Beredskapssektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten

I Sverige finns tio så kallade beredskapssektorer som genom samordnade insatser ska bidra till att stärka beredskapen inom områden som är viktiga för samhället. En av dem är sektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten.

Varje beredskapssektor består av flera myndigheter som ansvarar för olika viktiga samhällsfunktioner. I beredskapssektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten ingår beredskapsmyndigheterna

  • Livsmedelsverket
  • Länsstyrelserna
  • Naturvårdsverket
  • Statens jordbruksverk
  • Statens veterinärmedicinska anstalt.

Det är regeringen som bestämmer vilka beredskapssektorer som ska finnas och vilken myndighet som är sektorsansvarig. Livsmedelsverket är sektorsansvarig myndighet för sektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten.

Sektorerna samordnar beredskap inför kris och krig

I en beredskapssektor samordnar myndigheterna åtgärder som stärker Sveriges beredskap och förmåga att hantera kriser och krig. Reglerna för arbetet i de olika sektorerna finns i en beredskapsförordning. I sektorsarbetet ska varje myndighet utgå från sina respektive roller och mandat. Det betyder att ingen myndighet ska ta över någon annan myndighets uppgift eller ansvar.

Det här är beredskapssektorns viktiga samhällsfunktioner

Enligt beredskapsförordningen ska myndigheterna arbeta för att de viktiga samhällsfunktioner som myndigheterna inom sektorn ansvarar för fungerar även under kris och krig.  De viktiga samhällsfunktionerna i beredskapssektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten är

  • primärproduktion
  • livsmedelstillverkning
  • livsmedelsdistribution
  • måltidsverksamhet
  • livsmedelssäkerhet inklusive dricksvatten
  • djurens hälso- och sjukvård
  • smittskydd – djur
  • dricksvattenförsörjning
  • avlopp
  • avfallshantering.

Överenskommelse om arbetet i beredskapssektorn

Myndigheterna i beredskapssektorn har tillsammans tagit fram ett grunddokument med en överenskommelse om hur ansvar ska fördelas och hur arbetet i sektorn ska gå till. Det gemensamma arbetet i beredskapssektorn ska kännetecknas av

  • ett prestigelöst förhållningssätt
    och
  • ett ansvarstagande och aktivt deltagande från samtliga myndigheter.

Syftet är att samordna, underlätta och stärka arbetet med att planera inför, förebygga och hantera fredstida krissituationer och ytterst krig och de störningar som kan uppstå inom livsmedels- och dricksvattenförsörjningen i sådana situationer.

Mål för beredskapssektorns arbete

Myndighetscheferna i beredskapssektorn har formulerat ett gemensamt mål för beredskapssektorns arbete:

  • Alla i Sverige har tillgång till tillräckligt med säker mat, säkert dricksvatten och fungerande avfalls- och avloppshantering i kris, höjd beredskap och ytterst krig.
  • Myndigheterna i beredskapssektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten skapar goda förutsättningar för offentliga och privata aktörer att kunna upprätthålla sin samhällsviktiga verksamhet och bidra till livsmedels- och dricksvattenförsörjning samt avfalls- och avloppshantering i kris, höjd beredskap och ytterst krig.
  • Tillsammans agerar vi i beredskapssektorn för att med samordnade åtgärder höja förmågan.
     
Senast granskad 2025-03-31