Beredskapsarbete för livsmedelsföretag - Lättläst

Samhället behöver ha säker mat och säkert dricksvatten
för att klara en kris och i värsta fall krig.
Du som är livsmedelsföretagare har en viktig roll
för att Sverige ska klara en kris.
Du behöver kunna fortsätta att
producera, distribuera och tillhandahålla livsmedel oavsett läge.

Du som livsmedelsföretagare
är viktig för Sveriges beredskap

Det är viktigt att livsmedelsföretag i Sverige
har god beredskap.
Det betyder att de förbereder sig
för olika slags störningar
och kan hantera dem.
Det är till exempel längre elavbrott eller extremväder.

Även företag som levererar varor
och tjänster till livsmedelsföretag
behöver ha god beredskap.
Om du som livsmedelsföretagare kan hålla igång din verksamhet
gör du det lättare för hela samhället
att klara kriser och i värsta fall ett krig.

För att du ska kunna förbereda ditt företag
behöver du veta vad som kan hända din verksamhet.
Klicka på den här länken för att läsa mer
om vad det finns för hot och vad för händelse du kan planera för:

Kontinuitetshantering – din plan för att hantera störningar

Du behöver ha en alternativ plan
om något i verksamheten inte fungerar som det ska.
En sådan plan kallas för kontinuitetshantering.
Kontinuitetshantering kan handla om att

  • säkra tillgång till internet
  • ha ett lager av kritiska varor eller reservdelar
  • ha avtal med flera olika transportörer
    eller leverantörer av kritiska varor och tjänster.

Det finns ingen lösning som passar alla.
Du måste skapa en plan
utifrån din verksamhet och dina förutsättningar.
Det är också viktigt att prata och att samverka med
andra som du samarbetar med[SPK1]  och har avtal med.

Du kan få mer information
hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
På deras webbplats kan du få stöd för
hur du kan planera för att din verksamhet
ska fungera under en störning.

Klicka på länken för att komma till
Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats:

Du behöver ha personal vid en kris

Du måste se till att du har personal vid en kris.
Du behöver också planera för
hur verksamheten ska kunna pågå med färre personal.
För vissa företag kan det bli aktuellt
att ta fram en krigsorganisation i framtiden.

Företag och myndigheter samverkar

Livsmedelsverket samordnar när företag och myndigheter
ska planera för kris och beredskap
i leden efter att maten har producerats inom lantbruket. 
De här leden är till exempel
livsmedelsproducenter, matbutiker och måltidsverksamhet.

Livsmedelsverket pratar regelbundet med
andra myndigheter och företag,
bland annat genom gruppen som kallas
samrådsgruppen för beredskapsplanering.
Gruppen kallas också SKAL.

De som är med i samrådsgruppen får och delar
information och ny kunskap.

Samrådsgruppen talar också också om
saker som behöver åtgärdas för företag som jobbar med mat.
Gruppen består av flera representanter från
branschorganisationer, livsmedelsföretag och myndigheter.
De träffas en gång i månaden.

Du får stöd i säkerhetshandboken

Boken ”Hur säkert är ditt företag – säkerhetshandbok för livsmedelsföretag”
är en handbok som kan stödja dig
i ditt systematiska säkerhetsarbete.
I boken får du konkreta stöd:

  • metodstöd
  • beslutsstöd
  • checklistor som du kan använda direkt
    eller anpassa till din verksamhet.

Checklistorna anpassas när du skriver i dem.

Boken är skriven för små och medelstora företag
men den kan även inspirera andra
till exempel större företag och offentliga måltidsverksamheter.

Klicka på länken för att komma till boken:



Senast granskad 2025-05-06