Kött på restaurang – vägledning till de nya reglerna om ursprungsinformation

2024-12-13

Snart blir det krav på information om varifrån köttet som serveras på restaurangen kommer. De nya reglerna börjar gälla den 1 mars 2025. För att göra det lättare att förstå vad den nya lagstiftningen innebär har Livsmedelverket tagit fram en vägledning till reglerna.

De nya reglerna innebär att restauranger och andra storhushåll måste kunna informera kunder om ursprungsland för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä.

Information krävs för kött som redan ursprungsmärks i dag

Informationen till gästerna ska baseras på sådana uppgifter som företagare redan idag får från sina leverantörer enligt krav från EU. Det vill säga för sådant kött som redan i dag måste ursprungsmärkas när det säljs i butik.

Det innebär att uppgift om ursprungsland inte behöver lämnas när restauranger använt sig av korvar eller andra sammansatta ingredienser eller kött som redan värmebehandlats, till exempel färdigstekta hamburgare, som köpts in från leverantörer.

Informationen kan ges på flera sätt

Matgästen har rätt att få informationen på samma sätt som för innehåll av allergena ingredienser i maten. Det betyder att den antingen kan ges muntligt eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån.

Informera gästerna på plats

Samtidigt som det ska vara enkelt för restauranggästen att få information om köttets ursprung ska reglerna vara enkla att följa för företagaren. Uppgiften behöver därför bara lämnas på den plats där verksamheten bedrivs. Informationen behöver alltså inte lämnas i exempelvis beställningsappar, på företagares webbplatser eller vid hemkörning av mat.