Bidra med kunskap om vattenläckage – enkät till dricksvattenleverantörer

2025-02-13

Hur mycket dricksvatten läcker ut från ledningsnätet idag, hur arbetar dricksvattenleverantörer för att förhindra det och vad kan läckaget få för konsekvenser? Det är några av frågorna Livsmedelsverket behöver svar på inför de fortsatta EU-förhandlingarna om reglering av vattenläckage i dricksvattendirektivet. I dagarna skickar Livsmedelsverket därför ut en enkät med frågor till större kommuner.

Enligt dricksvattendirektivet ska läckage av dricksvatten kunna mätas och följas upp. Det dricksvatten som produceras är värdefullt och måste därför nå konsumenter och fylla de behov som finns.

Just nu pågår förhandlingar om regleringen i EU om vattenläckage och det finns förslag på att ange vattenläckage i kubikmeter/km huvudledning och år. Övriga detaljer om vilken nivå den ska baseras på (exempelvis vattenförsörjningsområde, dricksvattenleverantör) kommer att fastställas. Senast januari 2026 ska Sverige rapportera vår bedömning av vattenläckagenivåer till EU.

Större kommuner får enkät

Livsmedelsverket sköter förhandlingarna åt Sverige i EU och Svenskt Vatten är med som expert i en arbetsgrupp om vattenläckage. Som underlag för förhandlingarna behöver Livsmedelsverket också få information och tankar direkt från verksamheterna. Därför skickar Livsmedelsverket i dagarna ut en enkät med ett antal frågor till kommunala VA-avdelningar, kommunalförbund och driftbolag som tillhandahåller minst 10 000 m3 per dag eller försörjer minst 50 000 personer.

- Er medverkan i undersökningen är mycket betydelsefull. Det är ni som dricksvattenleverantörer som kan området bäst och vi hoppas att så många som möjligt kan bidra. Ett bra underlag redan nu kan underlätta arbetet framöver, säger Nurun Nahar på Enheten för internationell samordning som sköter förhandlingarna.

Frågorna handlar bland annat om kännedomen kring vattenläckagenivåer samt - i enlighet med direktivet - vilka effekter det har på folkhälsa, miljö, teknik och ekonomi.

- Frågorna är väldigt breda och ett bra tips är att samla sakkunniga inom er verksamhet för ett mer utförligt svar. Tack på förhand! säger Nurun Nahar.

Livsmedelsverket önskar svar senast den 20 mars 2025.