Två uppdaterade branschriktlinjer om hantverksmässig tillverkning av mejeriprodukter

2024-12-10

Eldrimner – nationellt resurscentrum för mathantverk har uppdaterat branschriktlinjerna för hantverksmejerier och fäbodnäringen. Företag som berörs av dessa branschriktlinjer är småskaliga mejerier och fäbodar.

Vid den här revideringen har branschriktlinjerna uppdaterats avseende rapportering vid fynd av antibiotika, vattenkvalitet, provtagning och analys samt ny eller ändrad lagstiftning. I riktlinjen för hantverksmässig tillverkning har det även tillkommit ett stycke om termisering. Termisering är en mildare upphettning än pastörisering där det sker avdödning av produktförstörande bakterier.

Tillämpning av lagstiftning

Branschriktlinjer är branschens egen beskrivning av hur lagstiftningen på ett visst område bör tillämpas. Branschriktlinjer utarbetats i samråd med Livsmedelsverket som bedömer riktlinjerna för att se till att de uppfyller kraven i lagstiftningen och vissa andra formella krav. När Livsmedelsverket bedömt att kraven uppfyllts publiceras branschriktlinjerna på Livsmedelsverkets webbplats. Om riktlinjerna omfattar hygienbestämmelser publiceras de även i EU-kommissionen databas. Riktlinjerna ska utarbetas, spridas och hållas aktuella av branschen.

Branschriktlinjer kan ställa högre krav än lagstiftningen

Riktlinjerna ger råd till företag och andra om hur de kan leva upp till lagkraven, men är också ett stöd för kontrollpersonal. Branschriktlinjer motsvarar kraven i lagstiftningen men kan i vissa fall ställa högre krav. En livsmedelsföretagare bedöms därför uppfylla lagstiftningens mål om den följer relevant branschriktlinje. Även rådgivande organisationer, intresseorganisationer och certifieringsorgan har nytta av riktlinjerna.

Branschriktlinjerna heter: Hantverksmässig tillverkning av mejeriprodukter samt Fäbodnäringsens branschriktlinjer till god hygienpraxis vid fäbodar vid tillverkning av mjölkprodukter med traditionella metoder.