Till huvudinnehåll Till meny Till undermeny
  • Livsmedelsverkets logotyp Livsmedelsverkets logotyp Livsmedelsverkets logotyp Livsmedelsverkets logotyp Livsmedelsverkets logotyp
    • Lyssna
    • Lättläst
    • Teckenspråk
    • English
    • Other languages
    • A-Ö
  • Sök
    Sök via kategorier istället, till exempel lagstiftning
    • Lagstiftning
    • Livsmedelsanläggningar
    • E-nummer
    • Remisser
    • Vägledningar
    • Branschriktlinjer
    • Nyheter
    • Matvanor, hälsa och miljö
    • Livsmedel och innehåll
    • Produktion, handel och kontroll
    • Om oss
    • Blanketter
    • Kontrollhandböcker
    • Kontrollwiki
  • Meny
  • Matvanor, hälsa & miljö
    • Kostråd
      • Kostråden - hitta ditt sätt
        • Grönsaker och frukt - råd
        • Fisk och skaldjur - råd
        • Fullkorn - råd
        • Kött och chark - råd
        • Matfetter - råd
        • Mejeriprodukter - råd
        • Socker - råd
        • Salt - råd
        • Alkohol - råd
        • Nötter och frön - råd
        • Energibalans - råd
        • Rörelse i vardagen - råd
        • Vetenskapen bakom våra råd
        • Nyckelhålsrecept-genväg
        • Matvanekollen, testa ditt sätt
      • Matvanekollen – testa ditt sätt
      • Gravida - råd om bra mat
        • Bra mat när du är gravid
        • Gravid - Mat att undvika
        • Gravid - Hur får jag tillräckligt med näring?
        • Gravid - Hur mycket mat är lagom?
        • Träning för gravida
        • Vegokunskap för gravida och ammande
      • Ammande - råd om bra mat
        • Bra mat när du ammar
        • Hur får jag tillräckligt med näring?
        • Mat att undvika - ammande
        • Hur mycket mat är lagom?
        • Träning för den som fått barn
        • Vegokunskap för gravida och ammande
      • Barn och ungdomar
        • Spädbarn
        • Barn 1-2 år
        • Barn och ungdomar 2-17 år
        • Vegetarisk mat till barn
        • Vegansk mat till barn
      • Äldre - råd om bra mat
        • Aptit, hälsa och näring för äldre
        • Bra matvanor för äldre
        • Risker med maten för äldre
      • Folsyra för kvinnor
      • Vegetarisk mat
      • Vegansk mat
      • All fisk är inte nyttig
      • Syna saltet
        • Hälften vore nog
        • Salt är en vanesak
        • Syna saltet - för hälsan
        • Hur mycket salt bär du hem?
        • Syna saltet - när du handlar
        • Syna saltet - när du lagar mat
        • Minska på saltet - inte på smaken
        • Välj rätt salt
      • Tallriksmodellen
        • Illustrationer av tallriksmodellen
        • Fotografier av tallriksmodellen
      • Matcirkeln
      • Näringsrekommendationer
        • Referensvärden i NNR 2012
        • Näringsvärde - dagligt referensintag för märkning
    • Matvanor - undersökningar
      • Riksmaten småbarn
        • Ge samtycke med BankID
        • Så går undersökningen till
        • Mer information om undersökningen
      • Riksmaten barn
      • Riksmaten ungdom
        • Metod
        • Den gröna maten
        • Kött och fisk
        • Godis och läsk
        • Vardag och helg
        • Hur mår ungdomarna?
        • Har ungdomar näringsbrist?
        • Fysisk aktivitet
        • Fler resultat
      • Riksmaten vuxna
      • Matkorgsundersökningar
      • Övervakning av ämnen i kroppen
      • Metoden RiksmatenFlex
    • Sjukdomar, allergier och hälsa
      • Allergi och överkänslighet
        • Nötter och fröer - allergi
        • Frukt och grönsaker - allergi
        • Nickel - allergi
        • Celiaki och spannmålsallergi
        • Tillsatser - överkänslighet
        • Histamin - överkänslighet
        • Mjölk och laktos - allergi och intolerans
        • Baljväxter, jordnötter - allergi
        • Fisk, skaldjur och insekter- allergi
        • Ägg - allergi
      • Matvanor och sjukdom
      • Övervikt och fetma
      • Tarmfloran
      • Matförgiftning
        • Så spårar man smitta
        • Råd vid utlandsresa
        • Mat i rötmånadstider
      • Utbrott
    • Dieter och viktnedgång
      • Dieter
    • Måltider i vård, skola och omsorg
      • Nationellt kompetenscentrum
      • Måltidsmodellen
        • Goda måltider
        • Integrerade måltider
        • Trivsamma måltider
        • Miljösmarta måltider
        • Näringsriktiga måltider
        • Säkra måltider
      • Fakta om offentliga måltider
        • Fakta - Kommunövergripande
        • Fakta - Förskolans och skolans måltider
        • Fakta - Äldreomsorgens måltider
        • Fakta - Sjukhusens måltider
      • Förskola
        • Utbildning
      • Skola
        • Utbildning
        • Hållbart skolmåltidssystem
      • Sjukhus
        • Utbildning
      • Gruppbostad, LSS
        • Utbildning
        • Nätverk
        • Laga mat tillsammans
      • Äldreomsorg
        • Utbildning
      • Specialkost och anpassade måltider i vård, skola och omsorg
        • Måltider för barn och elever med NPF i förskola och skola
      • Matsvinn i storkök
        • Fakta om matsvinn i offentliga kök
        • Nationell metod för mätning av matsvinn
        • Handbok för minskat matsvinn
      • Krisberedskap för offentliga kök
        • Krismenyer och lager
    • Samtal om mat i hälso- och sjukvården
      • Bra matvanor räddar liv
      • Kunskap för dig och dina patienter
      • Webbutbildningar om kost, livsstil och samtalet
      • Mer att läsa och lära på webbplatsen
    • Matsvinn
      • Tips för minskat matsvinn
        • Förvara maten rätt
        • Förvara frukt och grönt rätt
        • Vad betyder datummärkningen?
      • Viktigt att minska matsvinnet
        • Konsumentundersökning
        • Nyord om matsvinn
      • Svinnrik – material för HKK-lärare
      • Fakta om matsvinn
      • Matsvinnsdagen
    • Miljö
      • Miljösmarta matval
        • Kött och chark
        • Fisk och skaldjur
        • Grönsaker, baljväxter och frukt
        • Potatis och spannmål
        • Mejerivaror
        • Ägg
        • Matfetter
        • Dricksvatten - miljö
      • Nationella miljömål
    • Nyheter Mat och hälsa
  • Livsmedel & innehåll
    • Mat och dryck
      • Dricksvatten
        • När du måste koka dricksvattnet
        • Dricksvatten i dunk
        • Dricksvattenkvalitet
        • Vattenbrist-spara vatten
        • Egen brunn
      • Drycker och alkohol
        • Energidrycker
      • Fisk och skaldjur
        • Musslor och ostron
        • Odlad lax och Östersjölax
      • Frukt, bär, grönt och baljväxter
        • Jordgubbar – nyttiga men känsliga för skadegörare
        • Tio i topp - näringsrikast av de grönsaker vi äter mest av
        • Äpplen i överflöd - så här gör du mos och must utan mögelgifter
      • Godis och snacks
      • Kött, kyckling och ägg
        • Frågor och svar om svensk kyckling
        • Ägg - mycket näring i praktisk förpackning
        • Ägg - märkning
      • Mjölk och mejeriprodukter
        • Opastöriserad mjölk
        • Pastöriserad mjölk
      • Nötter och frön
        • Bittermandel
        • Aprikoskärnor
        • Linfrön
      • Smör, margarin och matolja
      • Sommarbuffé - så håller du maten fräsch
      • Spannmål, potatis, ris och kassava
        • Kassava
