Anmälningskravet för ”fri från”-livsmedel föreslås tas bort

2025-09-08

Livsmedelsverket föreslår att det nuvarande anmälningskravet för så kallade ”fri från”-livsmedel ska tas bort. Med ”fri från”-livsmedel menas exempelvis livsmedel som märks som glutenfria, laktosfria eller mjölkfria. 

Idag ska livsmedelsföretag anmäla sina färdigförpackade fri från-livsmedel till Livsmedelsverket. Anmälan skickas sedan för kännedom till den kontrollmyndighet som ansvarar för kontrollen av det aktuella företagets anläggning. Livsmedelsverket gör inte någon bedömning av anmälda produkter i samband med anmälan.

Anmälningskravet för dessa livsmedel reglerades tidigare även i EU-lagstiftningen, men det kravet togs bort 2016. Kravet har dock funnits kvar som ett nationellt krav i Sverige genom Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2014:4) om livsmedelsinformation.

Minskad regelbörda och minskade administrativa kostnader

Förslaget innebär att livsmedelsföretag inte längre behöver anmäla färdigförpackade fri från-livsmedel till Livsmedelsverket och syftar till att minska regelbördan för livsmedelsföretag, och därmed minska företagens administrativa kostnader. Förslaget innebär också att kontrollmyndigheter inte längre kommer att få information om anmälda produkter från Livsmedelsverket. Kontroll av dessa produkter ska dock ske på samma sätt som tidigare. Anmälningskravet föreslås tas bort från och med den 1 januari 2026.

Livsmedelsverket har remitterat förslaget och synpunkter lämnas senast den 17 oktober 2025.

Remiss - Förslag om ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedelsinformation, dnr 2025/03187