Måltider i äldreomsorgen

Lunch på ett äldreboende

Måltiderna inom äldreomsorgen har stor betydelse för äldres livskvalitet. Inte bara genom att ge energi och näring. Måltiden kan vara ett positivt avbrott i vardagen och bidra till glädje, gemenskap och meningsfullhet. Helt enkelt en höjdpunkt att se fram emot. En satsning på bra mat i äldreomsorgen är därför en satsning på hela verksamheten.

Bra måltider för bättre livskvalitet

Maten och måltiden är mycket betydelsefull för välbefinnande och nöjdhet inom äldreomsorgen. Måltiderna är inte bara grundläggande för att förebygga undernäring, sjukdom och ohälsa, även måltidens sociala funktion är mycket viktig. Att få äta en god och vällagad måltid vid ett vackert dukat bord kan bidra till glädje, trivsel och en känsla av meningsfullhet.

Tyvärr är undernäring mycket vanligt hos sköra äldre i omsorg, ofta till följd av bakomliggande sjukdom eller andra faktorer som påverkar lusten att äta. Att inte få i sig den näring kroppen behöver är allvarligt och kan leda till nedsatt funktionsförmåga och depression. Dessutom ökar risken för sjukdom ytterligare. Därför är det extra viktigt att de måltider som serveras inom äldreomsorgen, i såväl särskilt som ordinärt boende, håller hög kvalitet.

Delaktighet och individanpassning

Måltiderna inom äldreomsorgen bör så långt det är möjligt anpassas efter varje enskild individ. De äldre har gjort egna val hela livet och vill fortsätta påverka sin vardag trots att de är beroende av andra. En viktig del i vardagen är att få äta den mat man tycker om och längtar efter. 

Individanpassning innebär att aktivt fråga den äldre och anpassa måltiden utifrån behov, vanor och önskemål. Det kan exempelvis handla om att få fortsätta äta det kvällsmål man är van vid, att maten behöver konsistensanpassas på grund av tuggsvårigheter eller en önskan om att slippa äta i ensamhet eller i påtvingat sällskap.

I skriften Bra mat i äldreomsorgen finns råd och inspiration för bra måltider i äldreomsorgen. Du hittar råden på sidan Råd och material.

Bra måltider är mer än bara mat

En måltid är mer än maten på tallriken. För att illustrera detta har vi tagit fram en modell i form av ett pussel. Modellen består av sex olika områden, som alla är viktiga för att matgästerna ska må bra av maten och känna matglädje.

 

 

Måltidsmodellen är användbar för alla offentliga måltider inom vård, skola och omsorg men innehållet måste anpassas efter de olika måltidernas särskilda förutsättningar. Du kan läsa mer om modellen via länken nedan.

Senast granskad 2015-08-10