Ekologisk mat - att tänka på för företag

För att livsmedel ska få säljas som ekologiska måste särskilda regler vara uppfyllda. På den här sidan kan du läsa mer om vad som gäller för dig som ska producera eller sälja ekologisk mat.
Det här är ekologisk mat
I ekologisk odling får varken konstgödsel eller syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel användas. Vissa naturligt förekommande ämnen får dock användas som bekämpningsmedel, till exempel spinosad, pyretriner och svavel.
Fodret till djuren ska vara ekologiskt och till största delen odlat på den egna gården. Det är också viktigt att djuren får vara utomhus och får utlopp för sina naturliga beteenden. En grundtanke är att djuren ska födas och växa upp på gården, så kallad integrerad produktion.
Genom förbyggande åtgärder ska behovet av medicinering av djur hållas lågt. Sjuka djur ska behandlas. Om ett djur behandlas med läkemedel förlängs karenstiden innan djuret får slaktas, eller innan mjölken eller äggen får ätas.
I ekologisk produktion får inte heller genetiskt modifierade organismer användas. Bestrålning är inte heller tillåten. Ett fåtal tillsatser får användas.
Regler om ekologisk mat
Inom EU finns gemensamma regler som beskriver vad som är ekologiskt. Reglerna beskriver
- hur produktionen ska gå till
- hur produkterna ska märkas
- hur kontrollen ska ske
- vad som gäller vid import av ekologiska produkter från länder utanför EU.
Hur produktionen och kontrollen ska gå till finns beskrivet i förordning (EU) 2018/848 som alla medlemsstater i EU måste följa.
Krav på anmälan till Livsmedelsverket
Från och med den 1 januari 2022 ska livsmedelsföretag anmäla sin ekologiska verksamhet till Livsmedelsverket innan de släpper ut ekologiska livsmedel på marknaden. Det gäller företag som:
- släpper ut ekologiska produkter på marknaden,
- producerar, bereder (det vill säga tillverkar inklusive exempelvis märker och förpackar), distribuerar eller lagrar ekologiska produkter eller produkter under omställning,
- exporterar sådana produkter till ett tredjeland,
- importerar sådana produkter från ett tredjeland,
- lägger ut sådan verksamhet på en annan aktör,
- säljer ekologiska produkter genom distanshandel.
Undantag från krav på anmälan till Livsmedelsverket
Krav på certifikat
För att en produkt ska få kallas ekologisk ska produktionen av den uppfylla reglerna i förordning (EU) 2018/848. Det här kontrolleras av särskilda kontrollorgan.
Inom EU ska nästan alla som vill märka sina produkter som ekologiska eller ange att livsmedlet innehåller ekologiska ingredienser, certifiera sitt företag hos ett kontrollorgan och låta företaget omfattas av deras kontroll. Det innebär att ditt företag kontrolleras av både den ordinarie livsmedelskontrollen, och av ytterligare ett kontrollorgan.
Så får du ett certifikat
När ett kontrollorgan kontrollerar ditt företag kallas det att företaget blir ”certifierat för ekologisk produktion”, och ett certifikat utfärdas då.
I Sverige finns fem kontrollorgan som får kontrollera och certifiera produktion, förädling och import av ekologiska livsmedel. Längst ned på sidan hittar du länkar till godkända kontrollorgan.
Du ska certifiera ditt företag hos ett kontrollorgan om du ska:
- släppa ut produkter på marknaden som ekologiska, producera ekologiska produkter, till exempel odling av ekologiska produkter eller uppfödning av ekologiska djur (primärproduktion),
- bereda ekologiska produkter (det vill säga tillverka inklusive exempelvis märka och förpacka), distribuera eller lagra ekologiska produkter eller produkter under omställning,
- exportera ekologiska produkter till länder utanför EU,
- importera ekologiska produkter från länder utanför EU,
- lägga ut sådan verksamhet på en annan aktör,
- sälja ekologiska produkter via distanshandel.
Undantag från krav på certifiering hos ett kontrollorgan
Undantag från kravet på certifiering hos ett kontrollorgan gäller för företag som säljer redan färdigförpackade livsmedel direkt till slutkonsument samt för företag som säljer mindre mängder oförpackade ekologiska livsmedel direkt till slutkonsument och lagringen av dessa livsmedel endast sker i anslutning till försäljningsplatsen, till exempel i vissa fysiska livsmedelsbutiker. Se artiklarna 34.2 och 35.8 i förordning (EU) 2018/848 och 4 § LIVSFS 2021:12. Med oförpackade livsmedel menas livsmedel som inte är färdigförpackade.
