1.2.yaml
API-dokumentation_Registrering_ändring_v1.0.docx
Gränssnittspecifikation_Registrering_ändring_v1.1.pptx
Gränssnittspecifikation_Registrering_ändring_1.1_SvEng.pptx

Under 2024 har kodverket för riskklassning flyttats till Dataportalen

Kodverk för riskklassning, registrering och godkännande av livsmedelsverksamheter - Sveriges dataportal

Processen för ändringsförslag

  • Ändra inte lokalt utan skicka in ändringsförslag till Livsmedelsverket (mejladress nedan)
  • Livsmedelsverkets bedömer om ändring ska genomföras eller inte (tillsammans med en arbetsgrupp av kommuner). 
  • Livsmedelsverket uppdaterar berörda kravspecifikationer och publicerar uppdaterade versioner på livsmedelsverket.se. 
  • Ändring i e-tjänst genomförs av respektive leverantör/byggare av e-tjänsten. 

Mejla : forratt@slv.se

För att få utskick om ändringar, meddela oss för att inkluderas på sändlistan. Detta är särskilt viktigt för de kommuner som väljer att bygga egen e-tjänster utifrån specifikationerna. 

Kontakta oss gärna om ni har några frågor.

För att läsa mera om projektet: 
R 2025 - Sammanställning av erfarenheter från arbetet med den digitala tjänsten FörRätt ("Kokboken")

Senast granskad 2025-06-24