      • Svamp
        • Stenmurklan giftig även om du kokar den
        • Quorn
      • Ultraprocessad mat
    • Näringsämnen
      • Livsmedelsdatabasen
        • Mer om Livsmedelsdatabasen
        • Om Sök näringsinnehåll
        • Publikationer
        • Uppdateringar
        • Näringsdeklaration
      • Har grönsaker, frukt och spannmål blivit mindre nyttiga?
      • Energi, kalorier
      • Protein
      • Fett
        • Enkelomättat fett
        • Fleromättat fett, omega-3, omega-6
        • Mättat fett
        • Transfett
      • Kolhydrater
        • Socker
        • Fullkorn
        • GI och GL
      • Fibrer
      • Vitaminer och antioxidanter
        • Antioxidanter
        • A-vitamin
        • Biotin
        • C-vitamin
        • D-vitamin
        • E-vitamin
        • Folat
        • K-vitamin
        • Niacin
        • Pantotensyra
        • Riboflavin
        • Tiamin
        • Vitamin B6
        • Vitamin B12
      • Salt och mineraler
        • Fluor
        • Fosfor
        • Jod
        • Järn
        • Kalcium
        • Kalium
        • Koppar
        • Krom
        • Magnesium
        • Mangan
        • Molybden
        • Natrium
        • Selen
        • Zink
    • Livsmedel vid kris
      • Livsmedel och kriget i Ukraina
      • Hemberedskap – matförråd
      • Laga mat utan el
    • Tillsatser, E-nummer
      • Sök E-nummer
      • Godkännande
      • Färgämnen
        • Azofärgämnen
      • Sötningsmedel
        • Aspartam
        • Cyklamat
        • Stevia och steviolglykosider
        • Sukralos
      • Konserveringsmedel
        • Natamycin
      • Stabiliseringsmedel och liknande
      • Antioxidationsmedel
        • Citronsyra
      • Animaliska tillsatser
      • Syror, baser och salter
      • Övriga
        • Vax på äpplen - frågor och svar
        • Glutaminsyra och glutamater
      • Aromer och enzymer
    • Oönskade ämnen
      • Risktermometern - ett hjälpmedel för att visa och jämföra risker
      • Akrylamid
      • Algblomning - cyanobakterier
      • Bekämpningsmedel
        • Etylenoxid
        • Glyfosat - frågor och svar
        • Klorpyrifos - frågor och svar
        • Bekämpningsmedel fördjupning
      • Bisfenol A
      • Biogena aminer
      • Fluorid
      • Glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar i bland annat palmolja
      • Hormonstörande ämnen
      • Kolloidalt silver
      • Kombinationseffekter
      • Läkemedelsrester
      • Marina algtoxiner
      • Metaller
        • Aluminium
        • Arsenik
        • Arsenik i ris
        • Bly
        • Kadmium
        • Koppar
        • Kvicksilver
        • Uran
      • Mikroplast
      • Miljögifter
        • PFAS - Poly- och perfluorerade alkylsubstanser
        • Polycykliska aromatiska kolväten (PAH)
        • Bromerade flamskyddsmedel
        • Dioxiner och PCB
      • Mögelgifter
      • Nanopartiklar
      • Nitrat, nitrit och nitrosaminer
      • Radioaktivitet och bestrålning
        • Radioaktiva ämnen - cesium
        • Radioaktivt cesium i vildsvin
        • Bestrålning av livsmedel
        • Så påverkas livsmedel av radioaktiva ämnen
      • Växtgifter
        • Cyanogena glykosider och vätecyanid
        • Fenylhydraziner i champinjoner
        • Glycyrrhizinsyra i lakrits
        • Glykoalkaloider i potatis
        • Koffein
        • Kumarin i kanel
        • Lektiner i baljväxter
        • Oxalsyra
    • Bakterier, virus, parasiter och mögelsvampar
      • Coronapandemin - frågor och svar
        • Konsument - coronavirus
        • Företag - coronavirus
        • Offentliga kök - coronavirus
      • Bakterier
        • Bacillus cereus
        • Campylobacter
        • Clostridium botulinum
        • Clostridium perfringens
        • Ehec
        • Listeria monocytogenes
        • Salmonella
        • Shigella
        • Staphylococcus aureus
        • Vibrio
        • Yersinia
      • Virus
        • Hepatit A
        • Hepatit E
        • Norovirus
      • Parasiter
        • Entamoeba histolytica (Amöba)
        • Echinococcus multilocularis (Rävens dvärgbandmask)
        • Pseudoterranova decipiens (säl- eller torskmask)
        • Diphyllobothrium latum (fiskbinnikemask)
        • Anisakis (spiralmask)
        • Giardia
        • Cryptosporidium
        • Trikiner
        • Toxoplasma
        • Taenia (bandmask)
      • Nyttiga mikroorganismer
      • Antibiotikaresistenta bakterier
      • Mögelsvampar
    • Tillagning och förvaring
      • Hygien - tillagning och förvaring
        • Ledarhund i restaurang eller butik?
        • Försäljning av hembakta bullar
        • Matgästen i köket
        • Egen matlåda och mugg när du köper mat och dryck
      • Tillagning
        • Hur påverkas maten vid tillagning
        • Grilla säkert och njut av maten
        • Syrning av grönsaker
      • Förpackningar och köksredskap
        • Konservburkar
        • Köksredskap
        • Plast
        • Returpapper och kartong
      • Avsvalning och förvaring
        • Mögliga livsmedel
        • Mat som tinat efter strömavbrott
    • Text på förpackning, märkning
      • Märkning och information om mat
        • Märkning och information om mat, teckenspråk
      • Allergimärkning
      • Naturligt och tillsatt socker – hur ser du skillnad?
      • Nyckelhålet
        • Nyckelhålsrecept
        • Nyckelhålsregler
      • Närings- och hälsopåståenden
      • Skyddade beteckningar
      • Vad betyder datummärkningen?
    • Kosttillskott
      • Vem behöver extra vitaminer och mineraler?
      • Risker med kosttillskott
      • Ämnen i kosttillskott
        • Efedrin och synefrin
        • Koffein
        • Taurin
        • Kreatin
      • Här kan du rapportera misstänkta biverkningar av kosttillskott
    • Ekologisk mat
    • Nya livsmedel
    • Genmodifierad mat, GMO
  • Företagande, regler & kontroll
    • Starta företag
      • Lagstiftningen - en introduktion
      • Registrera företag
        • Registrera eller godkännas av Livsmedelsverket
      • Starta slakteri, stycknings- och vilthanteringsanläggning
      • Starta UF-företag
      • Förändra eller avsluta företag
    • Producera livsmedel
    • Servera livsmedel
    • Handla med livsmedel
    • Importera, exportera och handla inom EU
    • Regler för livsmedelsföretag
      • Alkoholdrycker, sprit och alkoholhaltiga preparat
        • Vinglögg, starkvinsglögg och spritglögg
      • Allergener
        • Spannmål som innehåller gluten
        • Kräftdjur och blötdjur
        • Ägg
        • Fisk
        • Jordnötter
        • Lupin
        • Sojabönor
        • Mjölk och laktos
        • Nötter
        • Selleri
        • Senap
        • Sesam
        • Svaveldioxid och sulfit
        • Ärta
      • Berikning
      • Branschriktlinjer
        • Ta fram och revidera branschriktlinjer
      • Brexit - handel med Storbritannien
      • Dricksvattenproduktion
        • Kokning av dricksvatten - faktablad
        • Regler om dricksvatten
        • Handbok för klimatanpassad dricksvattenförsörjning
        • Riskhantering PFAS i dricksvatten och egenfångad fisk
        • Guide för nödvattenplanering
        • Förpackat dricksvatten
        • Skogsbränders påverkan på råvatten
