Livsmedelsanläggning kan bli riksintresse för totalförsvaret

2024-10-17

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) föreslår att området där en jästproduktionsanläggning i Rotebro ligger ska bli riksintresse för Sveriges totalförsvar, enligt miljöbalken. Förslaget, som tagits fram i samverkan med beredskapssektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten, är nu på remiss fram till 17 januari 2025.

Riksintressen är ett sätt för staten att bevaka och påverka intressen av särskilt nationell betydelse inom samhällsplaneringen. MSB har i uppdrag att identifiera vilka områden som är viktiga för Sveriges totalförsvar, och föreslår nu att området för jästproduktionen i Rotebro ska utgöra riksintresse. 

– MSB gör bedömningen att anläggningen är av avgörande betydelse för Sveriges livsmedelsförsörjning och på så vis har betydelse för vårt civila försvar, säger Annika Elmgart, avdelningschef på MSB.

Bedömningen har gjorts i samverkan med den sektorsansvariga myndigheten Livsmedelsverket, som också anser att verksamheten är nödvändig för totalförsvaret.

– Om importen av mat till Sverige skulle minska eller strypas i händelse av kris eller krig, kommer spannmål att stå för stor del av vår livsmedelsförsörjning. För vi ska kunna använda spannmålet till fullo behövs jäst. Därför är det bra att MSB nu föreslår att området där anläggningen ligger i Rotebro blir ett riksintresse, säger Mats Johansson, enhetschef för Livsmedelsverkets enhet för livsmedelsförsörjning.

Ett verktyg för att bygga upp det civila försvaret

Beslutar MSB att området ska utgöra riksintresse innebär det att man i samhällsplaneringen behöver ta hänsyn till att jästproduktionen inte påtagligt skadas eller omöjliggörs av förändringar i närmiljön. Att ett område är av riksintresse skyddar mark- och vattenområdet som verksamheten är beroende av. Det ger inga förpliktelser, rättigheter eller skyldigheter för verksamheten eller företagen på platsen, men utpekandet är ett av flera verktyg för att bygga upp Sveriges civila försvar.

– Vi behöver säkra vår inhemska kapacitet för livsmedelsproduktion, och det här är ett viktigt steg i det arbetet, säger Mats Johansson på Livsmedelsverket.

Förslaget har nu skickats på remiss till Boverket, berörda riksintressemyndigheter, Länsstyrelsen i Stockholms län och Sollentuna kommun. Remissen pågår fram till den 17 januari 2025.