Uppdaterad branschriktlinje för butik

2024-12-18

Nu kan du hämta den uppdaterade branschriktlinjen ”Säker mat i din butik” från Livsmedelsverkets webbplats. Bakom riktlinjen står branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel. Riktlinjen ger stöd till företagare som driver livsmedelsbutiker att sälja säkra och redliga livsmedel.

Branschriktlinjer är branschens egen beskrivning av hur lagstiftningen på ett visst område bör tillämpas. Branschriktlinjer tas fram i samråd med Livsmedelsverket som ser till att de uppfyller kraven i lagstiftningen och andra formella krav.

När Livsmedelsverket godkänt branschriktlinjerna publiceras de på Livsmedelsverkets webbplats. Om riktlinjerna omfattar hygienbestämmelser publiceras de även i EU-kommissionen databas. Riktlinjerna ska utarbetas, spridas och hållas aktuella av branschen.

Riktlinjerna ger råd till företag och andra om hur de kan leva upp till lagkraven, men är också ett stöd för myndigheter och kontrollpersonal. Branschriktlinjer motsvarar kraven i lagstiftningen men kan i vissa fall ställa högre krav. En livsmedelsföretagare bedöms därför uppfylla lagstiftningens mål om den följer relevant branschriktlinje. Även rådgivande organisationer, intresseorganisationer och certifieringsorgan kan ha nytta av riktlinjerna.