        • Säkra nätverk och informationssystem för dricksvatten (NIS)
      • E-handel med livsmedel - att tänka på för företag
      • Ekologisk mat
        • Anmäl din verksamhet till Livsmedelsverket
        • Märkning av ekologisk mat
        • Konventionella ingredienser
        • Schema för tillståndsansökan - konventionella ingredienser
        • För kontrollorgan
      • Export till länder utanför EU
        • Livsmedelskategori och land
        • Export och villkor per land
        • Centrala intyg för lågriskprodukter och intygande av kontrollmyndighet
        • Allmänt om exportintyg
        • Traces (Trade Control and Expert System) i exporten
        • Exportrestriktioner och sjukdomar i intyg
        • Prioritering av exportansökningar på lång sikt
        • Euroasiska ekonomiska unionen (EaEU) - Ryssland, Vitryssland, Kazakstan, Kirgizistan, Armenien
      • Faror i livsmedel
        • Virus på frysta importerade hallon och andra bär
        • Arsenik i ris
        • Akrylamid
        • Rökning, grillning och PAH
      • Genmodifierad mat, GMO - att tänka på för företag
      • Glutenfria, laktosfria och andra "fri från"-livsmedel - företag
      • Hampa – Cannabis Sativa
      • Handel inom EU
        • Särskilda regler gällande salmonellagarantier
      • Importera livsmedel
        • Import - animaliska livsmedel
        • Import - vegetabiliska livsmedel
        • Import - sammansatta livsmedel
        • Import - ekologiska livsmedel
        • Import - kosttillskott, hälsokost och drycker
        • Import - köksredskap från Kina och regionen Hong Kong
        • Importguiden
        • Aktuellt - import
      • Information, märkning och påståenden
        • Färdigförpackade livsmedel
        • Inte färdigförpackade livsmedel
        • Allergeninformation
        • Närings- och hälsopåståenden
        • Att märka med Nyckelhålet
        • Skyddade beteckningar
        • Ursprungsmärkning
        • Tilläggsmärkning av fiskprodukter, sjögräs och alger
      • Kontaktmaterial (material som kommer i kontakt med mat och dryck)
        • Frågor och svar om kontaktmaterial
        • Frågor och svar om bambu och plast i tallrikar och muggar
      • Kosttillskott - företag
      • Livsmedel för särskilda grupper - FSG
      • Lokaler, hygien och företagens egen kontroll
        • Exempel på struktur för egen kontroll
      • Matsvinn - företag
        • Nationell handlingsplan för minskat matsvinn i Sverige
        • Fakta om matsvinnsarbete
        • Nyord om matsvinn - öppet för andra aktörer
        • Skänka/donera mat
      • Nya livsmedel
        • Ansök, anmäl eller begär samråd om nya livsmedel
      • Primärproduktion
        • Honung och biodling
        • Jakt
        • Musslor och ostron - odling och fiske
        • Svamp - handel och kontroll
        • Vildsvinskött
        • Ägg - försäljning
      • Slakteri, stycknings- och vilthanteringsanläggning
        • Planerad slakt - frågor och svar
        • Sjukdomskoder
      • Spårbarhet för livsmedel
      • Tillsatser, aromer och enzymer
        • Tillsatser - företag
        • Aromer - företag
        • Rökaromer - företag
        • Enzymer - företag
    • Livsmedelskontroll
      • Kontrollwiki - webbplats för fördjupning
      • Mål och strategier för livsmedelskontrollen
      • Nationella kontrollplanen
        • Om den nationella kontrollplanen
        • Kontrolluppdraget och verksamhetsstyrning
        • Övergripande mål och prioriteringar
        • Hitta operativa mål och aktiviteter
        • Så här utförs kontrollen
        • Myndigheter, kontrollorgan och laboratorier
        • Samordning och samarbete i livsmedelskedjan
        • Beredskapsplaner och ömsesidigt stöd
        • Revision av kontrollmyndigheter
        • Så utvecklas kontroll och beredskap
        • Kontakt och nyheter
      • Offentlig kontroll
        • Kontroll av livsmedel
        • Kontroller vid slakt
        • Kontroll av livsmedelsföretag
      • Resultat av offentlig kontroll
      • Vägledningar och kontrollhandböcker
        • Kontrollhandböcker
        • Vägledningar
        • Vägledningar och information från EU-kommissionen
      • Revision av livsmedelskontrollen
        • Revision av kontrollmyndigheter
        • EU:s kontroll
      • RASFF - EU:s varningssystem om livsmedel
      • Livsmedelsanläggningar
        • Förteckning över svenska naturliga mineralvatten
        • EU-godkända anläggningar
        • Groddar - anläggningar godkända för framställning
        • Tillverkare av skyddade beteckningar
      • Sök - öppna och stängda områden för musslor-ostron
      • Livsmedelsfusk
    • Avgifter för kontroll
      • Frågor och svar om avgifter för kontroll
      • Avgifter för slakterier och vilthanteringsanläggningar
        • Stöd för slakterier och vilthanteringsanläggningar
        • Avgifter för mindre slakterier upp till 1000 ton med ständig närvaro
        • Avgifter för stora slakterier mer än 1000 ton
        • Avgift för kontroll vid mindre slakterier utan ständig närvaro och vilthanteringsanläggningar
      • Avgifter för livsmedelsanläggningar
        • Avgifter enligt EU:s kontrollförordning
        • Avgifter enligt nationellt regelverk
      • Avgifter för godkännande och registrering
      • Avgifter för kontrollprogram
    • Laboratorieverksamhet och vetenskapligt stöd
      • Laboratorietjänster
        • Allergener - analys
        • Artidentifiering - analys
        • Bekämpningsmedelsrester - analys
        • GMO - Genetiskt Modifierade Organismer - analys
        • Livsmedelsburna bakterier - analys
        • Livsmedelsburna virus - analys
        • Läkemedelsrester - analys
        • Metaller - analys
        • Naturliga gifter (toxiner) - analys
        • Näringsämnen (vitaminer, fettsyror) - analys
        • Organiska miljöföroreningar - analys
        • Övriga analyser
      • Projekt
        • Kadmium och andra metaller – utökade analyser av spannmålsprodukter, potatis och rotfrukter
        • Undersökning av miljöföroreningar i modersmjölk och blod
        • Trendstudie över akrylamidhalter i livsmedelsprodukter
        • Analys av okänd förorening i dricksvatten
        • OH-HARMONY-CAP - One Health Harmonisation of Protocols for the Detection of Foodborne Pathogens and AMR Determinants
        • Kemisk teknik istället för försöksdjur vid toxinkontroll
        • Avslutade projekt
      • Mikrobiologisk kompetensprovning
      • Mikrobiologiska referensmaterial
      • Nationella referenslaboratorium NRL
        • NRL Bekämpningsmedel
        • NRL Campylobacter
        • NRL Escherichia coli
        • NRL Främmande ämnen från bearbetning (PC)
        • NRL GMO
        • NRL Koagulaspositiva stafylokocker och dess enterotoxin
        • NRL Listeria monocytogenes
        • NRL Livsmedelsburna virus
        • NRL Läkemedelsrester
        • NRL Marina biotoxiner
        • NRL Metaller och nitrit i livsmedel och foder
        • NRL Mykotoxiner och växttoxiner
        • NRL Organiska miljföroreningar (POPar)
        • NRL Vattenhalt i fjäderfä
      • Laboratorienätverk
        • Nationellt nätverk för mikrobiologisk laboratorieverksamhet
