Många sökte medel i pilotprojekt om investeringsstöd för livsmedels- och dricksvattenberedskap

2024-12-06

Nu är det klart vilka som får ta del av investeringsstöd i Livsmedelsverkets pilotprojekt för att stärka beredskapen inom dricksvattenförsörjning och offentliga måltider. Totalt 229 kommuner och regioner sökte stöd för att göra investeringar och 37 av dem får nu del av stödet.

– Att så många sökte visar att kommuner och regioner har ett stort behov av att göra investeringar för att stärka sin beredskap inför kriser och krig. Det här projektet är ett test, där vi bland annat undersöker vilka urvalskriterier som fungerar. För de som inte fick del av stödet den här gången, kommer fler chanser framöver, säger Livsmedelsverkets projektledare Lena Lind.

Kommunerna och regionerna har bland annat beviljats stöd för att stärka dricksvattenberedskapen genom investeringar i vattentankar, vattenreningstabletter och mobila reningsverk. För att öka beredskapen inom offentliga måltider ger Livsmedelsverket till exempel stöd till investeringar i fältkök, mindre elverk och frystorkade livsmedel.

De som har beviljats bidrag kontaktas direkt av Livsmedelsverket. Medlen ska ha använts senast den 30 april 2025 och senast den 30 maj ska kommunerna och regionerna redovisa sina investeringar till Livsmedelsverket. Livsmedelsverket planerar nu för digitala möten med både de kommuner och regioner som får investeringsstöd och med övriga sökande.

Syftet med pilotprojektet är bland annat att dra lärdomar inför arbetet med att bygga upp ett långsiktigt investeringsprogram för Sveriges livsmedels- och dricksvattenförsörjning.