Tillagning

Att laga lagom mycket, laga mat i omgångar och att ansa och skala med försiktighet är exempel på åtgärder som köket kan göra för att minska matvinnet i samband med tillagningen.

Laga lagom mycket

Följ rekommendationerna i avsnittet om portionsberäkning, se länk nedan. Om det går åt mer mat än väntat är det bra att ha reservmat som snabbt kan värmas vid behov. Om det blir mat över kan den kylas ner och serveras vid ett annat tillfälle. I de nya branschriktlinjerna för säker offentlig mat (se länk längst ned på sidan) kan ni läsa mer om möjligheterna att spara och återanvända mat.

Laga mat i omgångar

Då blir det enklare att anpassa mängden mat utifrån närvaro och åtgång. Mat kan ofta förberedas delvis, men avvakta med att blanda eller sluttillaga till strax före servering. Det gör det också lättare att använda sådant som eventuellt blir över i nya rätter.

Återkoppla till receptansvarig

Diskutera och se kontinuerligt över tillagningsanvisningarna i era recept. Lämna förslag på förändringar till den/de som är receptansvariga. Det bidrar till att minska matsvinnet.

Tina upp mat långsamt i kylen

Om mat tinas upp för snabbt försvinner mycket vätska och maten blir torr.

Väg och mät all mat som skickas

Skicka inte med "lite extra" – det blir ofta över vid serveringen. Bifoga en följesedel med total mängd skickad mat och beräknad portionsstorlek som visar hur mycket av måltidens olika komponenter som ingår i en portion. Lämna gärna en bild på en upplagd portion och ge förslag på serveringsbestick. Var noga med att få återkoppling om det blev mat över eller om den inte räckte.

Laga mindre styckevikter

Många matgäster tar snarare mat efter antal än efter storlek. Genom att laga biffar, brödbullar och annat i mindre storlek så blir det lättare för matgästen att välja rätt mängd.

Skala och ansa försiktigt

Använd det gröna på purjolöken, utnyttja stjälken på broccolin och pressa citrusfrukter med citruspress. I många rätter kan morötter, äpplen och potatis användas med skalet kvar. Grönsaksrester kan användas som grytbas. Bortskurna bitar kan användas för att laga egen buljong.

Senast granskad 2023-09-28