Klart för fler möjligheter att sälja och köpa vildsvinskött

2024-10-16

Från den 4 november kan detaljhandelsanläggningar som vill utöka sin verksamhet med vildsvinskött eller vildsvinsprodukter köpa vildsvin direkt från jägare.
– Det här är ett efterlängtat steg som öppnar upp fler vägar att få in fler vildsvin i livsmedelskedjan och för företag att utveckla sin verksamhet, säger Elin Häggkvist, chefsjurist vid Livsmedelsverket.

Syftet med de nya reglerna är att underlätta och skapa fler vägar för vildsvinskött att nå fram till konsument. Tidigare fanns det två alternativ för jägaren; att lämna vildsvin till en vilthanteringsanläggning eller äta upp köttet i eget hushåll.

De nya reglerna gör det även möjligt för butiker och restauranger, inklusive offentliga måltidsverksamheter, att ta emot vildsvin direkt från jägare samt för privatpersoner att köpa direkt av jägare. Innan en jägare får sälja vildsvinskött direkt till privatpersoner måste hen dock ha gått en specialutbildning samt provtagit vildsvinet.

Regler i korthet

För detaljhandelsanläggningar som vill ta emot vildsvin direkt från jägare gäller detta:

  • De ska anmäla att de planerar att ta emot vildsvin direkt från jägare till sin kommunala kontrollmyndighet.
  • Verksamheten ska ha förutsättningar att kunna ta emot och hantera oavhudat vilt under hygieniska former.
  • Verksamheten ska ta prover för trikiner och låta analysera halten av cesium-137 i vildsvin som är fällda i kommuner där det fortfarande finns radioaktivitet kvar efter Tjernobylolyckan.
  • Produkter av dessa vildsvin får bara säljas direkt till konsument.

För verksamheter som vill köpa vildsvinskött är det bara tillåtet att köpa det från en godkänd vilthanteringsanläggning eller grossister.

God efterfrågan på vildsvin

Efterfrågan på vildsvinskött hos konsumenter är god. Det visar en undersökning som Jordbruksverket genomförde i november 2023. Men även om konsumenterna vill köpa vildsvinsskött i sin matbutik så finns det sällan att få tag på. Alltså behöver tillgången öka.  

- Att det öppnas fler vägar är en del i arbetet för att fler vildsvin ska komma in i livsmedelskedjan. För att nå målet behöver alla aktörer längs hela kedjan – från skog till bord – samverka och för de verksamheter som redan idag tar emot vilt är det ett litet steg att ta. Så om du är intresserad, ta kontakt med din kommun och jaktlag i din närhet, säger Katarina Bäcklund Stålenheim, statsinspektör och samordnare av Livsmedelsverkets arbete med Vildsvinspaketet.

Föreskrifterna för handeln mellan jägare och detaljhandelsanläggningar träder i kraft den 4 november. Mer utförligt informationsmaterial kommer att publiceras på Livsmedelsverkets webbplats under november.

Det nya regelverket är en del av livsmedelsstrategin och flera myndigheter arbetar aktivt tillsammans för detta.