Driva livsmedelsverksamhet i din bostad

Att driva en livsmedelsverksamhet från den egna bostaden är möjligt. De måste finnas förutsättningar att upprätthålla en god hygien och att garantera att det som säljs är säkert.

Att producera livsmedel och att laga mat för att sälja till andra skiljer sig från att laga och servera mat till familj och vänner. Du har ett rättsligt ansvar för att det du säljer är säkert och har korrekt information och märkning. 

Även för livsmedelsföretag som drivs i den egna bostaden finns krav på bland annat registrering innan du startar. 

Grundläggande krav

Alla livsmedelsföretagare har ett ansvar att följa kraven i lagstiftningen livsmedelshygien som är relevanta för verksamheten. När du ska starta en livsmedelsverksamhet i din bostad finns det några faktorer som du kan behöva analysera lite extra för att kunna garantera att du har rutiner som leder till säkra livsmedel: 

  • Typen av mat och livsmedel som ska hanteras
    Du ska analyseras din verksamhet utifrån principerna för HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Att ringa in vilka faror som kan förekomma i verksamheten och vilka rutiner du har för att ha kontroll på din verksamhet är mycket viktigt. Vissa livsmedel kan vara mer känsliga och medföra högre risker att hantera, det kan exempelvis vara fisk, skaldjur, köttfärs och andra animaliska livsmedel. För dessa kan det behövas extra noggranna rutiner för att garantera säkerhet.  
     
  • Vem är det som ska konsumera det du producerar
    Du kan behöva fundera på vem du ska servera din mat till eller sälja dina produkter till. Det kan vara bra att veta att det finns de som kan vara extra känsliga, exempelvis på grund av att de tillhör en känslig målgrupp, att de har någon sjukdom eller någon form av allergi.  
     
  • God hygien
    Alla som hanterar livsmedel behöver goda hygienrutiner och kunskap om vad bristande hygien kan leda till. Exempel på vad kan du kan behöva specificera rutiner lite extra just för när det gäller verksamhet i hemmet:  
    • Handhygien, att det finns möjlighet att tvätta händerna ordentligt mellan olika moment, efter toalettbesök, blöjbyten, hantering av avfall och liknande. 
    • Hantering och rengöring av arbetskläder, kökshanddukar och städmaterial. 
    • Smitta och sjukdom, att ha rutiner för vad du gör om du eller någon annan i hemmet är sjuk, särskilt vid kräkningar/diarré, infekterade hudsår, influensa, hosta och infektioner i mun, hals, ögon eller öron. 
    • Rengöringsrutiner för redskap, arbetsytor, utrustning och utrymmen som används till livsmedelshanteringen. 
    • Rutiner för hur familjemedlemmar eller husdjur får vistas i utrymmen där livsmedelsverksamheten pågår.  
  • Lokaler och utrustning 
    • Möjlighet till separering - det måste finnas ordentlig separation mellan det som tillhör din livsmedelsverksamhet och det som hör till dina normala hushållsaktiviteter, exempelvis vid beredning och tillagning. I vissa fall kan separering ske i tid, förutsatt att du har goda rutiner för detta.  
    • Tillräckligt med ytor och utrymmen – du kan behöva se till att det finns utrymmen för att förvara och separera råvaror och färdiga produkter som tillhör verksamheten från privata livsmedel. Men även att beredningsytor är tillräckliga för att hantera den mängd livsmedel som du vill hantera.  
    • Lämplig utrustning – den utrustning som du använder ska vara lämplig för ändamålet. Det kan handla om krav på möjlighet till god hygien eller att ha kontroll på temperaturer, som exempelvis att beredningsytor och redskap går att hålla rena eller att kylskåpet kan hålla lämplig temperatur och så vidare.  
    • Vattenkvalitet – har ditt hem egen brunn kan det behövas extra rutiner för att kunna visa att vattnet som används i verksamheten lämpar sig för livsmedelshantering. Det kan också handla om tillgänglighet av vatten i närheten av livsmedelshanteringen, i vissa fall kan en verksamhet behöva extra rutiner för att säkra upp sina rutiner för vattenanvändning.   

Det kan också krävas att du följer ytterligare regler beroende på vilken typ av produkt du tänker tillverka. Det kan till exemple handla om ytterligare krav för dricksvatten om du har egen brunn, tillsatser, marknadsföringsstandarder för ägg, närings- och hälsopåståenden. 

Livsmedelsinformation och märkning

Livsmedelsinformation omfattar både texten på själva förpackningen och den information som du lämnar i anslutning till det du säljer.  

Information och märkning är ett av de viktigaste områdena när det gäller regler om livsmedel. I grunden handlar det om att skydda människors hälsa och intresse. Den som köper eller blir serverad ett livsmedel ska kunna göra ett medvetet val om vad hen stoppar i munnen. Ingen ska heller bli lurad om vad ett livsmedel innehåller. 

Viss information är obligatorisk och ska alltid finnas på produkten, i anslutning till produkten eller kunna ges vid förfrågan. Vad som krävs beror på hur du säljer produkten faktorer som avgör är exempelvis om det är en förpackad eller oförpackad produkt om du säljer i om du säljer den i en butik eller på nätet osv.    

Spårbarhet

Kravet på spårbarhet innebär att du ska se till att kunna visa från vem du köpt in livsmedel och till vilka företag du har sålt dem. Om du säljer direkt till konsument behöver du inte kunna tala om till vem du sålt livsmedlen. Din spårbarhet ska möjliggöra snabb återkallning, till exempel om du, en kund eller en leverantör hittar en fara i livsmedlet. Om du säljer till en annan verksamhet ska du kunna återkalla dina produkter och du ska kunna ta bort inköpta ingredienser från ditt lager om de du köper av återkallar dessa.

Senast granskad 2025-02-10