Ytterligare krav för att omfattas av undantaget gällande oförpackade livsmedel är att:
- försäljningen av oförpackade ekologiska livsmedel inte överstiger 5000 kg per år eller*
- försäljningen för oförpackade ekologiska livsmedel motsvarar en årlig omsättning som inte överstiger 20 000 EUR*.
*De två sista punkterna är alternativa, vilket innebär att företagen endast behöver uppfylla en av dem.
Kontakta ett av kontrollorganen om du är osäker på om ditt företag ska certifieras eller inte. Längst ner på sidan hittar du länkar till godkända kontrollorgan.
Storhushåll omfattas inte av lagstiftningen om ekologisk produktion
Storhushåll omfattas inte av lagstiftningen om ekologisk produktion. Det innebär att till exempel en restaurangverksamhet eller ett café som endast bedriver storhushållsverksamhet, inte kan certifiera sin verksamhet och ska inte anmäla sådan verksamhet till Livsmedelsverket för hantering av ekologiska livsmedel. En storhushållsverksamhet kan därför inte tillverka och presentera egna maträtter som ekologiska, men däremot får de informera om vilka ekologiska produkter och ingredienser som har använts i maten som serveras, genom information på till exempel skyltar eller i menyer. Se artikel 2.3 i förordning (EU) 2018/848.
Distansförsäljning av ekologiska livsmedel
Försäljning av ekologiska livsmedel genom distanshandel, t.ex. via internet, räknas inte som försäljning direkt till slutkonsument. Därför ska sådan verksamhet alltid certifieras hos ett kontrollorgan och anmälas till Livsmedelsverket. För att det ska räknas som direkt försäljning till slutkonsument krävs att försäljningen (vid köptillfället) sker i närvaro av både handlaren eller dess personal och slutkonsumenten. Observera att lagerhållningen också omfattas av kravet på certifiering hos ett kontrollorgan och anmälan till Livsmedelsverket oavsett vem som äger lagret.
Försäljning av livsmedel via en REKO-ring räknas därmed som distansförsäljning. Det innebär att alla aktörer, det vill säga både livsmedelsföretag och privatpersoner, som säljer ekologiska livsmedel via en REKO-ring ska vara certifierade hos ett kontrollorgan och anmälda till Livsmedelsverket.
Grossister som säljer ekologiska livsmedel
Grossister som säljer ekologiska livsmedel ska vara certifierade hos ett kontrollorgan och anmälda till Livsmedelsverket.
Kontroll av företag som säljer ekologiska livsmedel
Företag som producerar eller säljer ekologiska livsmedel kontrolleras av särskilda kontrollorgan. Kontrollorganens revision - kontroll - av den ekologiska produktionen handlar om att se vilka rutiner företag har för att följa reglerna. En viktig del av detta är spårbarhet, att varorna går att följa i tillverkningsledet så att man kan säkerställa att de har producerats som ekologiska.
Om du som producent exempelvis tillverkar ett förpackat ekologiskt bröd, ska det gå att spåra alla ekologiska ingredienser bakåt via inköpslistor, följesedlar, certifikat och andra dokument så att man ser att producenten verkligen har köpt in dem som ekologiskt odlade.
Efter varje kontroll skriver den som utfört kontrollen en rapport. Om ditt företag inte lever upp till kraven får du en avvikelserapport. En avvikelserapport går även till kontrollorganets huvudkontor och till Livsmedelsverket.
Om du får en avvikelserapport kan kontrollorganet besluta att varan i fråga inte får säljas som ekologisk. De kan också besluta om att dra in certifikatet för ett företag som inte uppfyller reglerna för sina ekologiska livsmedel. Om kontrollorganet bedömer att en producent har gjort stora, medvetna fel mot lagstiftningen kan de besluta att producenten inte får sälja varor som ekologiskt producerade under en period framåt i tiden.
Övervakning av kontrollorganen
SWEDAC (Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll) ackrediterar kontrollorganen. Livsmedelsverket i sin tur delegerar kontrollen till kontrollorganen. I praktiken betyder det att både SWEDAC och Livsmedelsverket kontrollerar hur kontrollorganen sköter sina uppgifter.
Att använda en icke-ekologisk ingrediens i ett ekologiskt livsmedel
Att märka ut en ekologisk ingrediens i ett icke-ekologiskt livsmedel
Lista över kontrollorgan
Hjälp och råd
Om du behöver hjälp och råd, vänd dig i första hand till det kontrollorgan som du har certifierat dig hos.
Det finns också så kallade nationella riktlinjer som är branschens tolkning av EU:s lagstiftning för ekologisk produktion.