        • European Network of GMO Laboratories (ENGL)
        • European Network of Food Allergen Detection Laboratories (ENFADL)
    • Krisberedskap och civilt försvar - livsmedelsförsörjning
      • Krisberedskap för dricksvatten
        • Kemikalier för dricksvattenrening
        • Verktyg för hantering av olycka vid vattentäkt
        • Checklistor vid vattenkris
      • Handbok för krisberedskap och civilt försvar för dricksvatten
      • Krisberedskap för företag
      • Krisberedskap för kommun och länsstyrelser
      • Kontinuitetshantering
      • Klimatanpassning för livsmedelsföretag
      • Livsmedelsverkets arbete med livsmedelsberedskap
    • Utbildningar för livsmedelsföretag och kontrollmyndigheter
      • Kurs för beslutsfattare i kontrollen
    • Nyheter för livsmedelsföretag
      • Nyheter livsmedelsimport
      • Nyheter för företag
    • Blanketter
      • Ekologiska livsmedel - blanketter
      • Fisk - musslor - blanketter
      • Kött - blanketter
      • Jakt - blanketter
      • Mjölk - blanketter
      • Livsmedel för särskilda grupper - FSG - blanketter
      • Ägg - blanketter
      • Export - blanketter
      • Import - blanketter
      • Övriga områden - blanketter
  • Om oss
    • Kontakt
      • Fråga oss - Upplysningen
      • Hitta hit
      • Helger och korta dagar 2022
      • Kunder, leverantörer
      • Tipsa oss om livsmedelsfusk
      • Hallå Konsument
      • Ta del av allmänna handlingar
      • Sociala medier
      • Upphandlingar
    • Verksamhet
      • Pålitlig information
      • Hållbara matvanor
      • Hållbar utveckling
      • Jämställdhet
    • Organisation
      • GD stab
      • Område Undersökning och vetenskapligt stöd
      • Område Kontroll
      • Område Styrning och vägledning
      • Område Strategisk utveckling och stöd
      • Samverkansgruppen med ideella organisationer om hållbar livsmedelskonsumtion
      • Insynsrådet
      • Så förhindrar Livsmedelsverket jäv och intressekonflikter
    • Press
      • Nyheter
      • Återkallanden
      • RSS
      • Livsmedelsverkets logotyp
    • Samarbeten och projekt
      • Projekt
        • Övningsserie för att stärka förmågan att hantera allvarliga kriser i foder- och livsmedelskedjan
        • FörRätt - kommunala digitala tjänster för omklassning och registrering av livsmedelsverksamheter
        • Kontroll på distans
        • Stärkt förmåga inom dricksvattenkontrollen i samband med kris och höjd beredskap
        • Leda och stödja Livsmedelskontrollen i kris och höjd beredskap
        • Ett nytt recept för skolmåltider
        • Beredskapshandbok för offentliga måltider
        • Kemiska markörer för dricksvattenrening
        • Trendstudie över akrylamidhalter i livsmedelsprodukter
        • Kemisk teknik istället för försöksdjur vid toxinkontroll
        • Undersökning av miljöföroreningar i modersmjölk och blod
        • Kadmium och andra metaller – utökade analyser av spannmålsprodukter, potatis och rotfrukter
      • Nationellt nätverk för bra matvanor
      • Nationell samordningsgrupp för dricksvatten
        • Gruppen för civilt försvar och krisberedskap
        • Dricksvattenkvalitetsgruppen
        • Vattenförsörjningsgruppen
        • Nationellt nätverk för dricksvatten 2010-2019
      • Nationellt nätverk för mikrobiologisk laboratorieverksamhet
      • Expertgruppen för nutrition och folkhälsa
      • Nationella Amningskommittén
      • Strategiska gruppen för livsmedelskedjan
      • Kadmiumforum
      • Efsa, myndigheten för livsmedelssäkerhet
        • Efsa Focal Point
        • Advisory Forum
        • Samverka med Efsa
      • Riskvärderingskommittéer - JECFA, JEMRA, JMPR
      • Codex Alimentarius Commission
        • Kommittéer och samarbeten
      • Miljömålsrådet
      • Samrådsgrupper
      • Målbilder för ett hållbart livsmedelssystem
    • Jobba hos oss
      • Så här går det till när du söker ett jobb hos oss
      • Lediga jobb
      • Arbeta i livsmedelskontrollen
        • Kontroll för kvalitet
        • Gör skillnad för många, varje dag
        • Medarbetare berättar
        • Roller och behörighet
        • Du som är veterinärstudent
        • Kontakta oss
      • Personuppgifter när du söker jobb
    • Publikationer
      • Sök publikationer
      • Kundtjänst och köpvillkor
      • Dataskydd och sekretesspolicy
    • Lagstiftning
      • Lagar om livsmedel
      • Föreskrifter i nummerordning
        • Föreskrifter i nummerordning 2021
        • Föreskrifter i nummerordning 2020
        • Föreskrifter i nummerordning 2019
        • Föreskrifter i nummerordning 2018
        • Föreskrifter i nummerordning 2017
        • Föreskrifter i nummerordning 2016
        • Föreskrifter i nummerordning 2015
        • Föreskrifter i nummerordning 2014
        • Föreskrifter i nummerordning 2013
        • Föreskrifter i nummerordning 2012
        • Föreskrifter i nummerordning 2011
        • Föreskrifter i nummerordning 2010
        • Föreskrifter i nummerordning 2009
        • Föreskrifter i nummerordning 2008
        • Föreskrifter i nummerordning 2007
        • Föreskrifter i nummerordning 2006
        • Föreskrifter i nummerordning 2005
        • Föreskrifter i nummerordning 2004
        • Föreskrifter i nummerordning 2003
        • Föreskrifter i nummerordning 2002
        • Föreskrifter i nummerordning 2001
        • Föreskrifter i nummerordning 2000
        • Föreskrifter i nummerordning 1999
        • Föreskrifter i nummerordning 1998
        • Föreskrifter i nummerordning 1997
        • Föreskrifter i nummerordning 1996
        • Föreskrifter i nummerordning 1995
      • Nyheter lagstiftning
      • Livsmedelsverkets arbete i EU
        • Bakgrund om EU-arbetet
        • Övergripande strategier
        • Hur och när kan jag påverka?
        • 1 - Förberedelse inför regelarbete
        • 2 - Beredning av förslag
        • 3 - Omröstning
        • 4 - Reglerna träder i kraft
        • 5 - Tolka och tillämpa reglerna
      • Flexibilitet i lagstiftningen
      • Tjänstedirektivet
    • Kurser och seminarier
      • Välkomna att diskutera - Ett hållbart livsmedelssystem
    • Remisser
    • Regeringsuppdrag
      • Uppdrag inom ramen för livsmedelsstrategin
      • Uppdrag om giftfri miljö
      • Utvecklingsarbete i livsmedelskontrollen
      • Uppdrag att genomföra åtgärder för ett minskat saltintag och ett minskat intag av energitäta näringsfattiga livsmedel
      • Dricksvattenförsörjning
      • Uppdrag om insatser för hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion
      • Åtgärder vid en bristsituation i livsmedelskedjan
      • Uppdrag att ta fram vägledning och riktlinjer kring återanvändbara muggar och matlådor
    • Krisberedskap och civilt försvar
    • Om webbplatsen
      • Tillgänglighet
      • Behandling av personuppgifter på Livsmedelsverket
      • Får man använda Livsmedelsverkets material på webbplatsen?
      • Kakor
    • Öppna data
      • Livsmedelsdata
      • Matvanor
  • Lyssna
  • Lättläst
  • Teckenspråk
  • English
  • Other languages
  • A-Ö
  • Starta företag
    • Lagstiftningen - en introduktion
    • Registrera företag
