Slakt på gård kan minska svinn och gynna ekonomin

2025-10-06

Att slakta och ta hand om fler livsmedelsproducerande djur som livsmedel skulle gynna såväl miljö och klimat som producenternas ekonomi och Sveriges livsmedelsberedskap. Jordbruksverket har gjort en studie där slakt på gård har undersökts ur ett resurs- och matsvinnsperspektiv. Fokus ligger på nötkött eftersom det är dyrare och produktionen påverkar klimatet mer. 

I studien har slakterier och mjölkproducenter intervjuats. Båda grupperna är positiva till att ta tillvara djur som av olika skäl inte kan transporteras till slakterier utan måste avlivas på plats. Slutsatsen i studien är dock att det behövs mer information och goda exempel för att få fler slakterier intresserade och vilja utföra slakt på gård. Studien noterar också att priset på nötkött just nu är högt. Det ger ett gynnsamt ekonomiskt läge för företagen, men för att skapa konkreta förutsättningar krävs också att:

  • Det blir tydligare hur planeringen ska fungera eftersom slakt på gård, precis som normal slakt, behöver planeras i förväg
  • Kännedomen ökar om att veterinärkostnaden är densamma vid slakt på gård som vid ordinarie slakt.

Fler positiva effekter av slakt på gård


Slakt på gård kan också medföra positiva bieffekter. Till exempel skulle fler hästar kunna tas tillvara till livsmedel och småskaliga slakterier eller vilthanteringsanläggningar i glesbygd skulle kunna bli godkända för slakt på gård i områden där avstånden är långa till större slakterier.

– Vi välkomnar fler slakterier att komma in med ansökan om godkännande, säger Mona-Lisa Dahlbom, veterinärinspektör på Livsmedelsverket.

Idag finns två slakterier som är godkända för slakt på gård.

Rapporten har tagits fram inom ramen för regeringsuppdrag för minskat matsvinn, ett uppdrag inom livsmedelsstrategin som sker i samverkan mellan Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket. 

Läs Jordbruksverkets studie här:
Slakt på gård - en möjlighet att ta tillvara på fler djur?   

Mer om vad som gäller för slakt på gård: 
Slakt på gård