Till huvudinnehåll Till meny Till undermeny
Livsmedelsverkets logotyp Livsmedelsverkets logotyp Livsmedelsverkets logotyp Livsmedelsverkets logotyp Livsmedelsverkets logotyp
Sök
  • Tillbaka till Nationella kontrollplanen
    Expandera
    • Om den nationella kontrollplanen
      Expandera
      • Definitioner och begrepp
    • Kontrolluppdraget och verksamhetsstyrning
      Expandera
      • Kontrolluppdraget
      • Verksamhetsplanering
      • Operativa förutsättningar
      • Utbildning och kompetensförsörjning
      • Rättssäkerhet och myndigheternas befogenheter
      • Grundläggande krav på kontrollmyndigheter
      • Uppföljning, utvärderingar och förbättringar
    • Övergripande mål och prioriteringar
      Minimera
      • Fokusområden och mål 2026-2029
        Minimera
        • Animaliska biprodukter
        • Djurhälsa och smittskydd
        • Djurskydd
        • Ekologisk produktion och ekologiska livsmedel
        • Foder
        • Livsmedel
        • Växtskadegörare
        • Växtskyddsmedel
      • Fokusområden och mål innan 2026
      • Tidigare operativa mål
      • Regeringsuppdrag, utredningar och översyn av lagstiftningen
      • Målstruktur och arbetsprocess
    • Hitta operativa mål och aktiviteter
    • Så här utförs kontrollen
      Expandera
      • Kontrollen i livsmedelskedjan
      • Process för kontroll
      • Vem, vad, hur? - inom lagstiftningens olika områden
        Expandera
        • Växtskadegörare
        • Foder
        • Livsmedel
        • Animaliska biprodukter
        • Djurhälsa och smittskydd
        • Djurskydd
        • Ekologisk produktion och ekologiska livsmedel
        • Veterinärmedicinska preparat och restsubstanser
        • Gränskontroll
        • Växtskyddsmedel
    • Myndigheter, kontrollorgan och laboratorier
      Expandera
      • Myndigheterna i livsmedelskedjan
        Expandera
        • Livsmedelsverket
        • Jordbruksverket
        • Kemikalieinspektionen
        • Länsstyrelserna
        • Kommunerna
        • Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)
        • Nationellt centrum för djurvälfärd (SCAW)
        • Tullverket
        • Försvarsinspektören för hälsa och miljö (FIHM)
        • Övriga myndigheter i livsmedelskedjan
      • Kontrollorgan
      • Nationella referenslaboratorier
    • Samordning och samarbete i livsmedelskedjan
      Expandera
      • Nationell samordning och samarbeten
      • Samarbete mellan myndigheter
      • Samverkan med företag och konsumenter
    • Beredskapsplaner och ömsesidigt stöd
    • Revision av kontrollmyndigheter
      Expandera
      • Nationella revisionsmål
    • Så utvecklas kontroll och beredskap
    • Kontakt och nyheter
      Expandera
      • Nyheter - nationella kontrollplanen
  • Fokusområden och mål 2026-2029
    • Animaliska biprodukter
      • Riskbaserad och likvärdig kontroll
      • Verkningsfull kontroll
    • Djurhälsa och smittskydd
      • Riskbaserad och likvärdig kontroll
      • Verkningsfull kontroll
    • Djurskydd
      • Riskbaserad och likvärdig kontroll
      • Verkningsfull kontroll
    • Ekologisk produktion och ekologiska livsmedel
      • Riskbaserad och likvärdig kontroll
      • Spårbarhet
    • Foder
      • Riskbaserad och likvärdig kontroll
      • Verkningsfull kontroll
    • Livsmedel
    • Växtskadegörare
      • Riskbaserad och likvärdig kontroll
      • Verkningsfull kontroll
      • Beredskap
    • Växtskyddsmedel
      • Riskbaserad och likvärdig kontroll
Start / Företagande, regler & kontroll / Så kontrolleras ditt företag / Nationella kontrollplanen / Övergripande mål och prioriteringar / Fokusområden och mål 2026-2029 / Livsmedel

Livsmedel

Lyssna
Livsmedel

Inom livsmedel arbetar vi med riskbaserad och likvärdig kontroll, spårbarhet och beredskap.

Mål, indikatorer och aktiviteter inom livsmedel kommer att komma här inom kort. 