      • Registrera eller godkännas av Livsmedelsverket
    • Starta slakteri, stycknings- och vilthanteringsanläggning
    • Starta UF-företag
    • Förändra eller avsluta företag
  • Producera livsmedel
  • Servera livsmedel
  • Handla med livsmedel
  • Importera, exportera och handla inom EU
  • Regler för livsmedelsföretag
    • Alkoholdrycker, sprit och alkoholhaltiga preparat
      • Vinglögg, starkvinsglögg och spritglögg
    • Allergener
      • Spannmål som innehåller gluten
      • Kräftdjur och blötdjur
      • Ägg
      • Fisk
      • Jordnötter
      • Lupin
      • Sojabönor
      • Mjölk och laktos
      • Nötter
      • Selleri
      • Senap
      • Sesam
      • Svaveldioxid och sulfit
      • Ärta
    • Berikning
    • Branschriktlinjer
      • Ta fram och revidera branschriktlinjer
    • Brexit - handel med Storbritannien
    • Dricksvattenproduktion
      • Kokning av dricksvatten - faktablad
      • Regler om dricksvatten
      • Handbok för klimatanpassad dricksvattenförsörjning
        • Varför klimatanpassa?
        • Introduktion till handboken
        • Analys av förutsättningar
        • Konsekvenser av ett förändrat klimat
        • Klimatanpassningsåtgärder
        • Exempel
      • Riskhantering PFAS i dricksvatten och egenfångad fisk
      • Guide för nödvattenplanering
      • Förpackat dricksvatten
      • Skogsbränders påverkan på råvatten
      • Säkra nätverk och informationssystem för dricksvatten (NIS)
        • Vägledning från Livsmedelsverket
        • Kravställning
        • Incidentrapportering
        • Tillsyn
        • Frågor och svar om NIS
    • E-handel med livsmedel - att tänka på för företag
    • Ekologisk mat
      • Anmäl din verksamhet till Livsmedelsverket
      • Märkning av ekologisk mat
      • Konventionella ingredienser
        • Konventionell ingrediens som får användas utan dispens
      • Schema för tillståndsansökan - konventionella ingredienser
      • För kontrollorgan
    • Export till länder utanför EU
      • Livsmedelskategori och land
      • Export och villkor per land
        • Algeriet
        • Argentina
        • Armenien
        • Australien
        • Belarus
        • Benin
        • Bosnien Hercegovina
        • Brasilien
        • Chile
        • Colombia
        • Dominikanska republiken
        • Egypten
        • Elfenbenskusten
        • Filippinerna
        • Franska Polynesien
        • Förenade Arabemiraten
        • Guatemala
        • Hong Kong
        • Indien
        • Indonesien
        • Israel
        • Japan
        • Kanada
        • Kazakstan
        • Kina
        • Kosovo
        • Libanon
        • Macau
        • Malaysia
        • Marocko
        • Mexiko
        • Moldavien
        • Nordmakedonien
        • Nya Kaledonien
        • Nya Zeeland
        • Peru
        • Qatar
        • Saudiarabien
        • Serbien
        • Singapore
        • Storbritannien
        • Sydafrika
        • Sydkorea
        • Taiwan
        • Thailand
        • Tunisien
        • Turkiet
        • Uganda
        • Ukraina
        • USA
        • Vietnam
        • Pre-exportintyg
        • Övriga länder utanför EU
      • Centrala intyg för lågriskprodukter och intygande av kontrollmyndighet
      • Allmänt om exportintyg
      • Traces (Trade Control and Expert System) i exporten
      • Exportrestriktioner och sjukdomar i intyg
      • Prioritering av exportansökningar på lång sikt
      • Euroasiska ekonomiska unionen (EaEU) - Ryssland, Vitryssland, Kazakstan, Kirgizistan, Armenien
        • Checklistor för inspektion
        • Exportintyg för EaEU att beställa
    • Faror i livsmedel
      • Virus på frysta importerade hallon och andra bär
      • Arsenik i ris
      • Akrylamid
      • Rökning, grillning och PAH
    • Genmodifierad mat, GMO - att tänka på för företag
    • Glutenfria, laktosfria och andra "fri från"-livsmedel - företag
    • Hampa – Cannabis Sativa
    • Handel inom EU
      • Särskilda regler gällande salmonellagarantier
    • Importera livsmedel
      • Import - animaliska livsmedel
        • Avgifter och betalning vid import av animaliska livsmedel
        • Förhandsanmälan och bokning av kontroll vid import av animaliska livsmedel
        • Gränskontrollstationer - animaliska produkter
        • Skyddsåtgärder - animaliska livsmedel
        • Importförbud - animaliska livsmedel
        • Guide - godkänt land och anläggning
        • Import av honung och andra biodlingsprodukter
        • Handelsavtal mellan EU och länder utanför EU
      • Import - vegetabiliska livsmedel
        • Avgifter och betalning vid import av vegetabiliska livsmedel
        • Förhandsanmälan och bokning av kontroll - vegetabiliska livsmedel
        • Gränskontrollstationer - vegetabiliska livsmedel
        • Förteckning över gränskontrollpliktiga vegetabiliska livsmedel
        • Importförbud - vegetabiliska livsmedel
      • Import - sammansatta livsmedel
      • Import - ekologiska livsmedel
        • Avgifter och betalning vid import av ekologiska livsmedel
        • Bokning av kontroll vid import av ekologiska livsmedel
      • Import - kosttillskott, hälsokost och drycker
      • Import - köksredskap från Kina och regionen Hong Kong
        • Avgifter och betalning vid import av köksredskap från Kina och regionen Hong Kong
        • Förhandsanmälan (TRACES.NT) och bokning av kontroll
        • Gränskontrollstationer - köksredskap
      • Importguiden
      • Aktuellt - import
    • Information, märkning och påståenden
      • Färdigförpackade livsmedel
        • Vanliga frågor om datummärkning
        • Märkning - Ställningstagande med anledning av kriget i Ukraina
        • Frågor och svar om märkning - kriget i Ukraina
      • Inte färdigförpackade livsmedel
      • Allergeninformation
        • Allergenmärkning på vin
      • Närings- och hälsopåståenden
        • Ansökan om nya hälsopåståenden
      • Att märka med Nyckelhålet
        • Nyckelhålet - ladda ner logotypen
      • Skyddade beteckningar
        • Skyddad geografisk beteckning
        • Skyddad ursprungsbeteckning
        • Garanterad traditionell specialitet
      • Ursprungsmärkning
      • Tilläggsmärkning av fiskprodukter, sjögräs och alger
        • Handelsbeteckningar för fisk- och vattenbruksprodukter
    • Kontaktmaterial (material som kommer i kontakt med mat och dryck)
      • Frågor och svar om kontaktmaterial
      • Frågor och svar om bambu och plast i tallrikar och muggar
    • Kosttillskott - företag
    • Livsmedel för särskilda grupper - FSG
    • Lokaler, hygien och företagens egen kontroll
      • Exempel på struktur för egen kontroll
    • Matsvinn - företag
      • Nationell handlingsplan för minskat matsvinn i Sverige
      • Fakta om matsvinnsarbete
      • Nyord om matsvinn - öppet för andra aktörer
      • Skänka/donera mat
        • Resurshierarki för livsmedel
    • Nya livsmedel
      • Ansök, anmäl eller begär samråd om nya livsmedel
    • Primärproduktion
      • Honung och biodling
      • Jakt
      • Musslor och ostron - odling och fiske
      • Svamp - handel och kontroll
      • Vildsvinskött
      • Ägg - försäljning
    • Slakteri, stycknings- och vilthanteringsanläggning
