Jordnötter – allergener att tänka på för företag
Jordnöten är en baljväxt. Personer med allergi mot jordnötter kan reagera mycket allvarligt om de får i sig jordnöt. Därför finns det särskilda märkningsregler för jordnöt.
Symtom
Jordnötsallergiker kan drabbas av symtom som astma, kräkningar, ont i magen och eksem. Svåra anafylaktiska reaktioner förekommer och även dödsfall orsakade av allergiska reaktioner mot jordnöt finns beskrivna.
Baljväxter
Jordnöten är en baljväxt och släkt med sojabönor, ärtor, bönor, linser, kikärter och lupiner. De hör alla till samma botaniska familj, Leguminoseae/Fabaceae. Det förekommer att personer med allergi mot en baljväxt reagerar mot andra baljväxter eftersom proteiner inom samma växtfamilj är snarlika. Korsreaktioner mot soja, ärtor, bönor, linser och/eller lupiner har beskrivits hos en del jordnötsallergiker.
Jordnötter äts rostade som snacks, men utgör också råmaterial för framställning av jordnötsmjöl och olja. Jordnötsolja, som framställts genom fraktionering, har vid något tillfälle visats innehålla rester av protein. Det kan därför inte uteslutas att jordnötsolja skulle kunna utgöra en risk för känsliga jordnötsallergiker. I kallpressad olja finns i regel så mycket protein kvar att den inte är lämplig för den som är allergisk.
Jordnötter används som garnering och smaksättare i många olika typer av livsmedel, som bakverk, konfektyrer, choklad, glass, pesto och kryddblandningar (Satay mein paste) till asiatiska rätter. Jordnötssmör består av bland annat rostade, malda jordnötter och salt.
Märkning
För att underlätta för den som är allergisk måste det tydligt framgå av märkningen om ett förpackat livsmedel innehåller jordnötter eller produkter därav. Reglerna finns i Informationsförordningen (Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1169/2011).
Från den 13 december 2014 ska även restauranger, och andra som lagar mat som inte är färdigförpackad, kunna uppge om maten innehåller jordnötter. De kan ge informationen muntligen eller skriftligen men får inte skylla på okunskap. Regler om detta står i Informationsförordningen samt Livsmedelsverkets föreskrift LIVSFS 2014:4.
Provtagning och analys av jordnötsprotein
I Kontrollwiki finns mer information om vad man bör tänka på vid provtagning och analys av allergener. Ackrediterade analysmetoder ska användas i offentlig kontroll.
Känsliga kommersiella ELISA-testkit finns för analys av jordnöt. Kvantifieringsgränsen för jordnöt är cirka 1 mg/kg, men kan variera något med testkiten och med den matris som analyseras.
Jordnötter kan även identifieras med specifika DNA-metoder. Positivt resultat indikerar förekomst av jordnötter.
Allergiska reaktioner/Doser
Det är inte känt vilken som är den lägsta dosen jordnötsprotein som kan utlösa en allergisk reaktion hos en känslig jordnötsallergiker. Dock finns det numera relativt mycket forskning om hur många allergiker som reagerar vid en viss dos jordnötsprotein. Mer om detta står i Riskvärderingsguiden, rapport L 2022 nr 13. Guiden underlättar bedömningar av allergirisker utifrån olika koncentrationer av jordnötsprotein.
Livsmedelsverket har analyserat halten jordnötsprotein i livsmedel som har orsakat allergiska reaktioner. En del av dessa reaktioner presenteras i tabellen nedan och syftar till att visa att reaktionerna har orsakats av olika sorters livsmedel och gett olika symtom.
Livsmedel | Konsu-merad mängd | Jordnöts-protein mg/kg | Beräknad dos | Rapporterad reaktion | Ålder |
---|---|---|---|---|---|
Kaka |
10 g | 2,9 | 0,03 mg |
Anafylaktisk reaktion* (andnings-svårigheter, nässelutslag) |
2 år |
Chokladbit (advents-kalender) |
3,6 g | 300 | 1,1 mg |
Anafylaktisk reaktion* |
3 år |
Gelégodis |
5 g | 200 | 1,1 mg |
Anafylaktisk reaktion* (andnöd, kräkning) |
10 år |
Thaimat på restaurang |
Oklart |
280 (i mag-innehåll) | 8 mg | Fatal anafylaxi** | 22 år |
Kex |
10 g | 800 | 8 mg | Nässelutslag, kräkning, andnings-svårigheter | 7 år |
Tahini (ingrediens i sås) |
1 g | 18 250 | 18 mg | Anafylaktisk reaktion* | - |
Choklad |
50 g | 430 | 22 mg | Klåda i munhåla och svalg | 18 år |
Choklad |
14 g | 225 | 32 mg | Anafylaktisk reaktion*, andningsbesvär, svullnad i luftvägar |
15 år |
Thaigryta |
100 g | 430 | 43 mg | Klåda och svullnad i läppar och svalg, illamående, ont i magen, kräkning |
8 år |
Choklad-pralin | 10 g | 9 800 | 98 mg | Allvarlig allergisk reaktion | 20 år |
Naturgodis | 25 g | 5 200 | 130 mg | Andningsbesvär, nässelutslag |
18 år |
Falafel | 45 g | 4 300 | 190 mg | Svår anafylaktisk reaktion* |
19 år |
Wok | 200 g | 3 200 | 640 mg | Anafylaktisk reaktion* |
16 år |
* Anafylaktisk reaktion innebär att den allergiske drabbas av en svår allergisk reaktion som ger symtom från flera organ. Minst ett av symtomen ska vara symtom från luftvägar, cirkulation och/eller kraftig allmänpåverkan för att klassas som anafylaxi (Uppgifter från Svensk Förening för Allergologi).
** Fatal anafylaxi innebär att tillståndet blir så allvarligt att den allergiske avlider.