Livsmedel och säkerhetsläget

Hur påverkar omvärldsläget Sveriges livsmedelsförsörjning? Livsmedelsverkets bedömning är att tillgången på mat och dricksvatten är god på både kort och lång sikt, men att det finns ett antal omvärldsfaktorer som kan påverka livsmedels- och dricksvattenområdet. Producenter och distributörer av både mat och dricksvatten uppger att marknaden är mer osäker, vilket bland annat innebär problem med ekonomin, tillgång till viktiga varor och transporter samt svårigheter att teckna avtal.

På den här sidan hittar du en bedömning av läget, om vad Livsmedelsverket gör samt länkar till information kopplat till situationen.

Aktuell bedömning av läget

Skärpt säkerhetsläge

Det säkerhetspolitiska läget i Europa påverkar Sveriges säkerhet och innebär en ökad risk för störningar i viktiga samhällsfunktioner inom landet.  Det handlar till exempel om störningar i IT-system på grund av cyberattacker.

Nuläget för Sveriges livsmedelsförsörjning

Livsmedelsverkets samlade bedömning är att tillgången på mat och dricksvatten är god.  Men producenter och distributörer av både mat och dricksvatten uppger att omvärldsläget ihop med det ekonomiska läget gör marknaden mer osäker, vilket påverkar deras verksamhet.

Oroligheter i Röda havet samt transportstörningar i Europa riskerar att försena leveranser av livsmedel och andra varor. Cyberattacken mot Tietoevry har också orsakat störningar inom telekom och IT hos leverantörer till livsmedelsbranschen.

Högre kostnader påverkar dricksvattenproducenter och distributörer genom att de har svårt att teckna avtal samt att projekt försenas. Underhåll och investeringar inom vatten- och avlopp riskerar skjutas upp, vilket kan öka risken för störningar i dricksvattenförsörjningen samt påverka hushållen genom höjd VA-taxa. Det finns också en risk för brist på kemikalier som används för rening av dricksvatten och avloppsvatten. Om en bristsituation skulle uppstå prioriteras rening av dricksvatten före avlopp. Just nu är situationen stabil.

På längre sikt

Under förutsättning att omvärldsläget inte försämras ytterligare bedömer Livsmedelsverket att det inte heller på lång sikt uppstår någon brist på mat eller dricksvatten, totalt sett. Men hela livsmedelssektorn påverkas av ökade kostnader på flera områden och störningar i leveranser av vissa viktiga varor. Det kan innebära att det blir stopp i produktionen och att fler företag går i konkurs.

Bristen på vissa varor innebär även på lång sikt att underhåll och investeringar inom vatten och avlopp skjuts upp, vilket ökar risken för störningar i dricksvattenförsörjningen.

Om matvanorna förändras och blir mer ohälsosamma på grund av sämre ekonomi hos hushållen kan det på sikt leda till försämrad folkhälsa.

Totalt sett riskerar problemen att leda till höjda priser på mat och dricksvatten. Därför bedömer Livsmedelsverket att omvärldsläget på längre sikt riskerar ge en måttlig påverkan på livsmedelssektorn, främst på grund av ökade kostnader för varor och energi.

Det här gör Livsmedelsverket

Samverkan och omvärldsbevakning

Livsmedelsverket har löpande kontakt och aktivt samarbete med andra myndigheter, branschorganisationer, företag och andra aktörer för att få en samlad och aktuell bild av läget och för att kunna ge stöd på bästa sätt. Bland annat förmedlar vi kunskap och stöd för att andra aktörer ska kunna stärka beredskapen inom livsmedelsområdet. Livsmedelsverket bevakar effekterna för livsmedels- och dricksvattenförsörjningen med anledning av höga flöden i kombination med snösmältning. Vi bevakar även effekterna för livsmedels- och dricksvattenförsörjningen av cyberattacken på TietoEvry samt effekterna av transportstörningar.

Dricksvattenberedskap

Ställningstagande om märkning av livsmedel

Ett svårt säkerhetsläge kan göra att livsmedelsföretag får svårare att få tag på enskilda ingredienser, till exempel har kriget i Ukraina påverkat tillgången på solrosolja. Livsmedelsföretag kan då med kort varsel behöva ta bort eller byta ut ingredienser.

Livsmedelsverket gjorde i samband med Rysslands invasion av Ukraina ställningstagandet att företag som på grund av det uppkomna läget snabbt måste ändra sina recept bör kunna använda sina förtryckta förpackningar utan att märka om dem, till dess att förpackningarna är slut. Men företagen måste då informera konsumenter på annat sätt om att ingrediensen har bytts ut. Allergener omfattas inte av ställningstagandet - de måste dock alltid märkas ut på förpackningen.

Senast granskad 2024-02-07