Livsmedelsverket förtydligar vad som gäller för företag som erbjuder återtag till jägare

2025-06-03

Livsmedelsverket tydliggör nu vad som gäller för livsmedelsföretag som vill erbjuda så kallat återtag av viltkött till jägare vid sina godkända anläggningar. Det är tillåtet för all typ av vilt. En förutsättning är att de förädlade produkterna av sådant kött går till jägarens privata konsumtion och inte levereras vidare till andra konsumenter eller till exempelvis butiker.

Det händer att jägare vill ta hjälp av livsmedelsföretag för att förädla vilt eller viltkött som sedan ska konsumeras i jägarens eget hushåll. Vilt eller kött av vilt kan då lämnas till ett företag som styckar, maler, tillverkar korv eller förädlar det på annat vis. Därefter lämnas de förädlade produkterna i retur till jägaren. Detta förfarande benämns ofta som återtag.

Sedan sommaren 2024 har det inom Livsmedelsverket gjorts bedömningar som resulterat i att ett fåtal livsmedelsföretag som bedriver verksamhet vid godkända anläggningar förbjudits att förädla kött för jägares räkning. När myndigheten pausade kontrollen av återtag kunde andra företag fortsätta med sådan verksamhet.

– Livsmedelskontrollen ska vara likvärdig och vi arbetar aktivt för att detta ska uppnås. Alla företag ska behandlas likvärdigt så långt som möjligt oavsett vem som gör kontrollen eller var i landet den görs, säger Petter Jonsson, chef för Enheten för kontrollstöd på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket har därför nu sett över tillämpningen av livsmedelslagstiftningen när det gäller återtag av viltkött från jägare. I samband med den interna översynen har stor vikt fästs vid såväl livsmedelsföretags som jägares intressen.

Detta gäller för godkända anläggningar

En godkänd anläggning (en så kallad 853-anläggning) får ta emot vilt och viltkött direkt från jägare, förädla det till mindre styckningsdetaljer eller korv och lämna tillbaka det förädlade köttet till jägaren för konsumtion i jägarens eget hushåll. Detta kan ske utan att köttet behöver besiktas av Livsmedelsverkets personal. Företag som vill erbjuda denna tjänst till jägare ska meddela det till Livsmedelsverket. Det blir då en del av anläggningens godkännande.

Företag som, från sina godkända anläggningar, vill leverera produkter av vilt till andra anläggningar eller konsumenter måste använda kött som besiktats av Livsmedelsverkets personal och som tas emot från andra godkända anläggningar. Godkända vilthanteringsanläggningar som tar emot vilt från jägare får även fortsättningsvis leverera viltkött till andra anläggningar och till konsumenter, förutsatt att köttet besiktas av Livsmedelsverkets personal.

Tidigare beslut om förbud kan nu upphävas

Det senaste halvåret har Livsmedelsverket fattat ett mindre antal beslut om att företag inte får erbjuda jägare återtagstjänster vid företagens godkända anläggningar. Nu kan företagen åter erbjuda återtagstjänster. De måste dock först göra en anmälan till Livsmedelsverket så att verksamheten tas upp i anläggningens godkännande och därmed omfattas av Livsmedelsverkets kontroll. Om företaget vill erbjuda återtagstjänster kommer godkännandet att ändras och förbudsbeslutet att upphävas.

- Eftersom det idag finns företag med beslut som begränsar verksamheten rörande återtag av vilt, så meddelar vi särskilt de företag som behövt upphöra med återtag att de under vissa förutsättningar kan återuppta den verksamheten, säger Petter Jonsson.

Livsmedelsverket gör också en intern utredning för att dra lärdomar och undvika att liknande situationer uppstår igen.

Vad händer nu?

Livsmedelsverket arbetar med en uppdaterad vägledning till företag och kontrollpersonal. Vägledningen beräknas vara klar i september 2025.

Företag kan tills vidare fortsätta att ta emot och förädla vilt från jägare och återlämna det till jägaren. Mer information kommer om hur företagare framöver ska meddela återtagsverksamheten till Livsmedelsverket, om man vill bedriva återtag och hur kontrollen kommer att ske.