Hemberedskap – för dig som privatperson
Om det skulle bli kris bör du och dina närmaste kunna klara er utan kommunens hjälp i minst en vecka. Det gör att resurserna inledningsvis kan gå till exempelvis äldre och sjuka. Under tiden hinner samhället ställa om så att alla kan få hjälp. För att du ska klara dig själv behöver du ha ett lager av mat och dricksvatten. På den här sidan får du lära dig mer om hemberedskap.
Plötsliga händelser som en snöstorm, strömavbrott eller vattenbrist kan snabbt påverka det dagliga livet. Hela livsmedelskedjan är beroende av att bland annat el, vatten, IT och transporter fungerar. Utan dagliga leveranser blir det snart glest i butikshyllorna. Detsamma gäller om många plötsligt handlar samma varor eller mer än vanligt. Livsmedelsbutikernas lager är inte anpassade för en oväntad stor efterfrågan av varor. Många minns säkert början av coronapandemin när många plötsligt handlade mycket toapapper, med gapande butikshyllor som följd.
Alla är vi en del av Sveriges beredskap. Ju fler som kan klara sig själva vid en kris, desto bättre kan myndigheter och organisationer fokusera på att hjälpa exempelvis äldre eller sjuka personer.
Dricksvatten är viktigast
Vatten behövs till både dryck och matlagning. Ha därför alltid upptappat dricksvatten hemma. Det gäller både om du har kommunalt dricksvatten eller egen brunn. Med några dunkar, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten även utan el kommer du långt.
Så mycket dricksvatten behöver du
Räkna med att varje person behöver tre till fem liter vatten per dygn. Det ska räcka till både dryck, matlagning och grundläggande hygien. Om du behöver hushålla med vattnet är ett tips att använda våtservetter eller handsprit i stället för att tvätta dig, så räcker vattnet längre.
Beroende på hur du bor kan det vara svårt att förvara större mängder dricksvatten hemma. Tänk då på att det är bättre att ha något än inget alls och se till att vara så förberedd du kan utifrån dina förutsättningar.
Förvara vattnet mörkt och svalt - eller frys in
Förvara vattnet mörkt och svalt i plastdunkar som är avsedda för dricksvatten. Ett annat sätt är att frysa dricksvatten i plastflaskor. De fungerar både som extra dricksvatten och som kylklamp om elen försvinner. Kom ihåg att inte fylla flaskorna helt, då kan de spricka när de fryser.
Vid långvariga strömavbrott eller vattenbrist behöver du ha rena vattendunkar för att kunna hämta vatten från kommunens trygghetspunkter eller annan anvisad plats. Du som har egen brunn är själv ansvarig för att ditt vatten räcker och för att det är säkert att dricka. Du behöver också ha en plan för hur du kan få upp vattnet från brunnen vid strömavbrott.
Dricksvatten kan hålla sig fräscht länge
Om du måste koka vattnet från kranen
Det händer att kommuner går ut med en kokningsrekommendation. Det betyder att du måste koka vattnet från kranen innan du använder det till mat och dryck. Vid sådana tillfällen kan vattnet innehålla så kallade mikroorganismer, alltså bakterier, virus eller parasiter som kan göra dig sjuk. Mikroorganismerna dör av kokning. Gör så här:
- Koka upp vattnet så att det bubblar ordentligt. Ett uppkok räcker.
- Sedan kan du använda vattnet direkt eller kyla det och använda det senare.
Ha extra mat hemma
Passa på att handla lite extra av sådant du ändå brukar köpa så skaffar du dig ett matförråd hemma som går att använda i både vardag och kris. Tänk på att ett bra matförråd innehåller matvaror som
- ger energi och mättnad
- du brukar äta och tycker om
- kan tillagas snabbt eller kan ätas utan tillagning
- inte kräver så mycket vatten
- kan förvaras i rumstemperatur
Exempel är oljor, pasta, gryn och hårt bröd, men också sådant som soppor, såser och krossade tomater och andra konserver. De kan dessutom användas för att koka pasta/nudlar/matgryn om du behöver hushålla med vattnet. Det kan också vara bra att ha lite extra hemma av exempelvis mjöl, torrjäst, linser, kryddor, salt, socker, buljongtärningar och tomatpuré.
Om bäst-före-datum passerats: titta, lukta och smaka
Ta för vana att använda och uppdatera dina lagrade matvaror då och då, till exempel vid den årliga beredskapsveckan. Och kom ihåg: även om bäst före-datum har passerat så kan det som lagrats användas, så länge förpackningen är oskadd. Titta, lukta och smaka - precis som med all annan mat.