Ta vara på rester

Att ta vara på rester kräver kunskap om hur rester kan hanteras på ett säkert sätt, men också flexibilitet och kreativitet. Det är bra att ha en plan B –  att planera för att det blir rester och hur de ska användas.

Använd rester på ett säkert sätt

Matrester kan serveras som de är eller användas i nya rätter som soppor, grytor, pytt, sallader eller till mellanmål. Alternativrätter i bufféserveringar kan också bestå av rester. Rester kan även användas som reservmat om de ordinarie rätterna tar slut. Ni kan läsa mer om att återanvända rester i Sveriges kommuner och regioners branschriktlinjer för offentlig säker mat.

Följ alltid egenkontrollprogrammets rutiner för nedkylning, märkning och återuppvärmning och håll samma goda kontroll på allergener som vid nytillagning. Observera att rekommendationerna för nedkylning är sex timmar . Det är längre tid än tidigare och möjliggör för fler verksamheter att hinna kyla ner och ta hand om maten inom rekommenderad tid.

Samla recept och tips

Frukt och grönsaker som riskerar att bli övermogna kan användas i smoothies. Grönsaker kan användas i wok, buljong eller grytor. Grötrester kan användas vid bakning. Bröd kan bli krutonger, varma mackor eller crostini. Samla recept och tips på hur man tar vara på matrester och dela med dig till kollegor.

Använd kalla rester i varma rätter

Fräscha rester från salladsbufféns kylda del kan användas i varma maträtter. Till exempel kan morötter ingå i köttfärssås eller buljong.

Ha alltid en plan B – planera för rester

Förbered för rester och hur rester kan användas i kommande måltider. Använd rester av tillagad mat så snart som möjligt. Rester minskar behovet av nylagad mat. Justera därför ner mängden nylagat och beställ mindre varor när ni använder rester.

Senast granskad 2023-09-28