Investeringsprogram för livsmedels- och dricksvattenberedskap
Kommuner, regioner, livsmedelsföretag och primärproducenter kan behöva göra större investeringar för att kunna fortsätta att leverera mat och dricksvatten vid svåra störningar i kris och krig. Beredskapssektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten bygger nu upp ett program för stöd till investeringar som behövs för att klara livsmedels- och dricksvattenförsörjning, avlopp och avfallshantering vid störda förhållanden, men som företag och kommuner inte kan göra med befintliga resurser.
Investeringsprogrammet är ett regeringsuppdrag som genomförs i samarbete mellan Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket. Myndigheterna ansvarar för sina respektive sakområden och Livsmedelsverket håller ihop programmet på sektorsövergripande nivå.
Varför ett investeringsprogram?
För att säkra Sveriges livsmedels- och dricksvattenförsörjning, avlopp och avfallshantering i kris och krig behöver kommuner, regioner, VA-producenter (dricksvatten och avlopp), livsmedelsföretag och primärproducenter göra investeringar så att deras verksamheter blir robusta nog att klara olika typer av svåra störningar.
Investeringar görs redan idag, men inte i den omfattning som krävs för en tillräckligt stark beredskap. Bristen på investeringar beror bland annat på att ansvaret för och finansieringen av kommunernas beredskap är oklart och på att företag inte kan göra investeringar som inte är marknadsmässigt försvarbara. Därför går staten nu in med ett ekonomiskt investeringsprogram för att höja förmågan.
Åtgärderna ska höja den samlade förmågan
På sikt kan investeringsprogrammet bidra till att stärka fler av de viktiga samhällsfunktioner som ingår i beredskapssektorn – från robust primärproduktion och livsmedelsdistribution, till avfallshantering och avloppsrening.
Syftet med ett sammanhållet program är att öka effekten av åtgärderna för att stärka beredskapen hos verksamhetsutövare inom livsmedels- och dricksvattenområdet. Investeringsstödet ska ges till insatser som bidrar till att uppnå konkreta mål för respektive samhällsfunktion. Tillsammans ska insatserna bidra till att stärka den samlade förmågan på området.
Analyser av behov och möjliga åtgärder
Livsmedelsverket har analyserat hur behoven ser ut inom livsmedelsdistribution och dricksvattenförsörjning och vilka åtgärder som kan bidra till att höja försörjningsförmågan. Nu pågår en behovsanalys inom livsmedelstillverkning och offentliga måltider. Det handlar till exempel om reservkraft, robusta IT-system och nödvattenutrustning. Även åtgärder för att öka kunskapen kan behövas, till exempel kontinuitetsplanering och övningar. Samtidigt pågår ett arbete med att utveckla insatser inom investeringsprogrammet som bidrar till att behoven kan åtgärdas.
Under 2024 genomförde Livsmedelsverket ett pilotprojekt för att testa hur en stödinsats kan utformas, till exempel när det gäller urvalskriterier och beslut. Kommuner och regioner sökte medel för att stärka beredskapen inom offentliga måltider och dricksvattenförsörjning. Åtgärder som kan ge snabb och kostnadseffektiv förmågehöjning prioriterades i bedömningen av vilka som får del av bidraget.
Planerade insatser inom ramen för programmet
2026 räknar Livsmedelsverket med att det finns ett investeringsprogram på plats för att ge stöd till både offentliga verksamheter och företag som är viktiga för Sveriges livsmedels- och dricksvattenförsörjning.
Robusta livsmedelsbutiker
Livsmedelsverket startar nu pilotprojektet Robusta livsmedelsbutiker, med en budget på 50 miljoner kronor 2025. En robust livsmedelsbutik kan motstå störningar av den typ som kan förväntas vid höjd beredskap eller krig. Det behövs många olika insatser för att livsmedelsbutiker ska kunna stå emot sådana störningar. I år är fokus att stärka motståndskraften mot störningar i eltillgången. 2025 ges inget stöd direkt till företag, utan till offentliga investeringar som butikerna sedan kan få tillgång till vid behov.
Stöd till kommuners och regioners måltidsberedskap
Livsmedelsverket utlyste stöd till måltidsverksamheter 2024 och det fanns stort intresse från kommuner och regioner i hela landet. Under 2025 fortsätter Livsmedelsverket med stöd till offentliga måltiders beredskap och budgeten är 75 miljoner kronor.
Exempel på behov som har identifierats är kontinuitetsplanering för krig, reservkraft och robusta IT-lösningar. Livsmedelsverket utreder nu vilka insatser som kan göras inom dessa områden.
Stöd till kommunernas dricksvattenförsörjning
Också inom dricksvattenområdet görs ytterligare investeringar för att stärka förmågan under 2025. Exempel på tänkbara insatser är beredskapsbrunnar, nödvattenutrustning, ökade omsättningslager och reservkraft. Vilka insatser som ska prioriteras utreds för närvarande. Budgeten är 15 miljoner kronor.
Investeringar inom avlopp och avfallshantering
Under 2024 har Naturvårdsverket utrett behov och förutsättningar för ett investeringsprogram inom avloppsområdet. Ambitionen är att ett investeringsstöd ska kunna delas ut med start 2026 så fort tilldelade medel finns. Naturvårdsverket fortsätter nu arbetet med att utreda förutsättningar för ett motsvarande investeringsprogram kopplat till avfallshantering. Mer information finns på Naturvårdsverkets webbplats.
Robust primärproduktion
Jordbruksverket har kommit längst i uppbyggnaden och börjar ge investeringsstöd och rådgivning för robust primärproduktion under 2025. Mer information om det finns på Jordbruksverkets webbplats.