Riskbaserad och likvärdig kontroll

Ekologisk produktion & ekologiska livsmedel

Inom ekologisk produktion & ekologiska livsmedel arbetar vi med fokusområdena riskbaserad och likvärdig kontroll samt spårbarhet. Här beskrivs vad som kommer ske inom fokusområdet riskbaserad och likvärdig kontroll under målperioden.

Motivering

Prov tagna i den offentliga kontrollen ska analyseras på de laboratorier som myndigheterna har utsett. Provtagning inom den ekologiska sektorn är ofta fokuserad på otillåtna ämnen, men eftersom det finns en risk för fusk även på andra sätt, t.ex. genom att joniserande strålning är använd, behöver myndigheterna beakta det i sina utpekanden av laboratorier. Jordbruksverket och Livsmedelsverket behöver ha uppdaterade utpekanden som speglar det behov som finns av analyser
för att säkerställa redligheten inom ekologisk produktion.

Inom alla kontrollområden förekommer det bristande efterlevnad. I ekologisk produktion graderas denna som mindre, större eller som kritisk avvikelse. De åtgärder som ska vidtas vid de olika graderingarna är fastställda i lagstiftning. Till vägledning för kontrollorganen har Jordbruksverket och Livsmedelsverket en så kallad åtgärdskatalog. Denna är ett levande dokument som måste uppdateras regelbundet för att vara så användbar som möjligt.

Det finns redan en välutvecklad struktur för att kontrollen av ekologiska aktörer ska vara likvärdig. Det finns från år 2025 en möjlighet att undanta ekologiska aktörer från fysisk kontroll i upp till 24 månader, men någon kontroll ska aktören fortfarande ha. Kontrollorganen behöver därför under de första åren i kontrollperioden utvärdera och kalibrera sig sinsemellan hur de arbetar med detta så att kontrollen blir likvärdig och för att riskvärderingen av dessa aktörer också blir harmoniserad mellan kontrollorganen.

Mål 1: Under målperioden förbättras samverkan mellan de behöriga myndigheterna, kontrollmyndigheterna respektive kontrollorganen och kontrollen har blivit mer likvärdig

Indikatorer för måluppföljning

  • Alla prov som kontrollorganen och gränskontrollen tar på ekologiska produkter under åren 2028–2030 är analyserade på laboratorier som Jordbruksverket respektive Livsmedelsverket har pekat ut.
  • Jordbruksverket och Livsmedelsverket har åtminstone under åren 2027 och 2029 gjort uppdaterade versioner av åtgärdskatalogen tillgängliga för kontrollorganen.
  • Det finns dokumenterat resultat från kalibreringarna som kontrollorganen har gjort löpande under åren 2026–2028 om vilka företag de kan undanta från årligt fysisk kontroll i upp till 24 månader.

Kontrollvägledande aktiviteter

  • Jordbruksverket och Livsmedelsverket har senast år 2027 uppdaterade beslut om vilka laboratorier som ska analysera prover tagna på ekologiska produkter. (Jordbruksverket och Livsmedelsverket, 2027)
  • Jordbruksverket och Livsmedelsverket uppdaterar regelbundet åtgärdskatalogen så att den är ett effektivt och tydligt verktyg vid bedömning och kategorisering av bristande efterlevnad hos ekologiskt certifierade företag. (Jordbruksverket och Livsmedelsverket, löpande och i vart fall under 2027 och 2029)
  • På kontroll-wiki och andra relevanta webbplatser har Jordbruksverket eller Livsmedelsverket publicerat tydlig information till både kontrollmyndigheter och kontrollorgan om när de behöver kommunicera med varandra och hur deras respektive kontrollansvar förhåller sig till andras inom området ekologisk produktion. (Jordbruksverket och Livsmedelsverket, 2026)

Kontrollorganens aktiviteter

  • Kontrollorganen anlitar från år 2028 enbart de laboratorier som Jordbruksverket eller Livsmedelsverket har utsett när prov på ekologiska produkter ska analyseras. (Kontrollorganen, 2028 och framåt)
  • Kontrollorganen kalibrerar sig löpande åren 2026–2028 så att de tillämpar icke fysisk kontroll av lågriskaktörer på likvärdiga sätt. (Kontrollorganen 2026–2028)
Senast granskad 2025-06-19