      • Planerad slakt - frågor och svar
      • Sjukdomskoder
    • Spårbarhet för livsmedel
    • Tillsatser, aromer och enzymer
      • Tillsatser - företag
      • Aromer - företag
      • Rökaromer - företag
      • Enzymer - företag
  • Livsmedelskontroll
    • Kontrollwiki - webbplats för fördjupning
    • Mål och strategier för livsmedelskontrollen
    • Nationella kontrollplanen
      • Om den nationella kontrollplanen
        • Så använder du planen
      • Kontrolluppdraget och verksamhetsstyrning
      • Övergripande mål och prioriteringar
        • Regeringsuppdrag, utredningar och översyn av lagstiftningen
        • Tidigare operativa mål
      • Hitta operativa mål och aktiviteter
      • Så här utförs kontrollen
        • Livsmedelskedjan
        • Process för kontroll
        • Vem, vad, hur? - inom lagstiftningens olika områden
      • Myndigheter, kontrollorgan och laboratorier
        • Myndigheterna i livsmedelskedjan
        • Kontrollorgan
        • Nationella referenslaboratorier
      • Samordning och samarbete i livsmedelskedjan
        • Nationell samordning och samarbeten
        • Samarbete mellan myndigheter
        • Samverkan med företag och konsumenter
      • Beredskapsplaner och ömsesidigt stöd
      • Revision av kontrollmyndigheter
        • Nationella revisionsmål
      • Så utvecklas kontroll och beredskap
      • Kontakt och nyheter
        • Nyheter - nationella kontrollplanen
    • Offentlig kontroll
      • Kontroll av livsmedel
      • Kontroller vid slakt
        • Frågor och svar om kontroll vid slakterier
      • Kontroll av livsmedelsföretag
        • Riskklassning av livsmedelsanläggningar i ledet efter primärproduktion
    • Resultat av offentlig kontroll
    • Vägledningar och kontrollhandböcker
      • Kontrollhandböcker
      • Vägledningar
      • Vägledningar och information från EU-kommissionen
    • Revision av livsmedelskontrollen
      • Revision av kontrollmyndigheter
      • EU:s kontroll
    • RASFF - EU:s varningssystem om livsmedel
    • Livsmedelsanläggningar
      • Förteckning över svenska naturliga mineralvatten
      • EU-godkända anläggningar
      • Groddar - anläggningar godkända för framställning
      • Tillverkare av skyddade beteckningar
        • Kategori Färskt kött och slaktbiprodukter
        • Kategori Köttprodukter (värmebehandlade, saltade, rökta, etc.)
        • Kategori Ost
        • Kategori Andra produkter från djur (ägg, honung, diverse mjölkprodukter utom smör, etc.)
        • Kategori Oljor och fetter (smör, margarin, oljor, etc.)
        • Kategori Frukt, grönsaker och spannmål, bearbetade eller obearbetade
        • Kategori Färsk fisk, färska blötdjur och kräftdjur samt produkter framställda därav
        • Kategori Övriga produkter (kryddor etc.)
        • Kategori Öl
        • Kategori Choklad och andra livsmedelsberedningar innehållande kakao
        • Kategori Konfektyr, matbröd, kaffebröd, kakor, skorpor och andra bakverk
        • Kategori Pastaprodukter, även kokta och fyllda
        • Kategori Färdiglagad mat
        • Kategori Färdigberedda kryddade såser
        • Kategori Soppor och buljonger
        • Kategori Drycker framställda av växtextrakt
        • Kategori Glass och sorbet
    • Sök - öppna och stängda områden för musslor-ostron
    • Livsmedelsfusk
  • Avgifter för kontroll
    • Frågor och svar om avgifter för kontroll
    • Avgifter för slakterier och vilthanteringsanläggningar
      • Stöd för slakterier och vilthanteringsanläggningar
        • Stöd för liten produktion
        • Stöd för följsamhet
        • Stöd för nationella kontrollprogrammet för salmonella
        • Stöd för godkännande
      • Avgifter för mindre slakterier upp till 1000 ton med ständig närvaro
      • Avgifter för stora slakterier mer än 1000 ton
      • Avgift för kontroll vid mindre slakterier utan ständig närvaro och vilthanteringsanläggningar
    • Avgifter för livsmedelsanläggningar
      • Avgifter enligt EU:s kontrollförordning
      • Avgifter enligt nationellt regelverk
    • Avgifter för godkännande och registrering
    • Avgifter för kontrollprogram
  • Laboratorieverksamhet och vetenskapligt stöd
    • Laboratorietjänster
      • Allergener - analys
      • Artidentifiering - analys
      • Bekämpningsmedelsrester - analys
      • GMO - Genetiskt Modifierade Organismer - analys
      • Livsmedelsburna bakterier - analys
      • Livsmedelsburna virus - analys
      • Läkemedelsrester - analys
      • Metaller - analys
      • Naturliga gifter (toxiner) - analys
      • Näringsämnen (vitaminer, fettsyror) - analys
      • Organiska miljöföroreningar - analys
      • Övriga analyser
    • Projekt
      • Kadmium och andra metaller – utökade analyser av spannmålsprodukter, potatis och rotfrukter
      • Undersökning av miljöföroreningar i modersmjölk och blod
      • Trendstudie över akrylamidhalter i livsmedelsprodukter
      • Analys av okänd förorening i dricksvatten
      • OH-HARMONY-CAP - One Health Harmonisation of Protocols for the Detection of Foodborne Pathogens and AMR Determinants
      • Kemisk teknik istället för försöksdjur vid toxinkontroll
      • Avslutade projekt
    • Mikrobiologisk kompetensprovning
    • Mikrobiologiska referensmaterial
    • Nationella referenslaboratorium NRL
      • NRL Bekämpningsmedel
      • NRL Campylobacter
      • NRL Escherichia coli
      • NRL Främmande ämnen från bearbetning (PC)
      • NRL GMO
      • NRL Koagulaspositiva stafylokocker och dess enterotoxin
      • NRL Listeria monocytogenes
      • NRL Livsmedelsburna virus
      • NRL Läkemedelsrester
      • NRL Marina biotoxiner
      • NRL Metaller och nitrit i livsmedel och foder
      • NRL Mykotoxiner och växttoxiner
      • NRL Organiska miljföroreningar (POPar)
      • NRL Vattenhalt i fjäderfä
    • Laboratorienätverk
      • Nationellt nätverk för mikrobiologisk laboratorieverksamhet
      • European Network of GMO Laboratories (ENGL)
      • European Network of Food Allergen Detection Laboratories (ENFADL)
  • Krisberedskap och civilt försvar - livsmedelsförsörjning
    • Krisberedskap för dricksvatten
      • Kemikalier för dricksvattenrening
      • Verktyg för hantering av olycka vid vattentäkt
      • Checklistor vid vattenkris
    • Handbok för krisberedskap och civilt försvar för dricksvatten
    • Krisberedskap för företag
    • Krisberedskap för kommun och länsstyrelser
    • Kontinuitetshantering
    • Klimatanpassning för livsmedelsföretag
    • Livsmedelsverkets arbete med livsmedelsberedskap
  • Utbildningar för livsmedelsföretag och kontrollmyndigheter
    • Kurs för beslutsfattare i kontrollen
  • Nyheter för livsmedelsföretag
    • Nyheter livsmedelsimport
    • Nyheter för företag
  • Blanketter
    • Ekologiska livsmedel - blanketter
    • Fisk - musslor - blanketter
    • Kött - blanketter
    • Jakt - blanketter
    • Mjölk - blanketter
    • Livsmedel för särskilda grupper - FSG - blanketter
    • Ägg - blanketter
    • Export - blanketter
    • Import - blanketter
    • Övriga områden - blanketter
Start / Företagande, regler & kontroll / Blanketter / Jakt - blanketter

