Antibiotika

Antibiotika är den grupp av läkemedel som används mest till livsmedelsproducerande djur. Det används för att behandla infektionssjukdomar i till exempel juver, livmoder, njurar, luftvägarna, tarm och ögon.

I Sverige är det förbjudet att blanda in antibiotika i foder för att djuren ska växa fortare och ge kött av högre kvalitetsklass. I kontrollen av läkemedelsrester hittas mycket sällan resthalter av antibiotika i kött och mjölk.

Liten risk för allergiska reaktioner

Risken för allergiska reaktioner efter att ha ätit kött eller druckit mjölk från djur som behandlats med antibiotika är också mycket liten. Det krävs att den person som reagerar på de små resthalter som kan finnas i mjölk redan är allergisk mot penicillin.

Förbud mot antibiotika

I Sverige är det sedan 1986 förbjudet att blanda in antibiotika i foder för att djuren ska växa fortare och ge kött av högre kvalitetsklass. Vid EU-inträdet fick Sverige behålla förbudet i fyra år. Genom att regeringen använde en skyddsklausul kunde dock förbudet finnas kvar fram tills att all användning av antibiotika i så kallat tillväxtbefrämjande syfte 2006 förbjöds inom EU.

Antibiotikaresistens

De flesta läkemedel som används till människa används också till djur. Vissa antibiotika sparas dock till behandling av multiresistenta eller speciellt svårbehandlade infektioner hos människa.

Det sätt antibiotika använts på världen över har medfört att bakterier blivit resistenta mot antibiotika. Det kan orsaka att multiresistenta stammar av till exempel Salmonella, Campylobacter och Yersinia utvecklas hos livsmedelsproducerande djur.

Dela sidan
Senast granskad 2015-02-22