Material för att stärka beredskapen för de offentliga måltiderna

Fyllda vattendunkar används vid elavbrott eller avstängt vatten.

Livsmedelsverket arbetar för att på olika sätt stödja måltidsorganisationer i kommuner och regioner i deras arbete med att stärka beredskapen. En del i det arbetet är att ta fram olika typer av material.

Beredskapshandboken för offentliga måltider är navet i vårt stöd. Handboken har sedan kompletterats med olika typer av material för att på olika sätt stötta verksamheter att diskutera, öva och lära sig om hur man kan arbeta för att skapa en mer robust måltidsverksamhet. 

Vårt material finns både att beställa i vår webbshop och ladda ner digitalt. Du hittar till de olika delarna av materialet via länkarna nedan. 

Varje måltidsorganisation har egna förutsättningar att ta hänsyn till i beredskapsarbetet. Materialet som Livsmedelsverket tagit fram, ibland tillsammans med andra aktörer, fungerar som stöd och inspiration, både för att komma i gång och för att utveckla arbetet med att stärka beredskapen för måltiderna.

Beredskapshandbok för offentliga måltider

Livsmedelsverket har, tillsammans med andra aktörer, tagit fram en handbok som ska stödja måltidsorganisationer i kommuner och regioner i deras arbete med att ta fram beredskapsplaner. Handboken vänder sig framför allt till chefer för måltidsorganisationer, och med hjälp av vägledning, andras erfarenheter, mallar och checklistor får de stöd i arbetet med att ta fram egna beredskapsplaner för måltidsverksamheten.

Handboken innehåller bland annat: 

  • En orientering om samhällets beredskap och måltidsorganisationens ansvar ur ett beredskapsperspektiv.
  • Stegvis genomgång av kontinuitetshanteringens olika moment som stöttar i att genomföra en analys av verksamhetens aktiviteter, resurser och sårbarheter. Metoden ger även stöd för att identifiera reservlösningar och åtgärder som behöver vidtas.
  • Stöd för hur man kan arbeta med krismenyer och livsmedelslager samt hur man kan inkludera ett beredskapsperspektiv i upphandlingar och leverantörsavtal.

Steg för steg i beredskapsarbetet - en guide

Denna överskådliga steg-för-steg-guide ger vägledning genom beredskapshandboken. Den förtydligar vilka steg som ni kan ta inom varje fas av arbetet för att stärka beredskapen. Steg-för-steg-guiden är kostnadsfri att beställa.

Film om beredskap för offentliga måltider

För att snabbt skapa en gemensam bild av varför det är viktigt att arbeta med beredskapen för de offentliga måltiderna har vi tagit fram en kort film (knappt 2 minuter lång). Filmen kan med fördel visas som introduktion till information om beredskapsarbete inom er verksamhet eller i samband med övningar.

Diskussions - och övningsstöd

Diskussionsstödet består av ett antal kort som beskriver olika händelser som skulle kunna drabba er måltidsverksamhet. Händelserna är indelade i tio olika kategorier och på varje kort finns även läshänvisningar till relevant avsnitt i Beredskapshandbok för offentliga måltider. Korten finns att beställa i vår webbshop. De olika händelserna finns också att ta del av som diskussionsstöd, kostnadsfritt via vår webbplats.

Erfarenhetsbank

På Erfarenhetsbanken finns erfarenheter från olika kommuner beskrivna. Läs och bli inspirerad av hur andra måltidsverksamheter har gjort för att höja sin beredskap. Ni hittar erfarenheterna genom att öppna filtreringen och markera "Beredskap".

Senast granskad 2024-05-13