Jakt - blanketter

Lyssna

Sortering:

Relevans Datum Alfabetisk
  • Blankett Intyg och underrättelse LIVS 310 2018 08

    Sida - Jakt - Senast granskad 2018-08-31

Dela sidan

  • Dela sidan via Email
  • Dela sidan via Facebook
  • Dela sidan via Twitter
  • Dela sidan via LinkedIn
Senast granskad 2021-11-26

Om Livsmedelsverket

  • Fråga oss
  • Publikationer
  • Press
  • Om webbplatsen
  • Kontakt

Följ oss

  • Prenumerera på nyheter
  • Sociala medier
  • RSS-flöden

Livsmedelskontroll

  • Kontrollwiki
  • Logga in på Livstecknet
  • Logga in på Mina sidor företag
Livsmedelsverkets logotyp

Vi använder cookies

På livsmedelsverket.se använder vi kakor (cookies) för att göra din upplevelse på vår webbplats så bra som möjligt. En kaka är en liten textfil som skapas och lagras på den enhet du använder för att besöka vår webbplats, som till exempel en dator eller en mobiltelefon.

Vi använder kakor för att:

  • Förenkla ditt besök på livsmedelsverket.se.
  • Sidan ska fungera så bra som möjligt ur användar- och tillgänglighetsperspektiv.
  • Samla information om hur sidans besökare använder webbplatsen.

Om det är okej kan du klicka på Acceptera allt. Du kan också välja bort kakor som inte är nödvändiga för att kunna använda webbplatsen. Det gör du genom att klicka på Anpassa. Du kan ändra ditt beslut när som helst. Du kan också läsa mer om hur vi använder kakor i vår cookie policy.

Anpassa inställningar

Dessa kakor är obligatoriska. De ger tillgång till basfunktionerna för webbplatsen och de relaterade tjänsterna. Utan de här kakorna kan inte webbplatsen fungera. Därför går de inte att inaktivera.

Statistiska kakor samlar in och rapporterar information om hur våra besökare använder webbplatsen. Informationen som samlas in är anonymiserad och kan inte kopplas till dig som användare. Dessa kakor hjälper oss att förstås hur vi kan förbättra vår webbplats, genom att vi exempelvis kan se vilka sidor som läses mest och hur besökare går mellan våra sidor.