Senast granskad 2025-06-19
Logotyp för Livsmedelsverket
Logotyp för Jordbruksverket
Logotyp för SVA
Logotyp för länsstyrelserna
Logotyp för försvarsinspektören för hälsa och miljö
Logotyp för Tullverket
Logotyp för Sveriges kommuner och landsting
Logotyp för Swedac
Logotyp för SLU
Logotyp för Kemikalieinspektionen
Livsmedelsverkets logotyp

Vi använder cookies

På livsmedelsverket.se använder vi kakor (cookies) för att göra din upplevelse på vår webbplats så bra som möjligt. En kaka är en liten textfil som skapas och lagras på den enhet du använder för att besöka vår webbplats, som till exempel en dator eller en mobiltelefon.

Vi använder kakor för att:

  • Förenkla ditt besök på livsmedelsverket.se.
  • Sidan ska fungera så bra som möjligt ur användar- och tillgänglighetsperspektiv.
  • Samla information om hur besökare använder webbplatsen för att förbättra innehållet.

Om det är okej kan du klicka på Acceptera allt. Du kan också välja bort kakor som inte är nödvändiga för att kunna använda webbplatsen. Det gör du genom att klicka på Anpassa. Du kan ändra ditt beslut när som helst. Du kan också läsa mer om hur vi använder kakor i vår cookie policy.

Anpassa inställningar

Dessa kakor är obligatoriska. De ger tillgång till basfunktionerna för webbplatsen och de relaterade tjänsterna. Utan de här kakorna kan inte webbplatsen fungera. Därför går de inte att inaktivera.

Statistiska kakor samlar in och rapporterar information om hur våra besökare använder webbplatsen. Informationen som samlas in är anonymiserad och kan inte kopplas till dig som användare. Dessa kakor hjälper oss att förstås hur vi kan förbättra vår webbplats, genom att vi exempelvis kan se vilka sidor som läses mest och hur besökare går mellan våra sidor.

Om kakor

 

På livsmedelsverket.se använder vi kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Du kan välja att acceptera alla kakor, eller välja bort kakor som inte är nödvändiga för att kunna använda webbplatsen. Du kan ändra ditt val när som helst.

Enligt lag ska du få information om att webbplatsen använder kakor och vad dessa används till. Du ska även informeras om hur du kan välja bort kakor. Läs mer om våra olika kakor nedan.

Om kakor (cookies)

En kaka är en liten textfil som webbplatsen du besöker sparar på din dator. Det finns två typer av kakor.

Den ena typen är en så kallad permanent cookie. Den sparar en fil under en längre tid på din dator. Den används till exempel vid funktioner som talar om vad som är nytt sedan användaren senast besökte den aktuella webbplatsen. En sådan kaka används till exempel för att komma ihåg vilken typ av cookie-godkännande du har gjort.

Den andra typen kallas sessionscookie. Under tiden du är inne och surfar på en sida, lagras den här kakan temporärt i din dators minne, exempelvis för att hålla reda på vilket språk du har valt. Sessionskakor försvinner när du stänger in webbläsare.

Ställ in din webbläsare

Om du inte vill acceptera cookies kan din webbläsare ställas in så att du automatiskt nekar till lagring av cookies eller informeras varje gång en webbplats begär att få lagra en cookie. Genom webbläsaren kan också tidigare lagrade cookies raderas. Se din webbläsares hjälpsidor för mer information.

Mer information

Post- och telestyrelsen, som är tillsynsmyndighet på området, lämnar ytterligare information om cookies på sin webbplats.

Kakor på Livsmedelsverkets webbplats

På Livsmedelsverkets webbplats används följande kakor.

Namn: ASP.NET_SessionId

Typ: Session cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Ett 120-bitars slumptal representerat som en 20 tecken lång sträng.

Användning: Används för att identifiera en session mellan klient och server.

Tid: Förfaller när webbläsaren stängs

Klassificering: Nödvändig

Namn: .EPiServerLogin

Typ: Session cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Krypterad autentiseringsbiljett

Användning: Används av ASP.NET för att avgöra om användaren som begär att få se en sida är autentiserad.

Tid: Förfaller när webbläsaren stängs

Klassificering: Nödvändig

Namn: .ASPXROLES

Typ: Session cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Krypterad sträng med gruppinformation

Användning: Används för att lagra vilka grupper en användare är med i.

Tid: Förfaller när webbläsaren stängs

Klassificering: Nödvändig

Namn: ConsentCookie

Typ: Permanent cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Sträng

Användning: Används för att spara besökarens inställningar för kakor.

