Pressmeddelanden

 • Låt eleverna upptäcka maten med alla sinnen

  Hur smakar en citron? Vad händer om jag håller för näsan när jag äter en bit päron? Hur påverkar mitt synintryck smaken på maten jag äter? Nu lanserar Livsmedelsverket ett uppdaterat läromaterial för elever i årskurs 4-6. Syftet är att på ett lustfyllt sätt bredda elevernas smakrepertoar och kritiska tänkande kring mat och smak.

  2015-08-27 - Pressmeddelanden

 • Smarta tjejer håller sig till surströmmingssäsongen

  Nu stundar surströmmingssäsongen, något som surströmmingsälskare ser fram emot. Tyvärr innehåller strömming höga halter av miljögifter som lagras i kroppen och förs över till framtida barn. Unga tjejer bör därför inte äta strömming mer än ett par gånger per år. För unga tjejer som gillar surströmming är det smart att passa på nu och skippa strömming resten av året.

  2015-08-19 - Pressmeddelanden

 • Kryddblandningar analyserade i jakt på orsak till salmonellautbrott

  Livsmedelsverket har analyserat 52 kryddblandningar för att försöka hitta smittkällan till det landsomfattande utbrottet av Salmonella Enteritidis. Ingen av analyserna visade på att proverna innehöll salmonella.

  2015-08-18 - Pressmeddelanden

 • Vad äter barn och ungdomar i Sverige? Ny undersökning ska ge svaren

  Kyckling och quinoa eller bara hamburgare och läsk? Kunskapen kring barns och ungas matvanor i Sverige behöver bli bättre. Därför startar Livsmedelsverket en ny nationell undersökning.

  2015-08-06 - Pressmeddelanden

 • Livsmedelsverket följer upp salmonellafynd

  Livsmedelsverket följer nu upp det fynd av Salmonella Enteritidis som under förra veckan gjordes i en kryddblandning. Ytterligare provtagning och spårning krävs för att få reda på vilken ingrediens i kryddblandningen som orsakat utbrottet.

  2015-07-17 - Pressmeddelanden

 • Varning för ”Arnold Iron Dream Concentrated Night Time Recover” – kan innehålla farligt ämne

  Livsmedelsverket och Läkemedelsverket varnar för produkten Arnold Iron Dream Concentrated Night Time Recover, som kan innehålla substansen DNP. Ämnet är förbjudet i mat och kosttillskott och har orsakat allvarliga förgiftningar och dödsfall.

  2015-07-14 - Pressmeddelanden

 • Klargöranden ska underlätta för ekologiska restauranger

  Restauranger och caféer kan redan idag berätta för sina kunder att de erbjuder ekologisk mat. Men bristen på gemensamma regler gör företagare osäkra på vad de får säga. Livsmedelsverket startar nu arbetet med att ta fram nationella regler, men kommer också redan i höst med klargöranden som ska underlätta för branschen att veta vad som gäller.

  2015-07-11 - Pressmeddelanden

 • Samband mellan Iwi allkrydda och salmonellautbrottet bekräftat

  Det är nu klart att det är Iwi allkrydda som orsakat de 95 fall av salmonella som är kopplade till en restaurang på Öland.

  2015-07-08 - Pressmeddelanden

 • Iwi allkrydda innehåller salmonella

  En kryddmix som provtagits i utredningen av det pågående salmonellautbrottet har nu visat sig innehålla Salmonella Enteritidis. Provet av Iwi allkrydda är från restaurangen på Öland men det är ännu inte klarlagt om det är exakt samma typ av salmonella som i det pågående utbrottet.

  2015-07-07 - Pressmeddelanden

 • Salmonellautbrott pågår i Sverige

  Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket arbetar sedan ett halvår tillbaka tillsammans med smittskyddenheter och kommuner intensivt med att spåra källan till ett salmonellautbrott i Sverige. Hittills har utbrottet orsakat 140 fall varav 80 är kopplade till en restaurang på Öland.

  2015-07-07 - Pressmeddelanden

Dela sidan