Ändringar i EU-förordning 2019/1793 om import av vegetabiliska livsmedel från och med 8 januari 2025

2025-02-27

Förordning (EU) 2019/1793 innehåller listor över de vegetabiliska livsmedel från länder utanför EU som ska genomgå gränskontroll vid import till EU. Förordningen uppdateras regelbundet.

Livsmedelsverket vill uppmärksamma företag som importerar vegetabiliska livsmedel på att följande ändringar började gälla från och med den 8 januari 2025.

Informationen nedan om nya gränskontrollpliktiga livsmedel och andra ändringar är en sammanfattning. För att vara säker på om det vegetabiliska livsmedel du ska importera från länder utanför EU kräver gränskontroll eller inte måste du gå in i den senaste ändringsförordningen och söka i bilaga I och II.

Nya livsmedel som kräver gränskontroll från och med 8 januari 2025

Följande livsmedel har lagts till i bilaga I med krav på förhandsanmälan till en gränskontrollstation. Det betyder att detta är nya gränskontrollpliktiga vegetabiliska livsmedel som ska förhandsanmälas till gränskontrollen innan de ankommer till EU:s territorium från och med den 8 januari 2025:

  • Suckatcitroner (Zara-citroner, Citrus medica) från Bangladesh - provtagningsfrekvens i gränskontrollen är 20 % med avseende på bekämpningsmedelsrester.

Nya livsmedel som kräver officiellt intyg och analysrapport från och med 8 januari 2025

Följande livsmedel har flyttats från bilaga I till II. Det betyder att det från och med den 8 januari 2025 är krav på officiellt intyg och analysrapport vid import av dessa livsmedel till EU:

  • Spiskummin från Turkiet - provtagningsfrekvens i gränskontrollen är 30 % med avseende på pyrrolizidinalkaloider.

Sändningar med denna produkt som avsänts före den 8 januari 2025 får föras in i unionen utan officiellt intyg och analysrapport till och med den 8 mars 2025. 

Livsmedel som inte längre kräver officiellt intyg och analysrapport

Följande livsmedel har flyttats från bilaga II till I. Det betyder att det från och med den 8 januari 2025 inte längre krävs officiellt intyg och analysrapport vid import av dessa livsmedel till EU.

Däremot ska de fortfarande förhandsanmälas i TRACES.NT, tillsammans med styrkande dokument så som packlista eller faktura:

  • Sesamfrön från Etiopien (Salmonella, frekvens 50 %).
  • Rovor (beredda eller konserverade med ättika eller ättiksyra, i saltlake eller med citronsyra) från Libanon (Rhodamin B, frekvens 50 %).
  • Spanskpeppar av släktet Capsicum (sötpaprika eller annan sötpaprika) från Sri Lanka (aflatoxiner, frekvens 50 %).

Livsmedel med ändrad frekvens av provtagning

För några livsmedel har provtagningsfrekvenserna i gränskontrollen ändrats. Bland annat har följande livsmedel ökade provtagningsfrekvenser:

  • Spiskummin från Indien – bekämpningsmedelsrester, ökad frekvens till 30 %.
  • Okra från Indien - bekämpningsmedelsrester, ökad frekvens till 30 %.
  • Ögonbönor från Madagaskar – bekämpningsmedelsrester, ökad frekvens till 50 %.
  • Torkad oregano från Turkiet – pyrrolizidinalkaloider, ökad frekvens till 30 %.

Avlistning

Sparrisbönor från Dominikanska republiken har tagits bort och behöver inte längre genomgå gränskontroll från och med 8 januari 2025.

Mer information om import av vegetabiliska livsmedel finns på vår webbplats.