Märkning av ekologisk mat

Beroende på hur en produkt har producerats och vilka ingredienser den innehåller kan den märkas på tre olika sätt. Antingen kan hela produkten få märkas som ekologisk, eller så kan enstaka ingredienser få märkas som ekologiska. Dessutom finns särskilda regler för livsmedel som innehåller jakt- och fiskeprodukter. Här beskrivs vad som gäller för de olika märkningarna.

Bearbetade produkter som får säljas som ekologiska

Innehållet av ekologiska ingredienser av jordbruksursprung i bearbetade livsmedel som säljs som ekologiska ska vara minst 95 procent. Livsmedelstillsatser, processhjälpmedel och icke-ekologiska ingredienser som får användas vid bearbetning av ekologiska livsmedel är de som finns listade i bilaga V till förordning (EU) 2021/1165, samt de produkter och ämnen som avses i bilaga II del IV punkt 2.2.2 i förordning (EU) 2018/848.

De eventuellt icke-ekologiska ingredienser som får ingå, maximalt 5 procent, ska uppfylla strikta villkor.
Se artikel 30.5 a i förordning (EU) 2018/848.

Vad gäller aromer får endast vissa naturliga aromämnen och naturliga arompreparat användas. Ekologiska produkter får inte heller utsättas för tekniker eller kemiska tillsatser som inte är förenliga med ekologiska principer. Endast de metoder och tekniker som är godkända enligt förordningen får användas vid bearbetningen.
Se artikel 16.3 i förordning (EU) 2018/848.

För produkter som märks som ekologiska gäller följande:

  • I varubeteckningen får du ange att produkten är ekologisk.
  • I ingrediensförteckningen ska du ange vilka ingredienser som är ekologiska.
  • Om produkten märks som ekologisk ska den märkas med EU:s logotyp för ekologisk produktion, om produkten är producerad inom EU. För importerade ekologiska produkter får man frivilligt använda EU:s logotyp.
  • Om produkten märks med termer som hänvisar till ekologisk produktion, ska den märkas med kodnumret på det kontrollorgan som har kontrollerat det sista steget i produktionen och märkningen. Kodnumret ska placeras i samma synfält som EU:s ekologiska logotyp - om den används.

När du märker dina produkter med EU-logotypen ska du även ange ursprung på de ekologiska ingredienserna enligt följande:

  • "EU-jordbruk" när jordbruksråvaran har producerats i EU.
  • "Icke-EU-jordbruk" när jordbruksråvaran har producerats utanför EU.
  • "EU/icke-EU-jordbruk" när en del av jordbruksråvarorna har producerats inom EU och en annan del har producerats utanför EU.

Det går bra att byta ut eller komplettera "EU" eller "Icke-EU" mot ett specifikt land, eller specifikt land och region, om alla jordbruksråvaror har producerats i ett och samma land och i förekommande fall i samma region, till exempel "Svenskt jordbruk". Om Europeiska unionens logotyp för ekologisk produktion används, ska en uppgift om framställningsplatsen för de jordbruksråvaror som produkten består av anges i samma synfält som logotypen.
Se artikel 32 i förordning (EU) 2018/848.

Produkter  som innehåller ekologiska ingredienser – så kallad ingrediensmärkning

Bearbetade livsmedel som innehåller ekologiska ingredienser av jordbruksursprung som utgör mindre än 95 procent får inte märkas som ekologiska. Men om en eller några av ingredienserna i en produkt är ekologiska kan så kallad ingrediensmärkning användas. Det kan till exempel vara ekologiska bär som ingår i en smaksatt yoghurt. Observera att bara vissa tillsatser, processhjälpmedel och icke-ekologiska ingredienser av jordbruksursprung får ingå i en ingrediensmärkt produkt, och det finns begränsningar för hur vitaminer och mineraler får användas. Om du märker dina produkter med den så kallade ingrediensmärkningen ska ditt företag vara certifierat av ett kontrollorgan och produktionen ska följa de produktionsregler som gäller för att få ingrediensmärka produkten.
Se artikel 30.5 b i förordning (EU) 2018/848.

Dessutom gäller följande regler vid ingrediensmärkning:

  • Du får inte ange i varubeteckningen att produkten är ekologisk.
  • I ingrediensförteckningen får du ange vilka ingredienser som är ekologiska.
  • Den totala procentandelen ekologiska ingredienser ska anges i ingrediensförteckningen.
  • Produkten ska märkas med kodnumret på det kontrollorgan som har kontrollerat det sista steget i produktionen och märkningen.
  • Du får inte märka produkten med EU:s logotyp för ekologisk produktion.

Produkter med huvudingredienser från jakt eller fiske

För jakt och fiske finns ingen ekologisk produktion. Däremot får sammansatta produkter som huvudsakligen består av en produkt från jakt eller fiske ingå tillsammans med andra ekologiska ingredienser. Endast vissa tillsatser, processhjälpmedel, vitaminer och mineraler får ingå i en sådan produkt.
Se artikel 30.5 c i förordning (EU) 2018/848.

Om du producerar produkter med huvudingredienser från jakt och fiske ska livsmedelsföretaget certifieras av ett kontrollorgan. Om de bearbetade livsmedlen i huvudsak innehåller ingredienser från jakt eller fiske får de ekologiska ingredienserna märkas ut på produkten, och det ska ske enligt följande:

  • I ingrediensförteckningen, och i samma synfält som varubeteckningen, får du ange vilka ingredienser som är ekologiska. Exempelvis ”Inlagd sill med ekologisk lök och ekologiska morötter.”
  • Den totala procentandelen ekologiska ingredienser ska anges i ingrediensförteckningen.
  • Produkten ska märkas med kodnumret på det kontrollorgan som har kontrollerat det sista steget i produktionen och märkningen.
  • Du får inte märka produkten med EU:s logotyp för ekologisk produktion.

Kontrollorganet ska framgå på produkten

Oavsett vilken märkning du använder  ska det framgå på produkten vilket kontrollorgan som har kontrollerat och certifierat företaget som har producerat produkten. Varje kontrollorgan har ett kodnummer. Något av följande kontrollorgan kan kontrollera och certifiera ekologiska företag i Sverige, och det är deras kodnummer som ska finnas på produkten:

  • Kiwa Certification AB: SE-EKO-01
  • SMAK Certifiering AB: SE-EKO-03
  • HS Certifiering AB: SE-EKO-04
  • Valiguard AB: SE-EKO-05*
  • ControlCert Scandinavia AB: SE-EKO-06
  • Intertek Certification AB: SE-EKO-08

*Valiguard AB upphör som kontrollorgan 1 januari 2022 men det kan finnas produkter på marknaden som är kontrollerade av dem en viss tid framåt.

Motsvarande märkningssystem gäller för livsmedel från andra EU-länder. EU-kommissionen publicerar årligen en lista över kontrollorgan och myndigheter i EU- och EES-länder som kontrollerar ekologiska livsmedel. I listan framgår både kontrollorganens namn och kod.

Senast granskad 2025-02-04