Miljösmarta matval

Hur du äter är inte bara viktigt för din hälsa, du har även en möjlighet att påverka miljön genom ditt val av mat. 

Här är några tips på hur du minskar matens miljöpåverkan. Läs mer nedanför.

  • Minska på mängden kött, ät mer grönsaker istället. Pröva att byta ut några rätter av nöt, lamm, gris eller kyckling i veckan mot vegetariska rätter, eller minska på köttportionen.
  • Välj fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt, till exempel miljömärkt fisk.
  • Välj frukt och grönt som tål att lagras, till exempel grova grönsaker, och välj känsliga frukter och grönsaker efter säsong.
  • Dra ner på godis, läsk, bakverk och snacks – de påverkar miljön utan att bidra med så mycket näring.
  • Minska svinnet - förvara maten rätt, planera dina inköp och ta hand om rester.

Här kan du läsa mer om hur olika typer av mat belastar miljön på olika sätt. 

Senast granskad 2016-04-28