Om kakor

 

På livsmedelsverket.se använder vi kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Du kan välja att acceptera alla kakor, eller välja bort kakor som inte är nödvändiga för att kunna använda webbplatsen. Du kan ändra ditt val när som helst.

Enligt lag ska du få information om att webbplatsen använder kakor och vad dessa används till. Du ska även informeras om hur du kan välja bort kakor. Läs mer om våra olika kakor nedan.

Om kakor (cookies)

En kaka är en liten textfil som webbplatsen du besöker sparar på din dator. Det finns två typer av kakor.

Den ena typen är en så kallad permanent cookie. Den sparar en fil under en längre tid på din dator. Den används till exempel vid funktioner som talar om vad som är nytt sedan användaren senast besökte den aktuella webbplatsen. En sådan kaka används till exempel för att komma ihåg vilken typ av cookie-godkännande du har gjort.

Den andra typen kallas sessionscookie. Under tiden du är inne och surfar på en sida, lagras den här kakan temporärt i din dators minne, exempelvis för att hålla reda på vilket språk du har valt. Sessionskakor försvinner när du stänger in webbläsare.

Ställ in din webbläsare

Om du inte vill acceptera cookies kan din webbläsare ställas in så att du automatiskt nekar till lagring av cookies eller informeras varje gång en webbplats begär att få lagra en cookie. Genom webbläsaren kan också tidigare lagrade cookies raderas. Se din webbläsares hjälpsidor för mer information.

Mer information

Post- och telestyrelsen, som är tillsynsmyndighet på området, lämnar ytterligare information om cookies på sin webbplats.

Kakor på Livsmedelsverkets webbplats

På Livsmedelsverkets webbplats används följande kakor.

Namn: ASP.NET_SessionId

Typ: Session cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Ett 120-bitars slumptal representerat som en 20 tecken lång sträng.

Användning: Används för att identifiera en session mellan klient och server.

Tid: Förfaller när webbläsaren stängs

Klassificering: Nödvändig

Namn: .EPiServerLogin

Typ: Session cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Krypterad autentiseringsbiljett

Användning: Används av ASP.NET för att avgöra om användaren som begär att få se en sida är autentiserad.

Tid: Förfaller när webbläsaren stängs

Klassificering: Nödvändig

Namn: .ASPXROLES

Typ: Session cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Krypterad sträng med gruppinformation

Användning: Används för att lagra vilka grupper en användare är med i.

Tid: Förfaller när webbläsaren stängs

Klassificering: Nödvändig

Namn: ConsentCookie

Typ: Permanent cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Sträng

Användning: Används för att spara besökarens inställningar för kakor.

Tid: 365 dagar.

Klassificering: Nödvändig

Namn: __RequestVerificationToken

Typ: Session cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Sträng

Användning: Denna kaka sätts av ASP.NET och är nödvändig för sidans säkerhet, för att skydda användare och webbplatsen mot angrepp. Denna kaka sparas inte och försvinner när du stänger ner webbläsaren.

Tid: Förfaller när webbläsaren stängs.

Klassificering: Nödvändig

Namn: .EPiForm_VisitorIdentifier

Typ: Permanent cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Sträng

Användning: Denna kaka sätts i Episerver Form vid ett besök på en sida med formulär och är nödvändig för att formulärfunktionen ska fungera. Kakan identifierar den webbläsare som interagerar med applikationen.

Tid: 90 dagar.

Klassificering: Nödvändig

Namn: .EPiForm_BID

Typ: Permanent cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Sträng

Användning: Denna kaka sätts i Episerver Form för att följa upp hur en besökare på webbplatsen använder formuläret. Kakan används för att spara ett slumpmässigt webbläsar-ID.

Tid: 90 dagar.

Klassificering: Nödvändig

Namn: API_SETTINGS_V2

Typ: Local Storage

Domän: Text Help (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av Text Help för att möjliggöra funktioner för talande webb, ett tillägg för tillgänglighet och lässtöd för användare.

Tid: Tillsvidare.

Klassificering: Nödvändig

Namn: TH_TOOLBAR_SETTINGS

Typ: Local Storage

Domän: Text Help (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av Text Help för att möjliggöra funktioner för talande webb, ett tillägg för tillgänglighet och lässtöd för användare.

Tid: Tillsvidare.

Klassificering: Nödvändig

Namn: audioalert

Typ: Local Storage

Domän: Text Help (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av Text Help för att möjliggöra funktioner för talande webb, ett tillägg för tillgänglighet och lässtöd för användare.

Tid: Tillsvidare.

Klassificering: Nödvändig

Namn: ___vizzit

Typ: Permanent cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Sträng

Användning: Används av Vizzit för att beräkna besöksstastisik på Livsmedelsverkets webbplats.

Tid: Cookien förfaller efter ett år från det att den sattes eller senast uppdaterades. Informationen som sparas kan inte kopplas till en enskild användare.

Klassificering: Statistik

Namn: respondentId

Typ: Permanent cookie

Domän: e-space.se (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av e-space för att identifiera om du svarat på användarenkäten om Livsmedelsverkets webbplats tidigare. Informationen som sparas kan inte kopplas till en enskild användare.

Tid: 365 dagar.

Klassificering: Statistik

Namn: espace

Typ: Local Storage

Domän: e-space.se (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av e-space för att identifiera vilka sidor som besökts och hur lång tid besökaren spenderat på webbplatsen. Informationen som sparas kan inte kopplas till en enskild användare.

Tid: Tillsvidare.

Klassificering: Statistik

Namn: _pk_id*

Typ: Permanent cookie

Domän: e-space.se (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av e-space när en användarenkät visas. Den innehåller ett unikt slumpmässigt skapat användar-ID.

Tid: 13 månader.

Klassificering: Statistik

Namn: _pk_ref*

Typ: Permanent cookie

Domän: e-space.se (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av e-space när en användarenkät visas. Den innehåller tillskrivningsinformation om hänvisning till webbplatsen.

Tid: 6 månader.

Klassificering: Statistik

Namn: _pk_ses*

Typ: Session cookie

Domän: e-space.se (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av e-space när en användarenkät visas. Den innehåller tillskrivningsinformation om hänvisning till webbplatsen.

Tid: Förfaller när webbläsaren stängs.

Klassificering: Statistik

Namn: cc_cookie_accept_livs_se

Typ: Permanent cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (första part)

Data: Sträng

Användning: Från oktober 2021 sätts inte längre denna cookie, men har tidigare används för att se om en besökare godkänt användande av cookies.

Tid: Cookien förfaller efter ett år från det att den sattes eller senast uppdaterades.

Klassificering: Nödvändig

Namn: cc_cookie_decline_livs_se_local

Typ: Session cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (första part)

Data: Sträng

Användning: Från oktober 2021 sätts inte längre denna cookie, men har tidigare används för att se om en besökare godkänt användande av cookies.

Tid: Förfaller när webbläsaren stängs.

Klassificering: Nödvändig

Fråga oss