Bageriers beredskap

Småskalig, lokal livsmedelsproduktion är en viktig del av livsmedelsförsörjningen och kan få stor betydelse under kris, höjd beredskap och ytterst krig. Det gäller bland annat hantverksbagerier runt om i landet.

För att lyfta bageriernas betydelse för Sveriges livsmedelsberedskap ordnar Livsmedelsverket tillsammans med Sveriges bagare & konditorer en tävling om Sveriges bästa beredskapsbröd.

Ett sätt att säkra tillgången till bröd vid kris och krig

Genom förenklad produktion och längre ugnsdrift kan lokala hantverksbagerier baka en betydelsefull andel av landets bröd i en situation med svåra störningar. Det är en fördel ur beredskapssynpunkt att bagerierna är spridda över hela Sverige.

Förenklade beredskapsbröd skulle kunna produceras i stora volymer i olika slags ugnar, från hantverksbagerierans egna ugnar, till livsmedelsbutikernas ugnar för bake-off bröd och kommunernas storköksutrustning.

Tävling: Sveriges bästa beredskapsbröd!

Livsmedelsverket och branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer ordnar under våren 2025 en tävling med målet att ta fram recept på ett enkelt, näringsrikt och hållbart bröd som kan bakas även i krissituationer.

Brödet ska kunna bakas av personer utan bageriutbildning, i olika typer av ugnar och lokaler – med lokala råvaror, få ingredienser och med både surdeg och jäst. Tävlingen riktar sig till professionella bagare i små och medelstora bagerier som vill göra skillnad.

Vinnaren utses i juni 2025 av en jury med experter inom bageri, nutrition och livsmedelsberedskap.

Ökad kännedom om bagare som vill bidra till Sveriges beredskap

Med tävlingen vill Livsmedelsverket lyfta fram bagare och bagerier som vill vara med och bidra till Sveriges livsmedelsberedskap. Genom att knyta kontakt med dem hoppas Livsmedelsverket också få ökad kunskap om vilka förutsättningar som är viktiga för att de ska kunna upprätthålla sin verksamhet även vid svåra störningar.

 

Senast granskad 2025-04-15