Bagerier

Bagerier är en viktig del av Sveriges livsmedelsförsörjning. Här får du tips på hur du kan förbereda din verksamhet för att kunna fortsätta baka även under höjd beredskap och ytterst krig. 

Småskalig, lokal livsmedelsproduktion är en viktig del av livsmedels-försörjningen och kan få stor betydelse i kris och krig. Det gäller bland annat de hantverksbagerier runt om i landet som har en unik omställningsförmåga och kan producera närande mat med ingredienser som är tillgängliga på orten.

Förenklad produktion

Genom förenklad produktion och längre ugnsdrift kan lokala hantverksbagerier baka en betydelsefull andel av landets bröd i en situation med svåra störningar. Det är dessutom en fördel ur beredskapssynpunkt att bagerierna är spridda över hela Sverige.

Förenklade beredskapsbröd skulle kunna produceras i stora volymer i olika slags ugnar, från hantverksbagerierans egna ugnar till livsmedelsbutikernas ugnar för bake off-bröd och i kommunernas storkök.

Reservkraft och lokala ingredienser

För att kunna fortsätta baka bröd även när elförsörjningen är begränsad eller leveranser uteblir, behöver ett bageri ha:

  • tillgång till reservkraft
  • möjlighet att baka med få, lokala ingredienser med varierande kvalitet.

Tävling: Sveriges bästa beredskapsbröd

Våren 2025 arrangerade Livsmedelsverket tillsammans med Sveriges bagare & konditorer en tävling för att ta fram ett recept på Sveriges bästa beredskapsbröd. Tävlingen riktade sig till professionella bagare i små och medelstora bagerier som vill bidra till Sveriges livsmedelsberedskap.

Kriterier för beredskapsbrödet var att det ska kunna:

  • bakas i stora volymer
  • gräddas i olika typer av ugnar som hantverksugnar, bake-off-ugnar i livsmedelsbutiker och storköksutrustning
  • bakas på lokala råvaror och ha få ingredienser
  • jäsa med både surdeg och jäst
  • vara näringsrikt.

Vinnare: Svenska bagarlandslaget

Juryn, bestående av experter inom bageri, nutrition och livsmedelsberedskap, utsåg brödet Dalar genom Sverige och det svenska bagarlandslaget till vinnare. Gängets recept uppfyllde alla kriterier med råge.

– Att skapa ett bröd som fungerar i kris men samtidigt smakar riktigt gott, var en spännande utmaning, säger Andrea Wiberg, en av lagets medlemmar.

Baka beredskapsbrödet 

Svenska bagarlandsskapets vinnarrecept på beredskapsbrödet Dalar genom Sverige (bagerier.se)

Mer information

Har du frågor om beredskap för bagerier och beredskapsbröd? Välkommen att skicka ett mejl till Livsmedelsverket: livsmedelsforsorjning@slv.se

Senast granskad 2025-10-01