Livsmedelsverket ger inga utlåtanden som grund för krigsplacering

2025-07-07

Många livsmedelsföretag undrar om de utöver att skapa en krigsorganisation också behöver krigsplacera sin personal för att säkra att de kommer till jobbet även under höjd beredskap och krig. Därför förtydligar Livsmedelsverket nu vad som gäller för företags personalförsörjning i sådana situationer.

Det har varit oklart vad livsmedelsföretag kan göra för att trygga sin personalförsörjning vid höjd beredskap och krig. Många tror att de säkrar tillgången till personal genom att krigsplacera sina anställda. De har därför bett Livsmedelsverket ge utlåtanden som grund som krigsplacering.

Men det vanliga anställningsavtalet slutar inte gälla under höjd beredskap och krig, anställda ska gå till jobbet som vanligt även i en sådan situation. Krigsplacering med grund i anställningsavtalet innebär inte någon skärpt tjänstgöringsskyldighet. Det är bara för de personer som omfattas av värnplikt och civilplikt som krigsplacering också innebär särskilda skyldigheter.

Därför har Livsmedelsverket valt att inte ge några utlåtanden om vilka företag som bör krigsplacera sin personal. Samtidigt uppmuntrar Livsmedelsverket företag att påbörja arbetet med att skapa en krigsorganisation, för att se till att de kan fortsätta att bedriva sin verksamhet under höjd beredskap och krig.

Utredningen Plikten kallar! (SOU 2025:6) har föreslagit ett enklare system för personalförsörjning i det civila försvaret. Livsmedelverket avvaktar nu hur utredningens förslag tas vidare av regeringen.