Näringsliv och offentliga aktörer samlas för att stärka den regionala livsmedelsberedskapen

2024-10-14

Alla ska ha tillgång till tillräckligt med mat och dricksvatten vid kris och krig, oavsett var i landet de bor. Det är målet för Sveriges livsmedelsberedskap. Men förutsättningarna för att nå målet kan se olika ut i olika delar av landet. Därför bjuder Livsmedelsverket och fyra länsstyrelser i höst in näringsliv, kommuner och regioner till regionala workshopar för att öka förmågan att hantera en bristsituation eller andra störningar i livsmedelskedjan.

– Livsmedelsverket arbetar för en god livsmedelsberedskap i hela vårt avlånga land. Genom workshoparna vill vi och länsstyrelserna stärka de regionala förutsättningarna för att förebygga och hantera störningar i livsmedelsförsörjningen. Nästa år hoppas vi kunna göra samma sak i fler län, säger Mats Johansson, chef för Livsmedelsverkets enhet för livsmedelsförsörjning.

Från nationell till regional nivå

2023 bjöd Livsmedelsverket in större livsmedelsföretag, branschorganisationer och myndigheter för att identifiera åtgärder på nationell nivå för att förebygga och hantera en bristsituation som riskerar att påverka livsmedelsförsörjningen. Arbetet ledde till ett antal förslag, varav flera nu sätts i verket. Workshoparna bidrog också till att skapa viktiga nätverk, som underlättar både det förebyggande arbetet och vid en krissituation.

Nu är det dags att göra samma sak, fast på regional nivå. Under hösten bjuder länsstyrelserna i Gotlands, Västra Götalands, Örebro och Stockholms län, tillsammans med Livsmedelsverket, in företag, kommuner och regioner för att diskutera regionala och lokala utmaningar och förslag till åtgärder. En pilotworkshop har sedan tidigare genomförts med länsstyrelsen i Norrbottens län.

– Ett närmare samarbete mellan aktörerna i livsmedelskedjan är avgörande för att stärka livsmedelsberedskapen i våra län. Länsstyrelserna har en central roll i att samordna regionala aktörer och välkomnar Livsmedelsverkets stöd. Med workshoparna kan vi öka kunskapen om våra läns förutsättningar för en stärkt livsmedelsberedskap, säger Anna Olofsson, länsråd vid Länsstyrelsen i Örebro län och kontaktlänsråd för livsmedelsfrågor.

Etablera nätverk och identifiera handlingsalternativ

Under workshoparna samlar länsstyrelserna och Livsmedelsverket aktörer inom hela livsmedelskedjan, från jord till bord. Deltagarna får analysera och diskutera ett antal möjliga störningar, det kan till exempel handla om elavbrott, IT-störningar och problem med transporter.

Fokus är etablera kontaktnät, både mellan näringslivsaktörer och mellan näringsliv och offentliga aktörer, att öka och sprida kunskap om olika (aktörers) förutsättningar samt att identifiera möjliga handlingsalternativ i händelse av störningar i livsmedelsförsörjningen.

Resultaten från workshoparna ska användas för att öka handlingsberedskapen hos företag och myndigheter i de län som medverkar i projektet.