Tid: 365 dagar.

Klassificering: Nödvändig

Namn: __RequestVerificationToken

Typ: Session cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Sträng

Användning: Denna kaka sätts av ASP.NET och är nödvändig för sidans säkerhet, för att skydda användare och webbplatsen mot angrepp. Denna kaka sparas inte och försvinner när du stänger ner webbläsaren.

Tid: Förfaller när webbläsaren stängs.

Klassificering: Nödvändig

Namn: .EPiForm_VisitorIdentifier

Typ: Permanent cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Sträng

Användning: Denna kaka sätts i Episerver Form vid ett besök på en sida med formulär och är nödvändig för att formulärfunktionen ska fungera. Kakan identifierar den webbläsare som interagerar med applikationen.

Tid: 90 dagar.

Klassificering: Nödvändig

Namn: .EPiForm_BID

Typ: Permanent cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Sträng

Användning: Denna kaka sätts i Episerver Form för att följa upp hur en besökare på webbplatsen använder formuläret. Kakan används för att spara ett slumpmässigt webbläsar-ID.

Tid: 90 dagar.

Klassificering: Nödvändig

Namn: API_SETTINGS_V2

Typ: Local Storage

Domän: Text Help (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av Text Help för att möjliggöra funktioner för talande webb, ett tillägg för tillgänglighet och lässtöd för användare.

Tid: Tillsvidare.

Klassificering: Nödvändig

Namn: TH_TOOLBAR_SETTINGS

Typ: Local Storage

Domän: Text Help (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av Text Help för att möjliggöra funktioner för talande webb, ett tillägg för tillgänglighet och lässtöd för användare.

Tid: Tillsvidare.

Klassificering: Nödvändig

Namn: audioalert

Typ: Local Storage

Domän: Text Help (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av Text Help för att möjliggöra funktioner för talande webb, ett tillägg för tillgänglighet och lässtöd för användare.

Tid: Tillsvidare.

Klassificering: Nödvändig

Namn: respondentId

Typ: Permanent cookie

Domän: e-space.se (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av e-space för att identifiera om du svarat på användarenkäten om Livsmedelsverkets webbplats tidigare. Informationen som sparas kan inte kopplas till en enskild användare.

Tid: 365 dagar.

Klassificering: Statistik

Namn: espace

Typ: Local Storage

Domän: e-space.se (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av e-space för att identifiera vilka sidor som besökts och hur lång tid besökaren spenderat på webbplatsen. Informationen som sparas kan inte kopplas till en enskild användare.

Tid: Tillsvidare.

Klassificering: Statistik

Namn: _pk_id*

Typ: Permanent cookie

Domän: e-space.se (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av e-space när en användarenkät visas. Den innehåller ett unikt slumpmässigt skapat användar-ID.

Tid: 13 månader.

Klassificering: Statistik

Namn: _pk_ref*

Typ: Permanent cookie

Domän: http://livsmedelsverket.se samt vid enkätundersökning http://e-space.se (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av Matomo och innehåller tillskrivningsinformation om hänvisning till webbplatsen.

Tid: 6 månader.

Klassificering: Statistik

Namn: _pk_ses*

Typ: Session cookie

Domän: e-space.se (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av e-space när en användarenkät visas. Den innehåller tillskrivningsinformation om hänvisning till webbplatsen.

Tid: Förfaller när webbläsaren stängs.

Klassificering: Statistik

Namn: cc_cookie_accept_livs_se

Typ: Permanent cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (första part)

Data: Sträng

Användning: Från oktober 2021 sätts inte längre denna cookie, men har tidigare används för att se om en besökare godkänt användande av cookies.

Tid: Cookien förfaller efter ett år från det att den sattes eller senast uppdaterades.

Klassificering: Nödvändig

Namn: cc_cookie_decline_livs_se_local

Typ: Session cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (första part)

Data: Sträng

Användning: Från oktober 2021 sätts inte längre denna cookie, men har tidigare används för att se om en besökare godkänt användande av cookies.

Tid: Förfaller när webbläsaren stängs.

Klassificering: Nödvändig

Om Livsmedelsverket

  • Frågor och svar
  • Publikationer
  • Press
  • Om webbplatsen
  • Kontakt

Följ oss

  • Prenumerera på nyheter
  • Sociala medier
  • RSS-flöden

Livsmedelskontroll

  • Kontrollwiki
  • Logga in på Livstecknet
  • Logga in på Mina sidor - exportintyg